torsdag 20 mars 2014

Ett sorgligt poem

Det har skrivits mycket om Esaias Tegnér (1782 -18496) genom tiderna. Jag minns romanen Din galne, men redlige Tegnér av Bengt Hallgren från 1972 till exempel. Titeln är ju anslående och är nästan exakt en formulering från avslutningen på ett brev som Tegnér skrev till sin hustru.
CHRISTINA SVENSSON, docent i litteraturvetenskap och idéhistoria vid Göteborgs Universitet med specialinriktning på den gustavianska tiden och romantiken, har sysslat en hel del med Esaias Tegnér och hans diktning. 
Den senaste boken heter Diktaren på dårhuset och handlar om Tegnérs "sjukdomsdiktning". 1840 fördes Tegnér under falska förespeglingar till ett sinnessjukhus i Schleswig av bekymrade släktingar. Tegnér led av melankoli, hypokondri och depression. Detta höll man tyst om länge och det var inte förrän på 1900 - talet som det blev allmänt bekant.
Under sin sjukdomstid skrev Tegnér en hel del men mycket höll inte alls den vanliga kvaliteten. Han skriver själv till Fredrika Bremer och klagar över sin bristande förmåga.
I tre kapitel i Diktaren på dårhuset diskuteras Tegnérs Mjältsjukan (1825), Den döde (1834), Porträttet (1840).  I dessa tre självbiografiska dikter visar Tegnér upp sig som melankolisk diktare.
Läs Carina Burmans inspirerande och fina recension  HÄR

5 kommentarer:

 1. Christina Svensson var min lärare, hon gjorde mig nyfiken på Tegnér, eftersom hon skrivit en avhandling (den har jag inte läst)

  SvaraRadera
 2. så spännande, Hannele! vad heter avhandlingen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag läste även en kurs i orientalism med Christina Svensson, hon pensionerade sig precis då, jag såg på Bokus kan man löpa Tegnér och retoriken, som Christina Svensson medverkar i. Hon har skrivit Esaias Tegnér: melankolin i hans liv och diktning och Diktaren på dårhuset: om Esaias Tegnérs sjukdom och sjukdomsdiktning,

   Radera
 3. Intressant. Jag gillar Tegnér för han hade dessutom humor (när han mådde bättre). "---men till natten
  slår jag vatten
  över gatan än en gång."
  (Vilket ska bevisa att inget är så roligt som när folk drattar på ändan) :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, Tegnér hade alldeles säkert humor och var rikt begåvad. jag tycker lite synd om hans hustru dock. hoppas att hon också hade humor...

   Radera