tisdag 23 december 2014

Ständige? Ständiga? Det är frågan

Foto: TT
Så väl valt av Svenska Akademien! Man blir glad! Vilket man också blir när man läser något Sara Danius skrivit. Nu senast Husmoderns död och andra texter Albert Bonniers förlag 2014. I essän med samma namn går Sara Danius igenom Bonniers kokboks fyra upplagor 1960 - 2010 och följer upp hur recepten på ål, hummer och hare förändrats med tiden och hur köket glidit husmodern ur händerna. Andra essäer handlar om Jane Austen, Thomas Mann, Dubravka Ugresic, Irving Penn, Orrefors glasbruk, Mode i litteraturen, Proust och majonnäsen och Calvino bland träden. Särskilt glad blir jag över en essä om Stina Aronson, Emma Niskanpää och den underbara romanen Hitom himlen som kom ut 1946. Det är roligt och vitaliserande att läsa en så kvick, originell och otroligt beläst författare som Sara Danius. Hon är professor i litteraturvetenskap och har  i nära nog trettio år arbetat som litteraturkritiker i DN. Sara Danius är även utbildad croupier. Det kan kanske bli användbart på den nya arbetsplatsen??? OBS! 28 december är Sara Danius vinterpratare i P1!
Vad den språkliga frågan "ständige" eller "ständiga" anbelangar kommer Svenska Akademien med en rekommendation under tidig vår, lovar kanslichefen Odd Zschierdrich. Tills dess kan man göra som man vill.

Nu blir det lite julledighet för den här bloggen.
God Jul!

12 kommentarer:

 1. Hon är helt okänd för mig, men jag blir lite nyfiken av det du skriver. God jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. hon har ett speciellt sätt att se på saker och ting!
   ta du dig en titt på Sara Danius, Freja. god jul!

   Radera
 2. Jag skulle vilja kunna säga något lagom sarkastiskt om hur oviktig e/a-frågan är i ett större perspektiv, men faktum är att jag är rätt nyfiken på vad de kommer fram till. :) God jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. motiveringen ser jag fram emot! tänk att det behövs en utredning om detta!!! lite kul, faktiskt

   Radera
 3. Överraskande och kul nyhet! God jul!

  SvaraRadera
 4. Intressant. Önskar dig en riktigt God Jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag gillade hennes Sommar och ska verkligen försöka höra hennes vinterprat också!

   Radera
 5. Svar
  1. nej, Hannele, det gjorde hen minsann inte. det blev andra hårda klappar

   Radera
 6. Får bestämt ta och köpa boken (eller be att biblioteket köper in den, ej inköpt än ser jag). Var på gång som julklapp men slut överallt.
  God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag väntade i evigheter på att "mitt" bibl skulle köpa in, men till slut fick jag den. har hört flera klaga över att den var slut i bokhandeln.
   God fortsättning för dig också!

   Radera