onsdag 6 oktober 2010

Blonde i läsecirkeln

Blonde av Joyce Carol Oates är ingen biografi. Men förmodligen kommer hon sanningen om människan bakom skapelsen Marilyn Monroe mycket nära. Alla läsecirkeldeltagarna var djupt berörda av läsningen men ingen hade orkat sträckläsa. Dels är innehållet av en sådan art att man behöver "dela upp" och dessutom är ordmassorna överväldigande. Oates skriver med ett underliggande raseri.
Vi frågade oss om Norma Jean Baker/Marilyn Monroe någonsin var riktigt lycklig. Kanske som barn hos fostermodern Elsie. Kanske när hon väntade barn med Arthur Miller. Korta tider under sitt korta liv, alltså.
Sviken av sin mor och med en far hon inte kände till men alltid sökte; utnyttjad, skyddslös, sårbar och totalt i avsaknad av självbevarelsedrift blev hon ett lätt offer för männen i olika positioner inom filmindustrin.
Tillsammans med två andra förskjutna barn - Cass Chaplin och Edgar J Robinson Jr - levde hon ett utsvävande, självförbrännande liv. Aborter, uppåttjack, nedåttjack, sprit, män, män, män. Men - hon läste också böcker (Freud, Darwin, Pascal) och en gång började hon på en skrivarkurs, men slutade när hon blev avslöjad.
Marilyn Monroe blev en duktig aktris och kunde förmodligen utvecklats till en riktig karaktärsskådespelerska. Hon gick helt in i sina roller och var outtröttlig i jakten på den bästa filmscenen. Hennes tragiska död förblir en gåta.
En bok med hittills okända foton av Marilyn Monroe är på väg; delar av hennes dagböcker ska ges ut och 2011 kommer Blonde att filmas med Naomi Watts (bilden uppe till höger) i rollen som Monroe.
Vi är överens om att vi efter läsningen av Blonde fått en helt ny syn på och förståelse för Norma Jean Baker/Marilyn Monroe.

1 kommentar: