torsdag 23 september 2010

Made in Sweden




Jens Linder är född 1964; matskribent i DN och Gourmet, kock med fil. kand. i litteraturvetenskap. 2005 kom
Det glömda köket : En bok om att torka, grava, rimma, röka, stoppa korv, marinera, syra, luta, smaksätta olja, vinäger och alkohol & baka knäckebröd och skorpor
. En alldeles underbar bok att läsa rakt upp och ner även om man inte tänker laga maten.
2007 kommer Långkok. En bok om grytor som puttrar hemtrevligt medan man
hinner göra en massa andra saker under tiden. Långkoksserien i DN väckte ett enormt gensvar från läsarna

Årets bok heter Made in Sweden och är också en klok och trevlig läsebok med originella recept med poetiska namn, råd och tips, vackra bilder från olika svenska landskap. Vad sägs om Nävgröt med stekt fläsk och rårörda hjortron och lingon? Det äter man i Värmland. (Nävgröt kokar man av skrädmjöl.). Eller Kolbulle med färsk getost och snickarkorv? Och hur Rödvinssjudet isterband med getost- och potatisklimp får man fråga någon från Jämtland.
Foto: Stefan Wettainen

4 kommentarer:

  1. Sorry, men allt det där du räknar upp låter hiskeligt äckligt... utom möjligen rårörda lingon...
    Är det Jens Linder som brukar laga mat i Go'kväll?

    SvaraRadera
  2. Jag tycker inte om att laga mat- men jag läser gärna om mat - speciellt som "kulturhistoria". Det var fina böcker du tipsar om.

    SvaraRadera
  3. Country Girl: Vad har du emot hjortron?
    Men visst är titlarna poetiska? Och råden och tipsen är kul. Detta är kulturhistoria.

    Ingrid:
    Detta är böcker att läsa i första hand. Tycker i alla fall jag som inte är någon vidare kock.
    Det glömda köket är till exempel en jättefin bok om livet förr. Jens Linder är otroligt kunnig.

    SvaraRadera
  4. Det var den här guben jag trodde det var:
    http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=104590&a=1416329

    Visst är det kulturhistoria och visst gillar jag hjortron, men själva ordet "långkok" ger mig the creeps. Inte så mycket näring kvar i maten efter att ha långkokats. Men å andra sidan har kanske näver, klimpar, snickare och träkolsbullar inte så mycket näring i sig från början...hehehe!

    SvaraRadera