måndag 4 januari 2021

Vi läser: 2020:6

Det är svårt att värja sig mot Göran Greiders charm;  chefredaktör för DalaDemokraten, debattör och författare. Han vän Åsa Linderborg intervjuar och de väldigt fina bilderna är tagna av Margareta Bloom Sandbäck. Just nu är han aktuell med sin första roman Hon vars hjärta var som mitt: Dan Andersson och Märta Larsson - en kärlekshistoria. Annars har han mest skriver lyrik, fackböcker och artiklar. Han bor i Dala - Floda och Stockholm med hustru och en dotter. Åsa Linderborg avundas Göran Greider hans lätthet att skriva. Det är som lek, säger han, som stiger upp tidigt och börjar skriva olika saker, äter frukost så småningom för att sedan övergå till läsning. Han har lätt att umgås även med meningsmotståndare. Människor känner sig väl till mods i hans sällskap. Hunden Stina hänger med i de flesta sammanhang. Lilla kattungen Elisabet är däremot ganska ny. Men Göran Greider är inte alltid glad, säger han. Ganska ofta är han deppig, men det har han inget emot för "det öppnar saker så man ser lite mer".  Göran Greider är expert på att undvika att tala om privatlivet offentligt. Han vill vara en intellektuell utan privatliv. Göran Greider känner sig besläktad med Dan Andersson. Han har skrivit biografier om Rudolf Meidner, Olof Palme och Joe Hill. Han har skrivit om musik, Allt jag tänker på när jag lyssnar på Vivaldi; Katterna kommer in från mörkret; Liten ordlbok för underklassen; Hagen: betraktelser från en liten by; Liten bergspredikan för socialister; I trädgården hörs andra ekon; m. fl.

I det här numret av Vi läser finns också en intervju med Daniel Kehlmann, författare, aktuell med romanen Tyll. Dessutom finns en artikel om Strindbergs exil i Köpenhamn 1887 där han bodde på Hotell Hovedvagtsgade med hustrun Siri von Essen och tre barn. Äktenskapet var i upplösning. Strindberg skulle övervaka instuderingen av Fadren. På hotellet bodde också Victoria Benedictsson och Axel Lundegård.

 

2 kommentarer:

  1. Jag förstår inte varför jag inte prenumererat på den tidskriften. Nu fick i alla fall ditt inlägg mig att beställa en prenumeration på den och ett par andra intressanta tidskrifter, så tack! :)

    SvaraRadera