söndag 30 mars 2014

Ett sammanträffande

Av en ren händelse hamnade jag i filmen Midnight in Paris på någon kanal igår.  Jag fastnade för att någon sade Hemingway. Och minsann. In kommer Zelda och Scott Fitzgerald, Cole Porter, Gaugain, TS Eliot och Dali. Alla flockas de omkring Gertrude Stein. (Klokt av dem.). Kathy Bates är magnifik i rollen som Gertrude Stein.
Filmen är gjord av Woody Allen 2011. Eftersom han nöjer sig med att förekomma bakom kameran är filmen riktigt bra; en underhållande bagatell.
Gil Pender (Woody Allens alter ego) är en ung evigt pratande man som hoppas bli författare. Han befinner sig i Paris med sin rika fästmö och hennes föräldrar.  Den blonda bortskämda fästmön och Gil förväntas gifta sig inom kort.
Eftersom Åren i Paris av Paula McLain är nästa bok i vår läsecirkel tyckte jag att det var roligt att ha sett filmen. Åren i Paris handlar om Hemingway och hans första hustru Hadley. Hon finns inte med i Midnight in Paris, men miljön och tiden är ju där. Sedan kan man ju fylla på med Hemingways egen version A movable Feast om man vill. 

11 kommentarer:

 1. Kul när man hamnar rätt! Vi har dock inte så många att välja på...

  SvaraRadera
 2. nej, Hannele, det finns ingen anledning att ha många kanaler. utbudet är för likt vartannat och i det stora hela ganska ointressant

  SvaraRadera
  Svar
  1. men nu betalar vi för att jag exempelvis förra veckan kunde i SVT1 se en svartvit japansk film från 1953 i min lilla iPad, sitta där det passar mej för tillfället :)

   Radera
  2. vad hette den filmen? man får alltså betala extra för att kunna använda sin lilla iPad?

   Radera
  3. nja, vi betalar den vanliga tv-avgiften, som alla som äger en dator måste betala.
   Föräldrarna Japansk långfilm från 1953. Ett äldre par reser till Tokyo för att hälsa på sina gifta barn. Kontakten blir inte vad de tänkt sig. De känner hur de besvärar sina vuxna barn, som helst vill ägna sig åt sig själva. Föräldrarna får uppleva avståndet mellan generationerna. Regi: Yasujiro Ozu. I rollerna: Chisu Ryu, Chiyeko Higashiyama, Satoshi Yamamura, Kuniko Miyake, Haruko Sugimura m.fl.

   Radera
  4. Hanneles bokparadis31 mars 2014 20:46

   東京物語

   Radera
  5. http://www.imdb.com/title/tt0046438/

   Radera
  6. jag har sett den ett par gånger, Hannele! den är hjärtslitande

   Radera
 3. Midnight in Paris tyckte jag mycket om, bl a tack vare Kathy Bates.

  SvaraRadera
 4. ja, Bokmosterm hon var ju stjärnan i den filmen

  SvaraRadera