onsdag 20 mars 2013

Tematrio - Saint Patrick


Med anledning av att det i söndags var Saint Patrick´s Day uppmanar oss
LYRAN
att berätta om tre böcker som skrivits av irländska författare.

Dermot Bolger föddes 1959 i Finglas , en förort till Dublin. Han skriver romaner, dramatik och poesi och deltar i folkbildande projekt. Genombrottsromanen 
Vägen hem (1993) var den första av hans romaner som kom på svenska. 
Den handlar om två ungdomars flykt från Dublin på jakt efter ett hem. De saknar sin döde vän Hano som varit deras fasta punkt i tillvaron.

Nuola O´Faolain skriver i sin debutbok  Är du nån? En tillfällig självbiografi (2000 på svenska) om sin uppväxt med en sorglös, oansvarig pappa och en mamma som sökte tröst i flaskan och en massa syskon. Hon blev berömd journalist och när hon skrivit sin bok fick hon ett enormt gensvar. Hon berättar om katolicismens starka grepp om folket, sexualskräcken, ensamheten, barnlösheten och alkoholproblemen. Fortsättningen heter Nästan framme och kom 2003

John McGahern, Bland kvinnor kom 1996. Den tilldrar sig på den irländska landsbygden på 1950-talet. Michael Moran är en f.d. IRA-man som nu för ett hårdhänt regemente hemma på sin gård med sin andra fru och barnen. Äldste sonen flyr familjen och kommer aldrig tillbaka. Fadern sätter p för en dotters drömmar om vidare studier. Hustrun får utstå verbala elakheter men förblir lojal.
Det kärva språket svarar väl mot innehållet.


4 kommentarer:

 1. Kul! här var det tre författare som inte funnits med någon annanstans denna veckan. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. Monika och Lena, det här är tre riktigt bra böcker. jag läste allt av Bolger under en tid. av McGahern har jag bara läst Bland kvinnor, men den räknas som hans allra bästa bok.
  O´Faolain är mycket speciell. hon betalade ett högt pris för sin frihet

  SvaraRadera
 3. jag är knäsvag för allt irländskt...

  SvaraRadera