söndag 6 januari 2019

En smakebit på søndag

"Det var i juni 1933, en vecka efter examen, som Kay Leiland Strong, Vassar årsklass - 33 - den första att springa runt bordet under examensmiddagen - gifte sig med Harald Petersen, Reed årsklass - 27, i den protestantisk - episkopala St. George - kyrkans kapell, kyrkoherde: Karl F. Reiland. Utanför på stuyvesant Square stod träden i full bladskrud och när gästerna anlände, två eller tre i sänder med taxi, kunde de höra barn leka runt statyn av Peter Stuyvesant i parken. De unga kvinnorna som kom i par eller grupper om tre, Kays klasskamrater, betalade sina chaufförer, slätade till handskarna och såg sig förundrat omkring, som om de befann sig i en främmande stad. De hade precis börjat den smått omskakande processen att upptäcka New York - märkligt nog, då flera utav dem bott här i hela sitt liv, i trista georgianska hus med mängder av tomma ytor i kvarteren kring Eightieth Street eller i lägenheter vid Park Avenue, och de roades av sådana här avlägsna små hörn, med dess grönska och dess möteshus för kväkare i rött tegel, polerad mässing och vita knutar som låg där bredvid den vinröda episkopalkyrkan. Om söndagarna promenerade de med sina kavaljerer över Brooklyn Bridge och tog en sväng i det sömniga Brooklyn Heights, de utforskade bostadsområdena på Murray Hill och pittoreska MacDougal Alley och Patchin Place och Washington Mews med alla konstnärsateljéer." Från sidan 17 i Gruppen av Mary McCarthy. Med förord av Sara Danius.
Läsutmaningen En smakebit på søndag går ut på att vi bjuder varandra på smakebitar av det vi just läser; utan spoilers, förstås. Den här veckan är det Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten som håller i trådarna. Fler smakebitar HÄR.

23 kommentarer:

  1. Svar
    1. den här är en klassiker som kommit ut i ny upplaga

      Radera
  2. Låter som att där kan finnas en del miljöer beskrivna :)

    SvaraRadera
  3. Är lite nyfiken på boken, men har inte bestämt mig för om jag ska läsa den eller inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. en klassiker, så om du har någon sådan utmaning så passar den bra

      Radera
  4. Tack för smakbiten! Har inte läst den boken.

    SvaraRadera
  5. Tack för smakbiten En för mig okänd bok.

    SvaraRadera
  6. författarnamnet/titeln låter lite bekant, tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  7. Ny titel för mig! Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  8. Låter intressant och 30-talet är värt att läsa om, undrar vad Danius har att säga i förtexten. Tack för smakbit, trevlig trettondag

    SvaraRadera
    Svar
    1. kvinnors villkor under 30 - talet kan bara vara intressant

      Radera
  9. Det var en helt ukjent forfatter for meg, men jeg likte veldig godt smakebiten. Jeg tror jeg må lese litt mer om denne boken :-)
    Ha en riktig fin søndagskveld!

    SvaraRadera
    Svar
    1. det finns mycket skrivet om både författaren och boken

      Radera
  10. Tack för smakbiten. Verkar vara en bok som man kan njuta mer av om man känner New York

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag tänkte det också. men det är inte säkert den fortsätter så

      Radera
  11. Känner inte till den boken. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  12. Tack för smakbiten! Ny bok för mig.

    SvaraRadera