söndag 7 december 2014

En smakebit på søndag

Just nu läser jag - helt fascinerad - Vilda svanar, en modern klassiker, av Jung Chang. Det är nästa bok i läsecirkeln. 500 sidor kinesisk 1900 - talshistoria genom tre generationers kvinnoöden.
"Min mormor var en skönhet. Hon hade ovalt ansikte med rosiga kinder och skimrande hy. Hennes långa, glänsande svarta hår flätades i en tjock fläta som nådde henne ända till midjan. Hon kunde vara stillsamt undergiven när tillfället så krävde, vilket det gjorde nästan jämt, men under denbehärskade ytan sjöd hon av undertryckt energi. Hon var liten, ungefär 1,60 med spenslig figur, med luttande axlar som ansågs vara idealet. Hennes största företräde var dock hennes snörda fötter, som på kinesiska kallades "tretums gyllene liljor" (san-tsun-gin-liari). Hon gick följaktligen "som ett  spätt litet pilskott i en vårbris", som kinesiska kvinnokonnässörer brukade säga. Anblicken av en kvinna som stapplade på snörda fötter skulle ha en erotisk inverkan på männen, delvis därför att åskådarens beskyddarinstinkt väcktes av hennes hjälplöshet."

Detta står att läsa på sidan 36 - 37 i min utgåva av Vilda svanar.
Läs hur smakebiten går till  HÄR

7 kommentarer:

 1. Den här låter riktigt bra, skriver upp den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. den är spännande, upprörande och lärorik

   Radera
 2. Vilda svanar har läst för ett bra tag sen och tyckte jättemycket om den. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. den är väldigt bra. en modern klassiker, helt enkelt

   Radera
 3. Jag hade en kinesisk kollega ett tag och hon berättade hur mycket som helst om hur allt funkade där. Det var väldigt intressant och jag måste erkänna att jag blev nyfiken på att veta mer. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Intressant,,har hört talas om den innan.

  SvaraRadera
 5. Denna har jag tänkt läsa någon gång. Älskar böcker med anknytning till Kina. Denna verkar så intressant.

  SvaraRadera