lördag 2 mars 2013

"Mina bin och andras insekter"

Stina Lindén från Adopt a Bee
informerade om verksamheten som varit igång sedan sent 2011 och redan väckt uppmärksamhet både i Sverige och utomlands. I Tyskland har man kopierat konceptet och biodlare får till och med göra skatteavdrag.
Magnus Rasmusson från Sösdalaortens biodlarförening
bidrog med intressant upplysning om binas liv och leverne och om hoten mot bina i form av olika gifter som bland annat gör att bina inte hittar hem.
Buckfast är den vanligaste birasen. Den odlades fram av den munk i Buckfast i England.
Stina Lindén berättade om arbetet med att söka pengar, ordna arbetslokal, måla bikupor, cykla (miljövänligt ska det vara!) runt med cykelkärra lastad med bikupor och annan utrustning, ta vara på honungen, städa kuporna, resa runt och informera och mycket annat.
Stina Lindén och Sofi Holmgren är två gymnasielärare som båda bor i lägenhet och sköter arbetet med Adopt a Bee på sin fritid. Den ena handskas med det praktiska och den andra med administrationen.
Biodling förefaller vara en hel vetenskap.Stina L och Sofi H fick naturligtvis lära sig mycket efter hand.
Vad gör man när bina svärmar? Vad gör man när ett bisamhälle är aggressivt? Jo, då byter man bidrottning! Det är hon som är roten till det onda. Död åt drottningen! Leve drottningen!
Myrornas liv är grymt, det visste jag. Men binas är inte ett dugg bättre!

Bi-glädje av Klaus Schulte, 1996, är en liten informativ skrift om bin och biodling med en imponerande litteraturförteckning. "Mina bin och andras insekter" är en kul kapitelrubrik.
Biodling av Werner Meltzer. Praktiska råd för nybörjare. 1988. Med tysk grundlighet leder författaren den blivande biodlaren genom hela processen; grundläggande bikunskap, välja biras, välja utrustning, skötsel och tillsyn, arbetsplan för ett år, produkter från bisamhället, sjukdomar och hot såsom amerikansk yngelröta, med mera. En studieplan finns liksom ett underbart register med fackuttryck.
Biodlarens kokbok är utgiven av Sveriges Biodlares Riksförbund 1995. Kort historik följs av läckra recept. De sista sidorna i skriften upptas av Honungstips och gammal klokskap.
Böckerna ovan hittade jag i systerns bokhylla.

5 kommentarer:

  1. Trevliga, nyttiga böcker! Nu tänker jag förstås inte börja odla bin men jag har väldigt stor respekt för alla biodlare där ute - nära och fjärran. Bin är så fina och visst blir man glad när de "första små" dyker upp på våren. Jag gillar rubriken "Mina bin och andras insekter, jag också... :-)

    SvaraRadera
  2. Kul, jag hade egna bin i trädgården ett par år, men var allergisk mot stick...

    SvaraRadera
  3. ja, Ingrid, det är fint med bin och hemskt att de är utrotningshotade.
    och jag tror inte att böckerna ovan blir föråldrade heller.

    Hannele: en utav damerna bakom Adopt a bee är också allergisk.
    hon går jämt omkring med motgift i fickan

    SvaraRadera
  4. (jo, jag har min kvar i mediciskåpet, men när det gällde, blev jag nervös och hittade inget... Mycket hög puls, andningssvårigheter, hela kroppen rödprickig kliande på 5 minuter....

    SvaraRadera
  5. jag blev biten utav ett gäng bålgetingar, men reagerade inte förrän en vecka senare. och då var jag på bok- och biblioteksmässan i Gbg... mycket olämpligt!

    SvaraRadera