lördag 16 mars 2013

Att älska livet mer än dess mening

Det blev en skvätt rea till! Eftersom jag är mycket förtjust i författaren, psykoterapeuten och professorn i religionspsykologi OWE WIKSTRÖMS sätt att formulera sig i skrift köpte jag 
Att älska livet mer än dess mening. Betraktelser och övningar utan att tänka två gånger. 
Visserligen kände jag mig  lite skeptisk inför det där med övningar. Men det säger författaren omedelbart att det kan man bara hoppa över. Sju veckors betraktelser dag för dag med efterföljande övningar enligt mönstret 1/ Uppmärksamma, 2/ Reflektera över, 3/ Handla
Owe Wikström är mycket beläst och har forskat mycket inom konst och musik.
Titeln på den här boken kommer från Bröderna Karamsov. Owe Wikström har sysslat mycket med Dostojevskij; han har skrivit om Bach, Proust och Montaigne.

Owe Wikström undrar till exempel varför människor i vår tid är så rädda för allvaret? 
Och varför allt måste vara så stort för att vara värt något?
Varför måste man stressa iväg på dyra sommarsemestrar när det kan vara minst lika värdefullt att skrota runt hemikring? Jag läser vidare. Kanske blir det en och annan övning också.
Saknas: Litteraturförteckning och register

(På förekommen anledning kan jag meddela att prislappen var röd, satt på framsidan och lossnade utan bensin...)

5 kommentarer:

 1. Owe Wikström har jag lyssnat på riktigt, en klok man. Litteraturförteckning är ofta det mest intressanta i vissa böcker (bra prislappar uppskattar vi :)

  SvaraRadera
 2. Wikström är en oerhört klok man, läst en hel del av honom. Jag läser till präst så för mig har den här boken betytt och öppnat upp för andliga övningar. Men Wikström har mycket allmän visdom och man behöver vara kristen för att få ut mycket av läsa honom. Han säger mycket om vår tid.

  SvaraRadera
 3. jag har också lyssnat på Wikström live, Hannele, men då blev jag irriterad på honom för att han trodde att han måste vara rolig. han underskattade sitt auditorium, vilket var alldeles onödigt.

  ja, Lena, han är mycket klok, och jag är mycket förtjust i hans allvar. och hans oerhörda beläsenhet och hans sätt att formulera sig. intressant att du läser till präst. läser ni något av Kierkegaard?

  SvaraRadera
 4. Wikström ville prata mer om sin NÄSTA bok, inte den som annonserades

  SvaraRadera
 5. Vi har läst Kierkegaard, men bara på grundkursen. Jag tycker han är fascinerande, han har mycket att säga, även idag. Det finnns många öppningar in i religionens värld. Jag tycker om att Wikström låter allvaret få finnas och han kan formulera sig fantastiskt.

  SvaraRadera