onsdag 8 september 2010

Skånsk grevinna och tjeckisk patriot


Knappt hade jag börjat läsa
En ande som hör jorden till. En bok om Amelie Posse (19884 - 1957) av Eva Strömberg Krantz förrän jag kom att tänka på Håkan Bravingers utmärkta roman Bära bud. Den handlar om bröderna Poul och Andreas Bjerre som var gifta med mor och dotter . Gunhild och Amelie - trots att det endast skilde tre år i ålder på dem. Andreas Bjerres tragiska självmord på ett kurhotell i Tyringe gjorde naturligtvis ett outplånligt intryck liksom rivaliteten mellan bröderna. Man lider med en olycklig son som kommer helt i slagskuggan av föräldrarnas drama. Amelie Posse var gift med Andreas Bjerre i sitt första äktenskap, men förlorade honom till sin bästa väninna efter det att de hade gjort ett egendomligt för sök att leva i ett ménage à trois.
I En ande som hör jorden till möter man många spännande människor som på olika sätt rörde sig i Amelie Posses liv. Det är alltid spännande att läsa om vem som träffade vem, var och när. Och varför.
Jag läser vidare och nagelfar alla bilderna i jakten på de olika personligheterna.
En sak är alldeles klar redan och det är att Amelie Posse hade ett dramatiskt och omväxlande - om inte alltid så lyckligt - liv och att hon var en mycket speciell kvinna.
Fortsättning följer.

3 kommentarer:

  1. Visst är hade hon ett väldigt annorlunda och intressant liv Amelie Posse- biografin om henne är väldigt välskriven! Tack för ditt tips om bröderna Bjerre- Bravingers bok har jag inte läst men det vill jag gärna göra nu!

    SvaraRadera
  2. Jag hade just hämtat hem Årstafruns dolda dagböcker från biblioteket, men när jag fick Posse också så trängde hon undan allt annat. Jätteintressant. Människorna känns så levande. Och så måste jag ju hämta en Wägner-biografi och lite minnen av Amelie Posse också. Wägner passar extra bra eftersom jag ska bevista en Wägner-helg i Växjö på lördag och söndag. Beundransvärda kvinnor!

    SvaraRadera