fredag 10 augusti 2012

Varför läser ingen Walter Scott?

Den frågan ställer sig litteraturkritikern Ruth Halldén i Radikaler & viktorianer från 2004.
Hon har 1800-talet som sin specialitet och författarna från denna tid räknar hon som sina bästa vänner.
Trots det hade hon inte intresserat sig för Walter Scott (1771 - 1832) och när hon frågade runt bland sina kolleger så hade ingen annan gjort det heller.
Walter Scott började skriva lyrik och fortsatte sedan med historiska romaner som gärna handlade om stridigheter mellan engelsmän och skottar. Han var mycket beläst och den stora förebilden var Shakespeare, men han beundrade också Jane Austen. 
Själv hade han många berömda beundrare i hela Europa; Stendhal, Balzac, Pusjkin, Hugo, Dumas, Topelius och Geijer för att nämna några. Romanens Homeros, benämndes han och Goethe som myntat uttrycket världslitteratur räknade in Scott under den rubriken.
Man kan väl säga att Scott med sitt intresse för historia, natur och hembygd lade grunden till den efterföljande viktorianska romanen.

Jag har inte heller läst något av Walter Scott. Men jag skulle kunna tänka mig att göra ett försök med debutromanen Waverley (1914). 
Ruth Halldén m. fl. tycker att det är synd att Walter Scott är mera känd för ett par av sina sämre romaner, nämligen Ivanhoe och Richard Lejonhjärta.


9 kommentarer:

 1. för 100 år sedan man sist översatte hans böcker till svenska... Drottning Victoria gillade tydligen Bruden från Lammermoor av Scott...

  SvaraRadera
  Svar
  1. på så sätt! drottningen var ju i gott sällskap med många andra. hög tid med nyöversättning

   Radera
 2. Visst borde man göra nya översättningar. Det finns väl en hel del att välja på. Jag minns "Rob Roy" från min ungdom... men det är så länge sedan jag läste den att jag har glömt det mesta av handlingen... "Waverly" borde man göra ett försök med, absolut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag minns många titlar, men jag vet att jag inte läst något. och jag kan inte minnas att Scott fanns i föräldrarnas bokhyllor heller

   Radera
 3. jag har Waverley, hundra år gammal, mitt antikvariat hade några av Scotts böcker... Ruth Halldén är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. å, Hannele! ditt (dina)antikvariat kan man bara avundas dig! Ruth Halldén var länge en favoritkritiker, men nu skriver hon nog inte så mycket

   Radera
 4. Jag borde göra det och tänkt mig att jag ska nu efter att vi varit i Skottland i sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, mimmimarie, det måste du göra! så kul!
   WS var ju mån om sina miljöskildringar så du känner säkert igen dig

   Radera