onsdag 14 oktober 2020

Veckans kulturfråga v. 42

enligt O


Vilken författare tycker du får för tok för lite uppmärksamhet?

Vad gör hen så bra?

Vid den här tiden borde det ha varit ett herrans liv omkring Margaret Atwood. Hon borde äntligen ha fått Nobelpriset i litteratur. Hon är så mångsidig och väldigt speciell. Hon skriver dikter romaner, noveller litteraturkritik och essäer. Allt med samma elegans. Hennes mest kända verk är dystopin Tjänarinnans berättelse som finns som opera, balett, film och TV-serie. Vid ett besök på biblioteket hittade
jag en bok med titeln Mitt Nyfikna jag. Den hade jag inte hört talas om tidigare. Undertitel: Texter 1970 - 2005. En väl använd femma. Ingen kan påstå annat än att hon är både uppmärksammad och prisbelönt, men jag vill ta upp henne ändå eftersom det i så många år varit ett självklart namn i nobelprissammanhang.

Jag skulle vilja säga att den läsande allmänheten har bättre reda på sig vad det gäller Atwood än Svenska Akademien. Men nu har de i alla fall gjort ett bra inval av ny akademiledamot att sitta på Kristina Lugns stol. Steve Sem Sandberg är ett utmärkt val.

7 kommentarer:

 1. Atwood får väl ganska mycket uppmärksamhet (Firefox är bäst)

  SvaraRadera
  Svar
  1. (först tänkte jag att du kanske har kopierat text med typsnitt från Enligt O, hon använder rubriker i olika storlekar - men hon har inte VERSALER, du får kolla html-vyn

   Radera
  2. jag säger ju också att hon får ganska mycket uppmärksamhet men inte så mycket som hon borde få. ska kolla HTML

   Radera
 2. Håller med om att Atwood vore en utmärkt nobelpristagare! Däremot är jag glad att det blev Glück så att jag får upptäcka henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. absolut! kvinna, poet, mycket tillgänglig

   Radera
 3. Är helt enig med dig om Atwood och Nobel, jag har "tippat" henne som pristagare i åratal men akademien vägrar att lyda mig! Ändå tycker jag nog att hon ses och hörs en del, i alla fall mer än den jag för fram som svar på Enligt O:sfråga. Men du missade väl inte den utmärkta dokumentären om Atwood?
  https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2020/08/den-smartaste-pa-hela-harvard.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. visst hörs och syns hon. och läses. det är väl det som är felet. nej då. jag såg dokumentären.

   Radera