onsdag 14 maj 2014

Tematrio - Familjekrönikor

LYRANs uppgift denna veckan: Tre familjekrönikor
HAREN MED BÄRNSTENSÖGON av Edmund de Waal
En fascinerande judisk släkthistoria genom små snidade elfenbens- eller buxbomsfigurer, s. k. netsuker. Historien börjar och slutar i Tokyo. Charles Ephrussi var en ivrig konstsamlare och när japansk estetik var högsta mode bland impressionister och författare i Paris köpte han en samling netsuker och placerade dem i ett vitrinskåp. En av dem var en hare med bärnstensögon. Sedan följer men dessa små figurers öden och äventyr över världen, tätt förknippade med sina ägares.
 
SMALL WORLDär titeln på schweizaren Martin Suters debutroman som kom ut 1997 och är den första delen  i en neurologisk serie om tre. Inte förrän nu har Small World kommit på svenska. Small World är en thriller; en familjehistoria; en kärlekshistoria och en sjukdomshistoria.

FATTIGADEL i fyra delar av Agnes von Krusenstjerna. Detta är författarinnans hämnd på sin familj. Hon har frigjort sig ifrån den och gift sig med David Sprengel, som man tror har haft ett visst inflytande på delar av hennes författarskap. ”Jag skall fånga upp min familj och släkt från sjöns botten och sedan slunga dem dit igen och dränka dem.” Böckerna skrevs 1935 - 38 och innehåller nycklar till Fröknarna von Pahlen, som är en mer tillrättalagd berättelse om Agnes von Krusenstjernas familj.

11 kommentarer:

 1. Svar
  1. tack, Helena! de är väldigt olika varandra och väldigt intressanta var och en på sitt sätt

   Radera
 2. Men det är ju som förgjort. Den där haren-boken tycks förfölja mig, jag ser den överallt. Måste nog kolla om den är ngt jag bör läsa. :-D

  SvaraRadera
 3. gör det Lyran! men nu har du uppskruvade förväntningar...

  SvaraRadera
 4. De hinner ju dämpas innan jag kommer mig för att läsa boken ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är bra, men jag tror att du kommer att gilla den ändå

   Radera
 5. Haren med bärnstensögon vill jag gärna läsa vid tillfälle :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. den är riktigt intressant ur flera synvinklar. finns i pocket också

   Radera
 6. Vilka intressanta böcker du presenterar!

  SvaraRadera
 7. ja, Freja, de är riktigt bra och varandra mycket olika

  SvaraRadera