lördag 9 mars 2013

Asocial hedonist

En hemlös katt väljer ut Nils Uddenberg och hans hustru till sina människor.
Först flyttar den in i ett redskapsskjul. Sedan får den mat. Och så börjar paret Uddenberg kalla den "hon".  Hustrun fotograferar henne.  "Hon" blir till Kissen.
Kissen utökar tålmodigt sitt revir och vips! har hon flyttat in till paret Uddenberg, som känner sitt ansvaret växa.
En dotter tycker att  Kissen höjer humöret på hennes vinterfader och erbjuder sig som kattvakt när det behövs.  Och det behövs. Paret Uddenberg reser mycket.
Professor Nils Uddenberg, läkare, psykiater och författare i Lund, hade katt  i familjen under uppväxten. Modern beskrivs som kattoman så han anser sig vara präglad på katt.
Nils Uddenberg berättar i  Gubbe med katt. En kärlekshistoria lite om kattens historia; han jämför hunden och katten som husdjur. Han föredrar den frihetsälskande, självständiga katten framför den trofasta hunden. Han inser att han och Kissen aldrig kommer att förstå varandra fullt ut, men det räcker att de trivs i varandras sällskap. De har redan likartade rutiner.
Inget som berättas i Gubbe med katt är några nyheter för den som har katt. Tvärtom. Gubbe med katt är mest för hundmänniskor som aldrig haft katt.

2 kommentarer:

  1. Jag har läst om den här boken och nog verkar den väldigt trevlig. Jag tycker både om katter och hundar (och alla andra djur också- fast en del vill jag ha lite avstånd till...:-)

    Det blir ett lån så småningom- just nu är säkert kön lång....

    SvaraRadera