torsdag 13 juni 2013

Lästips à la Burman

Bilden är lånad
När jag hör namnet  NANCY MITFORD
tänker jag ofelbart på biografier om berömda män och kvinnor och 
De osannolika systrarna Mitford (2002) av Cecilia Hagen..
Vackra, rika och excentriska har de tilldragit sig stort intresse genom tiderna.Nancy Mitford (1904 - 1973) var äldst och minst spektakulär. Hon skrev en del bästsäljande romaner som nu kommit ut i en samlad utgåva.
The Penguin Complete Novels of Nancy Mitford,
åtta romaner i kronologisk ordning.
Bäst är de tre romanerna om berättarjaget Fanny, hennes familj och väninnor ”The pursuit of love” (Förföljd av kärlek, 1945) och ”Love in a cold climate” (Kärlek i kallt klimat, 1949)   ”Don’t tell Alfred” (Inte ett ord till Alfred, 1960) 
Romanerna handlar om kärlek, är cyniska och roliga och tilldrar sig i innekretsarna under 20 -talet bland det s. k. "bright young people"
Så här kan det låta:
"Gift dig av kärlek om du kan! Det varar inte, men är en intressant upplevelse och en bra början på livet. Senare, när du gifter dig till pengar, låt det för Guds skull vara stora pengar!”.

Den som påminner om Nancy Mitford är litteraturvetaren, författaren och kritikern Carina Burman i understreckaren Hos Mitford är livet värt att skratta åt. Läs hela artikeln HÄR.
I mina öron låter detta som något för sommarens läslista.


5 kommentarer:

 1. intressant, 975 sidor... hinner nog inte, ska bo bara EN natt på en ö med fyr... Carina Burman vill jag läsa också mer av.

  SvaraRadera
 2. Ja si det var en rejäl klump- men frestande är det ju..... Love in a Cold Climate tror jag att jag har läst en gång för länge sedan- men den tål säkert att läsas om.

  SvaraRadera
 3. Hannele och Ingrid, priset på klumpen var ju så pass facilt att man nästan kan köpa den även om man bara läser de tre bästa.
  Carina Burman gillar jag på alla sätt.

  SvaraRadera
 4. ja, Sanna, det är dt minsta man kan säga om dessa vilda systrar!

  SvaraRadera