söndag 18 maj 2014

Bokfrågan


Jag tror att jag började läsa direktpå skötbordet. Jag minns i varje fall inte en enda bilderbok som någon skulle ha läst för mig. Mamma berättade i stället sanna historier ur livet från sin barndom och uppväxt och sjöng tårdrypande skillingtryck; Kors på Idas grav, Älvsborgsvisan, Lilla svarta Sara, Hjalmoch Hulda, Elvira Madigan - det ena sorgligare än det andra. Texter och melodier kan jag fortfarande.
En gammal, gulnad, oansenlig, illa medfaren ABC - bok hade vi.
På omslaget fanns en tupp som hade den egenheten att den kunde värpa. Det gjorde den när man hade tappat en tand. Då fanns det en peng någonstans i boken när man vaknade på morgonen och ingen människa kunde begripa hur och när den kommit dit! Tuppen på ABC - boken på bilden är hämtad från Projekt Runeberg

Dessutom minns jag många rim och ramsor ur Min skattkammare del 1. "Lilla trollet Klumpadumpa skulle gå på fest. Mamma sa, Min lilla stumpa, minns att du är gäst. Sväng på svansen riktigt elegant, nig sen fint för tant och hälsa från din mamma." - Tusenfotingen som tog av sig stövlarna, ABCD, råttmor kokar te; ajaj, sa källingen, jag brände mig på vällingen; m. fl.
Elsa Beskow var i allmänhet inte min favorit. Men något gjorde att jag tyckte mycket om Blomsterfesten i täppan. Om flickan Lisa som får vara med om blommornas fest och sång på midsommarafton. Jag tror att det var tistlarna utanför grinden som tilltalade mig. Och så att blommorna var så blommiga, d.v.s. kändes så riktiga.

Lånad bild
Svensk vers. Läseböcker för Sveriges barndomsskolor utgivna av Alfred Dalin och Fridtjuv Berg. Albert Bonniers förlag 1935. Den nallade jag i morfars bokhylla och han sa ingenting så jag behöll den och har den kvar ännu. För säkerhets skull har jag skaffat ett nytt ex., men det gamla är finast. I Svensk vers finns verser om tomtar och troll, jättar, älvor, fåglar, hundar, prinsessor och vackra drottningar på lit de parad i skogen. Ett visst bildmaterial ingår. Svensk vers finns i Projekt Runeberg och det tycker jag är roligt.

9 kommentarer:

 1. Vad fint du berättar om barndomens läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack, Helena! jag hade turen at ha flera vuxna bokhyllor att botanisera i

   Radera
 2. maken fick en ny Min skattkammare varje jul så han var väl vuxen innan han fick den sista...

  SvaraRadera
  Svar
  1. tihi! hoppas att han fick alla i alla fall. han kunde ju ha fått en på födelsedagen också så hade det gått lite snabbare

   Radera
 3. Vi hade hela serien i Min skattkammare och den står fortfarande kvar hemma hos mina föräldrar så både mina och min systers barnbarn kan läsa ur dem nu. Åh Blomsterfesten i täppan är så fin!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tror att vi hade hela serien också. ja, Lena, Blomsterfesten i täppan är verkligen riktigt fin!

   Radera
 4. Min skattkammare minns jag så väl. Fick alla delarna som barn. De står i min dotters bokhylla nu. Samlade en omgång av nyutgåvan till sonen. Han har inte hämtat sin uppsättning än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. han kommer säkert, Ewa. en sådan dyrgrip kan han inte missa. jag tror att det är del 1 jag minns allra bäst

   Radera