torsdag 7 oktober 2010

LA JOUEUSE D´ÉCHECS


Schackspelerskan av Bertina Henrichs är en liten charmerande, finurlig och riktigt spännande roman som kommit ut på Grate Bokförlag i översättning av Ragna Essén.
Hotellstäderskan Eleni som arbetar på hotell Dionysos på ön Naxos råkar en dag välta en schackpjäs av brädet i rum nr 17 som bebos av ett ungt franskt par.
Detta blir själva upptakten till en rad förändringar i Elenis liv, en äktenskapskris, utfrysning i den lilla staden där ingen förväntas sticka ut eller ha den minsta hemlighet. Bästa väninnan surar och barnen är bekymrade.
Hur det nu är väjer inte den blida Eleni den här gången. Styrkt av några droppar av parfymen Eau de Sauvage (som hon också träffat på i rum nr 17) fullföljer hon sina intentioner.
Mer kan jag inte avslöja utan att sticka hål på berättelsen.
Schackspelerskan är mycket läsvärd och de aforistiska formuleringarna och roande iakttagelserna är många. Boken är också filmad.

5 kommentarer:

 1. Jag tycker nästan alltid Elisabet Grates förlag har intressanta böcker och även den här verkar lovande. Den måste jag införskaffa

  SvaraRadera
 2. Bokstödet: Jag håller med om att Grates förlag håller hög kvalitet. Du kommer säkert att gilla Schackspelerskan. Hon är svår att stå emot.

  SvaraRadera
 3. Det här är en bok jag har hållit ögonen på! Nu är jag övertygad om att det blir köp!

  SvaraRadera
 4. Den boken ville mitt bibliotek inte köpa in. (Vilket gjorde mig förgrymmad). Jag hade så gärna velat läsa den. Suck- det får väl bli fjärrlån i stället.

  SvaraRadera
 5. Catrin: Tror inte att du ångrar dig!

  Ingrid: Det måste av ekonomiska skäl som bibl. inte köper. Kvaliteten är det i varje fall inget fel på. Klart att du ska läsa den. Frågan är om det inte blir billigare med inköp än fjärrlån för biblioteket

  SvaraRadera