söndag 16 februari 2014

Litterära mord

Någonstans i Northumberland på en ensligt belägen gård (med Aga - spis och glasveranda) i närheten av Newcastle samlas ett gäng författare för att lära sig skriva spänningsromaner. Några utav dem är redan publicerade; en del är ganska lyckade andra inte.
Plötsligt är två personer i sällskapet mördade. Iscensättningen av morden är tagen ur fiktiva verk av två av de närvarande författarna.
Vera Stanhope, överviktig och kärv kriminalkommissarie, och hennes snygge yngre polisassistent Joe Ashworth har svårt att hitta något motiv. Men Vera Stanhope är mycket angelägen om att klara ut morden eftersom hennes närmaste granne är huvudmisstänkt. Så småningom nystas en ful historia upp om vuxenmobbning i förlags- och författarvärlden.
I anslutning till upplösningen begår Vera ett ödesdigert misstag som nära nog kostar henne vänskapen med Joe Ashworth för alltid.
Välskrivet och spännande i fullständigt oemotståndlig miljö. Här finns människor man fäster sig vid och andra som man avskyr. Vera Stanhope har nog lagt på sig några extra kilon, men trots det tycker jag att hon tar mindre plats än i de tidigare böckerna. Hon släpper alltmera fram Joe Ashworth och han vågar ta egna initiativ och ifrågasätta. Ibland går det bra; ibland inte...
Ann Cleeves är född i Northumberland så hon är väl förtrogen med miljön. Hon har bland annat arbetat på kvinnojourer och i sjöräddningen.

Vera Stanhope - romanerna:
 • The Crow Trap (1999)
 • Telling Tales (2005)
 • Hidden Depths (2007), sv. Dolda djup (2011)
 • Silent Voices (2011), sv. Döda talar inte" (2012)
 • The Glass Room (2012), sv. Glasverandan 2013


4 kommentarer:

 1. den där miljön... jag borde läsa mer deckare.

  SvaraRadera
 2. ofta är det ju faktiskt miljön och människorna i sig som är intressanta i kriminallitteratur

  SvaraRadera
 3. Verkar som deckare i min smak!

  SvaraRadera
 4. det tror jag säkert, Lena! Vera Stanhope och hennes snygge medarbetare är svåra att stå emot...

  SvaraRadera