torsdag 20 oktober 2011

Måltiden - en gestaltning av mänskliga värden

Idag är det Måltidens dag. Dagens understreckare är en jätteintressant artikel av Richard Tellström, lektor i måltidskunskap vid Örebro universitet och Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Han säger att maten är så mycket mer än bara bränsle för kroppen. Måltiden är en kulturyttring. Han föreslår att böcker om mat flyttas från avdelning Q (ekonomi och näringsliv) till avdelningen I (konst och musik) på biblioteket. Det tål att tänka på och skulle få oss att betrakta maten ur en annan synvinkel. Mat är mycket mer än just mat. Richard Tellström menar också att klimatfrågan kommer att tvinga oss till en mathållning som gynnar mänsklighetens överlevnad i stället för vår egen. Gastronomikritiker efterlyses. "Kritikern kan skapa en vidgad förståelse genom att sätt fokus på måltiden som ett av mänsklighetens äldsta kulturella uttryck". Det finns stora och outforskade frågor om måltiden som mänskligt kulturarv och som urvalsfaktor i vår evolution. Läs hela artikeln HÄR

Bilden: Stilleben mit Hummer av den holländske konstnären Pieter Claesz (1597 - 1661)

5 kommentarer:

  1. Jag är en riktig njutare och uppskattar en god måltid och jag tror att jag gillar allt...

    SvaraRadera
  2. Vackert stilleben du funnit som illustration.

    SvaraRadera
  3. Hannele: Vem uppskattar inte en god måltid med god dryck och trevligt sällskap?

    mimmimarie: bilden fanns med i understreckaren. jag håller med om att den är riktigt fin. läcker helt enkelt.

    SvaraRadera
  4. ...men inte jag, Hannele, inte jag. den är viktig.

    SvaraRadera