onsdag 23 juli 2014

Tematrio - Vänskap


Sommaren är en tid för vänskap säger LYRAN och uppmanar oss att skriva om
tre böcker som handlar om vänskap. 

1. Ian McEwan, Amsterdam
Två män, kompositören Clive och journalisten Vernon, möts vid Molly Lanes begravning. De har båda varit hennes älskare och de är vänner. Mollys man, George, hjälps de åt att förakta. Fast just nu tycker de lite synd om honom. Den levnadsglada Mollys död har överraskat alla. Minnesgudstjänsten liknar mest ett cocktailparty. Amsterdam tilldelades Bookerpriset 1998.

2. Sándor Márai, Glöd 
Henrik och Konrad är bästa vänner sedan barnsben men nu har de inte setts på 41 år. De kommer ur olika förhållanden och båda blir officerare.  Henrik är den som gifter sig och Konrad umgås i familjen. Vad var det som hände innan Konrad försvann utan avsked eller förklaring? Glöd handlar om stor passion och livets eviga frågor på ett finstämt och lyriskt språk.

3. Uwe Timm, Vännen och främlingen
Uwe Timm och Benno Ohnesorg är goda vänner. Båda skriver dikter och Uwe Timm väntar på att vännen ska bli publicerad. Men Ohnesorg blir skjuten under en demonstration mot shahen av Persien. Uwe Timm sörjer djupt. När han talar med Bennos änka m den litterära kvarlåtenskapen visar det sig att hon inte känner till sin döde mans författarskap och Uwe Timm förstår att hans vän hade okända sidor.


11 kommentarer:

 1. Svar
  1. kul, Hannele! jag tror säkert att du skulle gilla särskilt Glöd och Vännen och främlingen

   Radera
 2. Inga böcker som jag läst. Men det är alltid lika kul med nya boktips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. visst är det så, Lena! det är bra med bokbloggar . man hittar alltid författare och titlar man inte känt till

   Radera
 3. Känner bara igen Ian McEwan, men har läst en annan av honom, Försoning. Den är inte ett himla bra exempel på vänksap :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försoning var väldigt bra. filmen också, men på ett annorlunda sätt än boken. så mycket vänskap var det nog inte tal om där, nä

   Radera
 4. Inte läst någon av dem och alla tre låter intressanta, tack för tips!

  SvaraRadera
 5. Glöd är en verklig pärla, Freja, och Timm är också väldigt bra; vemodig och lite sorgsen. McEwan är ganska rolig, faktiskt

  SvaraRadera
 6. Amsterdam tyckte jag var genialisk, de andra känner jag inte igen.

  SvaraRadera