onsdag 31 december 2014

Tematrio - Årsbästa

Så här säger LYRAN
"Dags för årets sista tematrio och som vanligt använder jag ett tema för att utvärdera året. Berätta om de tre bästa böckerna du läste under 2014!"
Det är bara att lägga pannan i djupa veck och tänka efter.
 1. Walden av Henry David Thoureau. En fantastisk roman om livet nära naturen i New England under två år. Poetiska skildringar av den storslagna naturen, tålmodiga studier av djurlivet och studier av de antika filosoferna vid brasan under vinterstormarna, angrepp på det moderna livet och någon gång ett besök i närliggande stad fyller dagböckerna under de två åren. Walden har kommit i ny översättning av Peter Handberg i Natur & Kulturs klassikerserie
2. Beckomberga av Sara Stridsberg är en ömsint, sorgsen, vacker och sparsmakad roman om en far och hans dotter. Fadern vistas från tid till annan på Beckomberga och dottern besöker honom träget och älskar honom reservationslöst. Den vackra sjukhusparken och de skyddande murarna skapar en värld i världen och bidrar till att dottern gärna besöker sin far.
3. Hitom himlen av Stina Aronson (1892 - 1956). En fantastisk klassiker som kommit i pocketutgåva på Modernista och som förtjänar att uppmärksammas mera. Stina Aronson lyfter fram Norrland i sina romaner. Den som en gång mött den enkla fromma änkan Emma Niskanpää som ständigt väntar på brev från sonen, mitt John, som vårdas på sanatorium i romanen Hitom himlen glömmer henne aldrig.
Ett särskilt omnämnande förtjänar Dagböcker 1984 - 1989 av Sándor Márai.

8 kommentarer:

 1. det finns mycket bra i Norrland, stockholmare borde läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. sant, Hannele! alla borde läsa! det finns flera norrlandsförfattare som jag gärna läser

   Radera
 2. Har inte läst någon av de här böckerna. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. tror säkert att du skulle gilla åtminstone någon av dem!

   Radera
 3. Tack för tipsen. verkar som intressanta böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. väldigt olika och väldigt läsvärda!

   Radera
 4. Spännande, jag har inte läst någon av dem, tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. två klassiker och en som kommer att bli det, Freja!

   Radera