Titel: Året med 13 månader
Författare: Åsa Linderborg
Förlag: Polaris
Tryckår: 2020
Antal sidor: 494 sidor
Läst,sett & hört. Böcker, film, musik, radio, tv, tidningar, tidskrifter
Titel: Året med 13 månader
Författare: Åsa Linderborg
Förlag: Polaris
Tryckår: 2020
Antal sidor: 494 sidor
1. Nämn ett band/artist du gillar men aldrig har sett live
Jag hade gärna velat se en föreställning med David Bowie
5. Vad är något du gjort men innan trodde du aldrig skulle göra?
Gifta mig
Veckans kulturfråga: Vilka är dina favoritskildringar av hösten?
Vill du läsa? av Elsa Beskow. Den första läseboken under under första skolåret. 1935 kom den första upplagan som användes av skolbarn under tre decennier. Den är fin och innehåller många djupa sanningar som till exempel: Mor-mor är rar... Och fina dikter som
Det glimmar i guld och i klaraste rött, Det prasslar så sakta i parken, ty hösten är kommen och björkar och lönn de fäller nu bladen till marken... (Ur Höstvisa).
1. Höst
Med sin långa svarta näbb,
hackar en mossfärgad gröngöling
vita små myrägg ur bergsskrevan.
Röd är hans luva
röd som rönnbärsklasen
vilken förbindligt närmar sig fönsterglaset
sakta knackar och viskar:
Sommaren är förbi
sommaren är förbi
men hösten är en underbar tid!
Lennart Hellsing
2. Berättelsen om Tristans och Isoldes kärlekssaga kommer från den keltiska traditionen. Den har berättas på många olika sätt bl. a. som opera av Richard Wagner. Tristan ska åka till Irland och hämta hem Isolde som ska gifta sig med Tristans farbror kung Marc i Cornwell. På vägen hem dricker de en kärleksdryck som Isoldes mor skickat med till bröllopet. Tristan och Isolde blir kära så klart, men - vad har de för det? Jag har läst Tristan och Isolde av
3. Elio och Oliver är kärleksparet i Call me by your name av André Aciman. Unge Elio blir hals över huvud förälskad i 30 - årige Oliver som hyr en gäststuga av hans föräldrar. Det är så fint och varsamt skildrat och resultatet är en ovanligt vacker berättelse om kärlek.
Bonus: Mamma Mu och Kråkan av Jujja och Tomas Wieslander. Ett gudomligt par. Ryck mig i vingen!
Från sidan 13 i Den stora fröstölden av Jens Nordqvist. Historiska media. 2020
Läsutmaningen En smakebit på søndag innebär att vi bjuder varandra på smakebitar utav det vi just läser; utan spoilers, förstås. Den här veckan är det astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker som håller i trådarna. Fler smakebitar HÄR
elisamatilda: Fem en fredag v. 43: Hopkok
1. Vad är det närmsta du kommer ren magi?
I bonusfrågan undrar Mia om längtar till vintern. Mitt svar är nej. Jag är nöjd som det är nu minus regnet. Frisk luft men inte kallt; lite vind och fina höstfärger.
Vecka 43: Gudar, väsen, tomtar & troll (mytologi och folktro)
Per Faxneld, Offerträdet. Fyrtiofyra folkgotiska berättelser. Här är jag utanför min comfort zone, men det fungerar ganska bra. Berättelserna är väldigt korta och rör sig i ödsliga trakter i mörka skogar. Författaren är docent i religionshistoria och specialist på ockultism och satanism. Mimmi Strinnholm har gjort fina illustrationer. Det är en liten läcker bok i knubbigt format
Jan Fridegård, Trägudars land. Romanen tilldrar sig under vikingatiden. Ausi och Holme är ett ungt trälpar som får en flicka som deras ägare sätter ut i skogen. Holme hämtar hem henne igen och de flyr. De träffar på missionärer som vill omvända dem till från deras asatro till kristendomen. Detta är första delen i en trilogi. Del två och tre: Gryningsfolket och OfferrökMadeline Miller, Kirke. Redan på första sidan möts en av najader, nymfer, titaner och de gnälliga gudarna på Olympen. Madeline Miller tar avstamp i när Kirkes mor möter hennes far, Helios, när han hälsar på Okeanos i dennes praktfulla palats.
Johanna Ekström är dotter till akademiledamoten Per Wästberg och hans exhustru, författaren Margareta Ekström, född 1930. 2012 kom hennes självbiografiska bok, Om man håller sig i solen. Den handlar om uppväxten i Stora skuggan med de superintellektuella föräldrarna som var sådana esteter att de inte tålde åsynen av en Wettex som låg framme. Nu har hon skrivit en sorgsen och finstämd roman, Meningarna, om sin mor, som hon ändå inte kunde känna samma varma närhet till som hennes bror gjorde. Johanna har tillgång till moderns dagböcker och hon förstår att relationen mellan mor och mormor kanske inte heller var friktionsfri. När modern är sextiofyra år får hon en stroke och mister orden, vilket ju är helt hjärtskärande. Bror och syster vårdar modern i hemmet under mer än tjugo år men till slut måste de fatta beslutet över moderns huvud om att placera henne på ett äldreboende. Johanna känner av en blandning skuld, vrede, sorg, medkänsla och plikt. Hon kan inte som brodern få modern att skratta eller umgås med henne på ett lätt och naturligt sätt. Johanna Ekström har fått kärleken till orden av sina båda föräldrar och hon kan verkligen förvalta sitt arv. Jag får känslan av en bortvänd, sval mor, som också kan använda orden till att dölja och släta över. Johanna har inte fått den kärlek hon har behövt och längtat efter. Johanna blir mamma till sin mamma. Sedan går hon hem och är mamma åt sina barn. En läser vartenda ord i Meningarna. Den ger upphov till många tankar och skulle antagligen passa bra i en läsecirkel.
Titel: Meningarna
Författare: Johanna Ekström
Förlag: Albert Bonniers förlag
Tryckår: 2020
Antal sidor: 191
"Första gången jag mötte Otto," sa Madame Vidal till mig där vi satt mitt emot varandrai det morgondunkla, av böcker belamrade vardagsrummet i hennes lilla tegelhus på Portland Street i Whitefield, åtta stationer från Manchesters centrum, "var i april 1935 - en dag då där från tidiga morgonen till sena kvällen föll det ljuvligaste regn över Königsberg; ett milt uppfriskande regn som tvättade gatorna rena, fick marken i Sternengatten att ånga och lindarna att inom loppet av några få timmar veckla ut sina små ljusgröna blad. Ja, så oförglömlig var i själva verket den där dagen", sa hon, " att jag alltsedan dess, närhelst jag känner lukten av fuktigt gräs slå emot mig, ser vår länge sedan utplånade barndomsstad framträda med en nästan övernaturlig skärpa för min inre syn: det magnifika slottet, katedralen på Kneiphof och det underbara Altstadt med sina gedigna stenhus, korsvirkesfasader, skramlande spårvagnar, flanörer, kullerstensgator och gatlyktor i smidesjärn."
Från sidan 5 i Minnestrådar av Carola Hansson. Fler smakebitar HÄR
5. Vad gör du sällan som andra gör?
Kollar Instagram
Jag tycker att det är snyggt när en bokserie har omslag som matchar
Översättning: Stewe Claeson
Jag slutade tycka om kronärtskockor när jag slutade äta
smör. Fänkål
har jag aldrig tyckt om.
En sak som jag alltid hatat
med dig: jag hatar att du vägrar
ha folk på besök. Flaubert
hade fler vänner och Flaubert
var en enstöring.
Flaubert var galen: han bodde
med sin mamma.
Att bo med dig är som att bo
på en internatskola:
kyckling på måndagar, fisk på tisdagar.
Jag har djupa vänskaper.
Jag är vän med
andra enstöringar.
Varför kallar du det rigiditet?
Kunde du inte kalla det smak
för vedertaget bruk? Eller är din hunger efter skönhet
fullkomligt tillfredsställd av din egen person?
Och en annan sak: säg en enda annan människa
som inte har möbler.
Vi äter fisk på tisdagar
därför att den är färsk på tisdagar. Om jag hade körkort
skulle vi kunna ha det på andra dagar.
Om du nu är så himla upptagen
med precedensfall, tänk på
Stevens. Stevens
reste aldrig; det betyder ju inte
att han inte visste vad nöje var.
Nöje kan så vara men inte
glädje. När du lagar kronärtskockor,
laga dem till dig själv.
Ur Meadowlands (1996). Diktsamlingen utkommer på svenska på Ramús förlag under november.
Vi läser
Från sidan 7 i Tigermannen av Eka Kurniawan
En smakebit på søndag är en läsutmaning som går ut på att vi delar med oss av det vi just läser. Utan spoilers, förstås. Den här veckan är det mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheteen som håller i trådarna. Fler smakebitar HÄR.