måndag 13 april 2015

Tematrio - Faktion

LYRAN uppmanar oss i sin tematrio att berätta om tre romaner som handlar om verkliga personer och som alltså blandar fakta och fiktion. Många gillar inte den blandningen, men jag tycker att faktion är riktigt inspirerande. Jag väljer tre historiska personer som jag läst romaner om. 
1. Stewe Claeson, Rönndruvan glöder. En helt underbar roman som handlar om Esaias Tegnér. Det gör för övrigt Din galne, men redlige Tegnér av Bengt Hallgren också. Tegnér framstår i Rönndruvan glöder som en mycket svag och bräcklig liten människa trots att han var en mäktig biskop. Tur för honom att hade hade en trofast och tålig hustru som stod ut.
2. Birgitta och Katarina av Alexandra Coelho Ahndoril. Romanen handlar om den heliga Birgitta och hennes olyckliga dotter Katarina. Birgitta var en mycket fordrande mor och Katarina en alltför lydig dotter. Katarina fick ge upp sin  möjlighet till eget liv med kärlek och äktenskap för att tjäna sin mor. Språket är alldeles gudomligt.
3. Den som vill ha hare till frukost måste jaga om natten är den intressanta titeln på Anna Hedlins jättefina och mycket läsvärda debutroman om Henrik VIII och hans tid. Läs mera HÄR!. Hilary Mantels böcker om Cromwell behandlar ju samma tid liksom Ulf Karl Olov Nilssons absolut oförlikneliga JAG BEFINNER MIG I ETT ÖVERFLÖD AV KÄRLEK.

25 kommentarer:

 1. Var det inte Tegnér som lär ha skrivit en påminnelse till sig själv i marginalen på ett anförande eller om det var en predikan: "Argumentationen svag - höj rösten!"?

  SvaraRadera
 2. någon präst var det i alla fall, tror jag. många kan ju det här alldeles av sig själva. en medfödd talang kan man väl kalla det?

  SvaraRadera
 3. Intressant trio! jag kommer på fler och fler...

  SvaraRadera
 4. Har inte läst någon av böckerna i din trio men blir väldigt intresserad av bok 2 och 3.

  SvaraRadera
 5. Birgitta och Katarina gillade jag mycket (precis som Stjärneborg, hennes bok om Tycho Brahe). Rönndruvan glöder står i bokhyllan och väntar på att bli läst. Jag gillar också faktion!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag var också förtjust i Stjärneborg. hennes språk är så fint. Rönndruvan tyckte jag mycket om. hörde också författaren tala om sin bok

   Radera
 6. Kul samling! Jag visste inte att heliga Birgitta hade en dotter, jag hade väl någon fördom om att heliga nunnor inte hade det... Jag har uppenbart väldigt dålig koll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hon hade ett åtta barn. hon var gift med Ulf Gudmarsson och hade en hel del andra världsliga intressen innan hon grundade en klosterorden

   Radera
 7. Har inte läst någon i din trio, men alla verkar intressanta. Har däremot en av Hillary Mantels böcker på läsplattan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag är själv förtjust i de här böckerna. kan tänka mig att läsa om

   Radera
 8. Har inte läst någon alls i din trio, brukar inte gilla faktion... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej, jag vet att många inte gillar den sorten. själv tycker jag att det är stimulerande att läsa om historiska personer i skönlitterär form och sedan gå vidare

   Radera
 9. Hare till frukost låter inte gott, har nog inte läst någon i din trio

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej, jag är inte förtjust i hare någon gång och allra minst till frukost!

   Radera
 10. Birgitta och Katarina har jag läst (fantastiskt språk - håller verkligen med) och de andra blev jag nu jättenyfiken på. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag njöt av språket! även i författarens bok Stjärneborg om Tycho Brahe

   Radera
 11. En intressant trio, Birgitta och Katarina har jag läst och gillat väldigt mycket. Den sista står på min vill läsa lista =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack Helen! Hedlin är en duktig debutant!

   Radera
 12. De två sista vill jag läsa :) Den som vill ha hare... är förresten en underbar titel tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. visst är det en rolig titel på en vacker bok!

   Radera
 13. Birgitta och Katarina låter intressant, den måste jag kolla upp :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. gör det, Evelina! stackars Katarina, även om hon väl till slut försonade sig med sitt öde. vad skulle hon göra?

   Radera
 14. Har inte läst någon i din trio, men alla låter intressanta. ;)

  SvaraRadera