onsdag 9 juli 2014

The Sun also rises

Alldeles i dagarna kommer det ut en ny upplaga av klassikern The Sun also rises innehållande tidigare ej publicerat material, skriver New York Times. Hemingways debutroman kom ut 1926; på svenska inte förrän 1947. Det som nu kommer med är det inledningskapitel som Ernest Hemingway valde att lyfta ut och som började med orden:  "Detta är en roman om en kvinna". Och så följer ett kapitel om en av romanens huvudpersoner, Lady Brett Ashley. 
Vi följer paret Ashley och Jack Barnes från 20-talets vilda nattliv i Paris till tjurfäktningsarenor i Spanien, "... a truly gripping story, told in lean, hard, athletic prose" (The New York Times). Hemingway sade själv att debutromanen var det svåraste han någonsin skrivit med alla strykningar, omarbetningar och prövade och förkastade titlar. I nyutgivningen finns ett förord av Patrick Hemingway, den ende av Hemingways tre söner som fortfarande finns i livet. Han föddes 1928 under Hemingways andra äktenskap med modeskribenten Pauline Pfeiffer. Dessutom har sonsonen Sean Hemingway (son till Gregory Hemingway) skrivit ett nytt förord.Kanske är det dags för omläsning? Och solen har sin gång innehåller stoff från författarens eget liv, men den ska inte läsas självbiografiskt. Romanen filmades 1957 med Ava Gardner och Erroll Flynn i huvudrollerna. Hemingways äktenskap - det första-  med Hadley Richardson skildras i romanen ÅREN I PARIS Paula McLain; ingen storslagen roman men den fungerar ändå som en påminnelse om Hemingway. Det gjorde också den uschliga filmen Hemingway & Gellhorn som visades i TV i måndags. Den handlade om spanska inbördeskriget och krigskorrespondenterna Hemingway och Martha Gellhorn, deras kärlekshistoria och korta äktenskap, Hemingways tredje. Det fjärde äktenskapet med Mary Welsh Hemingway blev det sista och längsta. Det varade hela 15 år och blev på slutet mycket dramatiskt.

8 kommentarer:

 1. Kul, men jag tänker inte slänga min gamla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej, varför skulle du göra det? kul att jämföra med den nya utgåvan, Hannele!

   Radera
 2. En sån där bok som jag tänkt läsa men aldrig blivit av. Får se vilken version man ska satsa på då :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ta den nya med Hemingways ursprungliga början, Anna

   Radera
  2. ta den första, Anna! det är väl spännande att se hur han tänkt sig det hela ifrån början

   Radera
 3. den första Klockan klämtar för dig (For Whom the Bell Tolls 1940) från 1943 med Gary Cooper och Ingrid Bergman visas idag kl 15:25 i SVT!

  SvaraRadera
  Svar
  1. fin gammal goding. jag har en liten Hemingway - hörna i min hylla

   Radera