måndag 15 augusti 2011

2 x Colin Firth


Inom loppet av några dagar har jag sett två mycket olika filmer med Colin Firth som huvudrollsinnehavare. 2002 kom en filmatisering av Oscar Wildes uppsluppna och respektlösa komedi från 1895 The Importance of being Ernest.
Rupert Everett, Judi Dench och Tom Wilkinson är några av de andra fina medverkande skådespelarna.


The King´s Speech, filmen om den blyge kung Georg VI som hade talsvårigheter och fick hjälp av en icke utbildad men mycket erfaren och okonventionell man vid namn Lionel Logue.
Colin Firth är en lysande George VI och Geoffrey Rush är enastående som den äldre, underordnade, karismatiske talpedagogen.

Colin Firth, som föddes 1960 i Hampshire, har många strängar på sin lyra och är värd alla belöningar och fina recensioner .
2011 fick han en Oscar för rollen som Georg VI av Storbritannien.
Genomslaget kom för övrigt 1995 när han spelade Mr Darcy i Stolthet och fördom av Jane Austen.


4 kommentarer:

 1. Fast jag minns honom från tidigare. HAn spelade ju till exempel knäppskalle i Ruth Rendells Hedarnas herre /Master of the Moor)ett par år tidigare. Fast det klart - i Stolthet&Fördom blev han ju superstjärna...

  SvaraRadera
 2. Inkling: Jag skulle inte drömma om att säga emot dig vad det gäller film och skådespelare!
  Jag tar genast bort sista meningen.

  SvaraRadera
 3. The King´s Speech är bara så bra...

  SvaraRadera
 4. Nej nej nej! Du har ju helt rätt i att han fick sitt stora genombrott med Stolthet och fördom. Det fanns ju till och med en fansite på nätet som hette något med "Mr Darcy coming out ofthe water" uppkallad efter den scen när Firth tagit en simtur i dammen på sitt gods och steg upp med våt och klistrig skjorta... Puh!

  SvaraRadera