fredag 25 januari 2019

Vi läser 2019: 1 februari - mars


Vi läser 2019: 1 innehåller en jätteartikel om Katarina Wennstam, som kallas amasonen från Askim. 

Januari lär vara skilsmässomånaden framför andra. Alla håller god min över julen men sedan är det slut. Författaren Berang Behdjou som själv skrivit skilsmässoboken Gå med mig har listat fem andra uppbrottsböcker: Maken av Gun - Britt Sundström; Den femte sanningen av Doris Lessing; Blå skymning av Joan Didion; Regnet luktar inte här av Duraid al- Khamisi och Happy, happy - en bok om skilsmässa av Maria Sveland m. fl.

Ett nytt författarsällskap har sett dagens ljus. 13 november 2018 bildades Sebald - sällskapet i syfte att främja och sprida kunskap om W G Sebalds verk. Han var inte direkt någon folkkär författare men näst intill dyrkades av kolleger. Författaren  Astrid Seeberger är ordförande och journalisten Mats Almegård är ordförande. Djärvt och ambitiöst, säger jag. 
Maria Bäcklund har gjort en kort intervju med den persiska poeten Jila Mossaed som ersätter Kerstin Ekman i Svenska akademien. Tolstoj är den författare som betytt mest för henne.
Karin Smirnoff sägs ha skrivit årets mest hyllade debut med sin roman Jag for ner till bror.
Margret Atwood tycker "En häpnadsväckande litterär debut" om Tommy Orange´s roman Pow wow. Författaren är medlem i stammarna Cheyenne och Arapaho i Oklahoma. 
Författaren Kristoffer Leandoer skriver en tankeväckande artikel om idealiseringen av barndomen.

Helt okänd för mig är den danske författaren Kaspar Colling Nielsen som skrivit dystopin Den europeiska våren. Den förutsäger bland annat det som nyligen hänt, nämligen att Danmark skickar brottslingar till en öde ö. Collings bok kom ut i oktober 2018. Jag blir nyfiken och ser mig omkring bland ett flertal bibliotek i  min närhet, men ingenstans finns boken. Desto nyfiknare blir jag, förstås. 
Det får bli ett fjärrlån.

2014 när jag hade läst Brända skuggor av Kamila Shamsie önskade jag att det skulle komma fler översättningar till svenska av Shamsie. Nu har Vår älskade kommit och för den fick författaren 2018 års Women´s Prize For Fiction.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar