lördag 1 februari 2014

Nordens Virginia Woolf

Tänk, att vara ynka 28 år och redan ha fått epitetet Nordens Virginia Woolf och jämförts med Marguerite Duras och Susanne Brögger! Och att dessutom ha varit nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris. Inte en utan två gånger!
I senaste numret av Vi läser, 2014:1, finns en intressant och innehållsrik artikel om danska Josefine Klougart som just kommit ut med en bok på svenska, En av oss sover  (övers.: Johanne Lykke Holm; Albert Bonniers förlag). Jag har just börjat läsa den och jag tror mig förstå vad som avses med Josefine Klougarts släktskap med Virginia Woolf.
En annan artikel handlar om Sara Danius, den senaste tillkomna ledamoten i Svenska Akademien. Hon har tilldelats stol nr 7 efter Knut Ahnlund.Svenska Akademien har haft 187 ledamöter allt sedan tillkomsten 1786. Nio (9) utav
dem kvinnor. Den första var Selma Lagerlöf 1914 och hundra år senare den senaste, Sara Danius. Hon berättar om sina förberedelser inför första sammanträdet med Akademien och talet om Knut Ahnlund. Inte minst funderade hon mycket över lämplig klädsel. Klädskaparen Per Engsheden ryckte in och tillsammans kreerade de en underbart vacker svart sammetsklänning med mantel och släp som bör ha varit absolut perfekt för tillfället.
Bild: Vi läser
Lennart Hellsing, 94, berättar om sitt livslånga arbete för barn och barnlitteratur. Han arbetar fortfarande, men tänkandet går lite långsammare.
En rolig artikel handlar om mycket produktiva författare och hur de går tillväga;
Wodehouse, Joyce Carol Oates, Stephen King och Anthony Trollope för att nämna några. För snabb för Nobelpriset? är rubriken

5 kommentarer:

 1. jo, det ska bli spännande att läsa henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, man blir ju nyfiken när man läser den här artikeln

   Radera
 2. Klougart förtjänar all uppmärksamhet. Jag har läst två av hennes böcker nu och tycker bäst om "Stigninger of fald" - en poetisk och helt underbar berättelse från Djursland. Hoppas att även den kommer i översättning så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det händer saker i grannlandet och det tar förvånansvärt lång tid innan nyheterna når Sverige

   Radera
 3. Jag har precis hunnit öppna den senaste Vi läser och blir också nyfiken på Klougart. Måste nog läsas!

  SvaraRadera