tisdag 28 februari 2023

Tisdagstrion v. 9 2023: Någon/flera av de sju dödssynderna

 

Ugglan & Boken: Tisdagstrion Vecka 9: Någon/flera av de sju dödssynderna i handling, titel eller på omslag (högmod, girighet, vällust, avund, frosseri, vrede eller lättja)

1. William Faulkner, Stormen och vreden. (1897 - 1962) fick sitt Nobelpris 1949. Han är den amerikanska söderns skildrare och räknas bland förnyarna av romankonsten.Liksom de flesta av Faulkners romaner utspelas Stormen och vreden i det av författaren påhittade Yoknapatawpha County. Det är en skildring av familjen Compsons tragedi och upplösning. I de tre första delarna berättar familjens tre bröder, Benjamin, Quentin och Jason, i var sin mardrömslik inre monolog om sin egen och familjens historia. I det fjärde kapitlet framträder den allvetande författarens röst för att skildra den svarta hushållerskan Dilsey.

2. Ivan Gontjarov, Oblomov som har lättja som huvudsysselsättning. En fullständigt oemotståndlig typ i all sin absurditet. Jag läste boken långt innan bloggen fanns och blev väldigt förtjust i den. Oblomov bor i St Petersburg. Han bryr sig inte om att inkomsterna från hans gods Oblomovka blir allt lägre. Han orkar inte gifta sig med flickan Olga som är kär i honom så hon gifter sig med Oblomos tysk-ryske vän Stolz. Stolz är den som ger upphov till termen oblomoveri, något som han tycker kännetecknar den ryska folkkaraktären

 

Gilead av Marilynne Robinson. Protagonisten i romanen är den älskvärde, mångfacetterade 76- årige prästen John Ames. Han älskar livet och sin lille 7 - årige son. Han är ödmjuk och humoristisk och gläds över de små tingen i tillvaron. John Ames är en mycket mänsklig präst vars största synd är avund.


Bonus: Klimatsynda! : så räddar vi planeten med lust, lättja, girighet, vrede, avund, högmod & frosseri av klimatoptimisten Mattias Goldmann

måndag 27 februari 2023

Straff

Straff av Ann-Helén Laestadius handlar om några  samebarn som har det gemensamt att de tvingats gå i nomadskolan och därmed skilts från sina renägande föräldrar i månader i sträck. Här är tiden 50-tal. Dessutom möter en dem trettio år senare som vuxna. Fortfarande bär de sina upplevelser från nomadskolan med sig, såväl fysisk som psykiskt. Husmor på skolan, Rita Olsson, är rent omänskligt hård mot de små sjuåringarna hon är satt att ta hand om. En och annan lärare försöker mildrabarnens sorger och smärtor men det går bara så länge som husmor inte upptäckt dem. Rita Olsson är ett hår av hin; jag kan tycka att hon är lite väl fyrkantigt tillyxad. Hon förbjuder de små att tala samiska och de får inte jojka. Ingen vågar protestera. Dessutom har de mobbaren Nilsa som är fullkomligt oberäknelig och dessutom gärna sätter andra i klistret. Författarens tidigare roman, Stöld, var jag oerhört förtjust i. Med små medel gör hon starkt intryck på läsaren. I Straff är är berättartekniken annorlunda; ruffare och grövre. Kapitlen från 50 - talet varvas med dem från 80 - talet. Kulturen kännetecknas av ordknapphet och svårigheter att uttrycka känslor. Barnen har fina föräldrar - i de flesta fall. De har äldre syskon och far - och morföräldrar. Varför får ingen veta? En lider med de små. Ett av de utsatta barnen, Marge, skaffar sedan som ensamstående en adoptivdotter vid namn Estela. Hon reflekterar över att hon ju gör samma sak mot Estela som de vuxna gjort mot de små barnen som skickas till nomadskolan. De har blivit uppryckta ur sin trygga hemmiljö; från föräldrar, syskon och renar. De lär sig att skämmas för samiskan och samedräkten. De kommer senare att få identitetsproblem och svårigheter i relationer. Straff är en lärorik bok. Ann - Helén Laestadius tror mycket på folkbildning och den bidrar hon verkligen till. Hon vill sprida kunskaper om samernas historia och nuvarande förhållanden. Ett stort plus i boken är ordlistan i slutet. Straff är del två i en tänkt trilogi.

Titel: Straff

Författare: Ann - Helén Laestadius

Förlag: Romanus & Selling

Tryckår: 2023

Antal sidor: 423

söndag 26 februari 2023

En smakebit på søndag v. 8 2023

 

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar läsutmaningen En smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås.

"Ofta hejdade sig mamma mitt i en av alla de otaliga uppgifter som hela tiden avlöser varandra under en kvinnas dag (sopa gården, sprita och sortera bönorna, rensa durran, luckra upp jorden, gräva upp sötpotatisen, skala bananerna innan de tillagas...) och ropade på oss, de tre yngsta flickorna som fortfarande fanns kvar hemma, inte med de namn som vi hade fått när vi döptes, Jeanne, Julienne, Scolastique, utan med våra riktiga namn, de som pappa hade gett oss när vi föddes och vars betydelse alltid blev föremål för tolkningar och tycktes skissera vår framtid: "Umubyeyi, Uwamubyirura, Mukasonga!"

Från sidan 7 i Barfotakvinnan av Scholastique Mukasonga. Fler smakebitar HÄR

lördag 25 februari 2023

Veckans mening v. 8 2023

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord: Veckans mening v. 8: "Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på." Min mening kommer från Hemfärd till glömskan av Kjell Espmark.

Att lära sig leva i ögonblicket  

när man strax ska ta avsked från det -
 

fredag 24 februari 2023

Fem en fredag v. 8 2023: Veckan som gått

 elisamatilda: Fem en fredag v. 8: Veckan som gått

1. Blev det någon semla (i någon form) i veckan? Nej, men jag får nog en minisemla idag
2. Hur firade du din senaste födelsedag? Den firades lite nu och då eftersom den är mitt i semestern
3. Vilken var den senaste listan du gjorde? Igår gjorde jag två. En packlista för weekendresa och en liten kom-ihåg-lista för dagen idag.
4. När väntade du senast på en hantverkare? För tre år sedan. Han gjorde trappräcken
5. Vilken serie eller film har du senast börjat titta på? Kombattanterna på Netflix. Första världskriget
 

torsdag 23 februari 2023

Helgfrågan v. 8 2023: Läser du annat än böcker


Mias bokhörna: Helgfrågan v. 8 2023: Läser du annat än böcker?


Svar: Ja. Jag läser allt. Tidningar, tidskrifter, reklam, innehållsförteckningar (inte bipacksedlar till mediciner), dödsannonser, texten på gravstenar, fraktsedlar, kvitton, ja, precis allt med text på.

onsdag 22 februari 2023

Veckans kulturfråga v. 8 2023

enligt O: Veckans kulturfråga v. 8 gäller bokrean. Planerar du att köpa några böcker under Bokrean? Vilka genrer brukar du prioritera? Egentligen inte. Men en ska aldrig säga aldrig. Kommer jag förbi en reabutik vet en aldrig hur det går. En sådan bok som Ramen: Japanska nudlar och smårätter av Tove Nilsson kunde nog vara kul att ha. Zeinas gröna kitchen : gröna recept från olika delar av världen av Zeina Moutada. Neil Gaiman är vanligtvis ingen favorit men hans Nordiska myter skulle kunna vara en fin presentbok, liksom Nordiska gudasagor av Katarina Harrison Lindbergh. David Thurfjell, Granskogsfolk låter väldigt intressant för en som är född i granskogen. Ett par japanska romaner finns det Yoko Okagawa, De förlorade minnenas ö och Senseis portfölj av Hiromi Kawakami, men jag har läst dem och tänker inte köpa dem. Dikter och Noveller av Sylvia Plath är så klart lockande

tisdag 21 februari 2023

Tisdagstrion v. 8 2023: Lila


Ugglan & Boken: Tisdagstrion Vecka 8: Lila

1. Gredelins längtan av Kaj Attorps. Under en utflykt från Lillköping till Storköping förför farbror Blå tant Gredelin. De måste sedan hålla sin relation väldigt hemlig för i Lillköping skvallras det mycket. Kaj Attorps ställer över huvud taget till en väldig oreda i Beskows småborgerliga välordnade värld.

2. Lila av Marlynne Robinson. Den amerikanska författaren Marilynne Robinson älskar vatten och ensamhet. Och det finns mycket av båda delarna i hennes senaste roman Lila. Huvudpersonen Lila är ett oälskat föräldralöst barn som kidnappas av den hemlösa, kringströvande kvinnan Doll, som inte orkar se hur Lila vansköts..

3. En strimma violett av Alice Lyttkens. Släkt - och kvinnohistoria. Tiden är 1920 - talet. Miljön: Skåne. Guld och goda ord är den första delen av fyra i serien som fortsätter med Kärlekens gyckelspel, En strimma violett och Kärlekens nya kläder.

måndag 20 februari 2023

Tack för matchen

I Tack för matchen av debuterande Paola Pellettieri möter en Patricia, som är nyskild och tänker ge sig ut i dejtingdjungeln igen. Hon har fått en match på Tinder och nu föreslår hon den okände Aron att de mejlar innan de träffas på tisdag. Lite förförståelse vill hon ha. Hon är medelålders och gör sig inga illusioner och det finns en del saker hon inte tolererar. Allra först tycker jag att läsningen känns lite banal, men ändå blir jag fångad av hennes resonemang vid någon tidpunkt. Hon är rak, intensiv och mycket bestämd. Patricia utgår från Arons profil och det de har gemensamt. Aron är tolv år yngre än Patricia, men det tycker hon inte har någon som helst betydelse. Men hon vill inte bli en milf (mother I’d like to f*ck) eller falla tillbaka i något storasysterläge. Båda parterna måste var beredda att kunna vara

både kapen och matros. Klädsel och hygien är viktigt. Intresset för litteratur och film tycks de dela. Patricia vet att Aron är musiker, men hon vet inte vilket instrument han spelar. Hon hoppas att det inte är trummor, för det är ett instrument hon inte uppskattar. Människor som uppskattar jazzmusik är som veganer. De anser sig vara lite förmer än andra. Ibland tycker jag att Patricia är lite väl noggrann men sedan tänker jag att hon är klok som definierar hinder redan på ett tidigt stadium. Jag uppfattar det som att de är väldigt intresserade av varandra. De har chattat en hel del redan innan. Patricia har gjort många skarpsynta iakttagelser och säger många kloka saker. Hon har skärskådat Arons profilbeskrivning och hon tycker om det hon ser. Och - inte minst - det hon inte ser. "Jag vet inte vem du är, men när vi ses kommer jag att känna igen dig", skriver Aron. Den meningen gillar Patricia. Amanda Romare har också skrivit en bok om nutida nätdejting, Halva Malmö besår av killar som dumpat mig. Intressant, roligt och lite sorgligt tycker jag om båda böckerna; rapport från ett underligt samhälle.

Titel: Tack för matchen

Författare: Paola Pellettieri

Förlag: Romanus & Selling

Tryckår: 2022

Antal sidor: 108

söndag 19 februari 2023

En smakebit på Søndag v. 7 2023

Läsutmaningen En smakebit på søndag går ut på att vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser.
Utan spoilers, förstås. astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger håller i trådarna. Fler smakebitar HÄR

"Natsukis böcker var en pytteliten bokhandel på en bakgata i stadens äldre kvarter. Den hade en något underlig planlösning. Från ingången och hela vägen till antikvariatets bakre del gick en enda lång gång. På båda sidor om gången tornade höga bokhyllor opp sig, ända upp till taket och varenda bokhylla var smockfull med böcker. I taket hängde lampor i retrostil vars mjuka skinn  speglades i det bonade trägolvet. Unefär halvvägs in i bokhandeln stod kassan, ett enkelt skrivbok i trä, men bortsett från det och två pallar fanns det inga andra möbler eller utsmyckningar. Längst bak i butiken slutade gången i en trävägg, men när man kom in en solig dag fick man intrycket att stället faktiskt var betydligt större än det faktiskt var."

Från sidorna 19 och 20 i Katten som räddade böcker av Sosuke Natsukawa

lördag 18 februari 2023

Veckans mening v. 7 2023

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord: Veckans mening v. 7: "Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på."

"Vet du vad, säger Arild, ibland har saker och ting rullat på rakt fram så länge att ingen märker när man ändrar riktning." Ur Hemma av Judith Hermann

Veckans bonus:

Mitt liv har varit fyllt
av problem som 
aldrig inträffade.

Mark Twain

fredag 17 februari 2023

Fem en fredag v. 7 2023: Positivitet

 elisamatilda: Fem en fredag v. 7: Positivitet

1. Vad har du gjort för dig själv i veckan? Promenerat varje dag, klippt mig
 

2. Vad gör du för att må bra? Promenerar, prickar av på to-do-listan
 
3. Hur livar du upp en tråkig dag? Köper blommor, fikar med någon

4. Vad skrattar du för tillfället åt? Parlamentet med Ankan, På minuten i radio
 
5. Hur kan idag bli en riktigt bra dag? jag gör det som står på dagens to-do-lista, lyssnar på Spanarna på SR, På spåret i SVT

torsdag 16 februari 2023

Veckans helgfråga v. 7 2023

Mia undrar i sin Helgfråga v. 7: Hur får vi barnen att börja läsa igen?

Genom att läsa för barnen från det att de är riktigt små. Genom att de vuxna runt barnen också läser. Genom att ha bokhyllor i huset och att barnen får egna i sina rum. Genom att bokcirkla med barnen. Genom att uppmuntra barnen att skriva. Genom ordlekar och spel av olika slag. Det ska vara lusfyllt att umgås med ord och böcker.

onsdag 15 februari 2023

Veckans kulturfråga v. 7 2023

 

enligt O: Veckans kulturfråga v. 7: Vilken kultur inom temat kärlek tycker du extra mycket om

Albin Lee Meldaus tolkning av Louise Hoffstens Spela min favoritvals har jag förälskat mig i. Innehållet tål att diskuteras, men han gör den suveränt. Varulven av Aksel Sandemose är en favoritroman som handlar om lappskräddarsonen från Rjukan, Erling Vik, och hans livslånga kärlek till överklassflickan Felicia Venhaug; en kärlek som består även när de befinner sig i relationer med andra. Cornelis har besjungit dem i Felicias svenska svit. Varulven står som symbol för de onda makter Sandemose hela sitt liv bekämpade: intolerans, dumhet, avundsjuka, främlingshat och maktlystnad. Borta med vinden har jag både sett och läst flera gånger. Den kan också diskuteras ur många synvinklar inte mins vad det gäller kärlek. Enligt den franska psykoanalytikern Marie - Laure Susini är Margaret Mitchell en efterföljare till George Sand med sin romanhjältinna Scarlett O´Hara. Hon är driftig och stark och handlar ofta efter eget huvud trots att hon går på tvärs mot all konvenans; som till exempel när hon dansar sorgklädd, dricker whisky och svär. Vissa kärleksscener är tämligen vågade för tiden. I första hand är Borta med vinden en kvinnas emancipationshistoria och inte en skildring av amerikanska inbördeskriget. I sin bok Les mutants kallar Susini kapitlet om Margaret Mitchell "Mitchell - den skandalösa". Tyvärr tycks boken inte vara översatt till svenska

tisdag 14 februari 2023

Tisdagstrion Vecka 7 2023: "Över" eller "under" i titeln

Ugglan&Boken: Tisdagstrion vecka 7:  "Över" eller "under" i titeln

1. Über allen Gipfeln

Über allen Gipfeln
Ist Ruh,
In allen Wipfeln
Spürest du
Kaum einen Hauch;
Die Vögelein schweigen im Walde.
Warte nur, balde
Ruhest du auch.

  J.W. von Goethe (1780)

Wanderers Nachtlied ("Über allen Gipfeln")

Über allen Gipfeln
Ist Ruh.
In allen Wipfeln
Spürest du
Kaum einen Hauch.
Die Vöglein schweigen im Walde.
Warte nur, balde
Ruhest du auch.
https://lyricstranslate.com

Wanderers Nachtlied ("Über allen Gipfeln")

Über allen Gipfeln
Ist Ruh.
In allen Wipfeln
Spürest du
Kaum einen Hauch.
Die Vöglein schweigen im Walde.
Warte nur, balde
Ruhest du auch.
https://lyricstranslate.com

Wanderers Nachtlied ("Über allen Gipfeln")

Über allen Gipfeln
Ist Ruh.
In allen Wipfeln
Spürest du
Kaum einen Hauch.
Die Vöglein schweigen im Walde.
Warte nur, balde
Ruhest du auch.
https://lyricstranslate.com

2. Under vulkanen av Malcolm Lowry; film av John Huston. Romanen berättar den sorgliga historien om Geoffrey Firmin under De dödas dag år 1938. Firmin är en alkoholiserad britisk konsul i den lilla mexikanska staden Quauhnahuac. Firmins historia liknar mycket Lowrys egen. Alber Finney var lysande i huvudrollen som Geoffrey Firmin. Ny upplaga från Modernista.

3. Under en filt i Madrid av Kjell Brel och Galenskaparna.  

måndag 13 februari 2023

På spaning efter den tid som flytt.1. Swanns värld

Nu är den läst, första delen av Marcel Prousts (1871 - 1922) väldiga verk På spaning efter den tid som flytt.1. Swanns värld. Jag kan bara förvåna mig över att det inte är gjort tidigare. Det har tagit lång tid, men det var det värt. Jag har roat mig oavbrutet. Inte visste jag att Proust var rolig. Ibland nästan lite elak. Han skildrar sekelskiftets (la belle epoque) franska societet med klarsynt realism. Han har blick för blommor och natur; han har djupgående kunskaper om arkitektur, konst, musik och litteratur. Ofta använder han sig av en känd tavla när han ska beskriva någons utseende. En viss melodislinga väcker minnen - inte bara en madeleinekaka och lindblomsté (viss likhet med nattvarden?). I början av läsningen slog jag upp alla kyrktorn som nämns under promenader i somrarnas Combray, men det slutade jag med. Blommande hagtornshäckar och månsken är ofta förekommande i Combray. Efter 1905 och moderns död stängde Proust in sig i sitt korkbeklädda rum sittande i sin säng av koppar och skrev. Som barn och yngling var Proust sjuklig och ömtålig; starkt bunden till modern. Men innan han stängde in sig hade han umgåtts mycket i de fina salongerna vilket naturligtvis var en förutsättning för tillkomsten av Spaningen. Berättarjaget är detsamma som som författarjaget, något som Proust inte sticker under stol med. Det går inte att berätta om romanen. Någon handling finns inte. Det handlar istället om skarpsynta beskrivningar och analyser av sinnesintryck.  Charles Swann är en man som umgås med familjen Proust och andra förnäma familjer. Åtminstone ända tills han gifter sig med demimonden Odette. Hon är inte välkommen överallt. Ibland förstår en inte de subtila regler och oskrivna lagar som styr aristokratin och de förnäma borgarna. Odette har som "flickvän" bedrivit ett avancerat fulspel som drivit Swann till svartsjukans yttersta gränser. Vad sägs om att han får bekosta en utflykt för Odette och hennes vänner där hon frikostigt också bjuder på middag utan att Swann är medbjuden? Många av personerna i Swanns värld har verkliga förebilder. Anatole France står modell för författaren Bergotte. Leontine Lippmann, Anatole Frances musa, inspirerade till madame Verdurin, mäktig salongsvärdinna som med tiden i all stillsamhet slutade inbjuda Swann till sina evenemang. När Swanns värld var klar kunde inte Proust hitad någon som ville ge ut den. André Gide var en av dem som tackade nej, vilket han mycket snart kom att ångra djupt. Du cotê de chez Swann kom ut 1913. Då fanns också manuskripten till yterligare delar klara men världskriget kom emellan. 1933 brändes Prousts arbeten överallt i nazityskland. Det visste jag inte.

söndag 12 februari 2023

En smakebit på søndag v. 6 2023

Läsutmaningen En smakebit på søndag går ut på att vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås. astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger håller i trådarna. Fler smakebitar HÄR

                                                                                   Bilden lånad av Romanus & Selling
"Hon tittade på Estela i backspegeln, flickan såg ut över den breda Torneälven samtidigt som hon nynnade på en sång de lärt sig i skolan. Sångerna hade varit hennes sätt att erövra svenskan, hon pratade nästan felfritt nu. Tänk så fort det gått ändå, inte ens ett halvår. Marge försökte minnas hur lång tid det tog för henne själv att lära sig svenska på nomadskolan. Längre än så. Det sved till i bröstet. Det förflutna hade allt oftare börjat tränga sig på och det hängde samman med Estela. Först hade hon inte velat erkänna det, men dottern väckte smärtsamma minnen. Hur hade hon änkt som tagit ett barn från sin invanda miljö och tvingat henne at bli svensk? Hur hade hon kunna utsätta Estela för det som hon själv varit med om?"

Från sidan 250 i Straff av Ann - Helén Laestadius

lördag 11 februari 2023

Min mening v. 6 2023

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord: Veckans mening v. 6: "Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den n även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på." Min mening kommer ifrån Hemma av Judith Hermann

"I kassan satt en kvinna i samma ålder som jag är i nu, förvånande nog läste hon en bok, och när hon blev tvungen att ta betalt lade hon den åt sidan på ett ytterst motvilligt vis, det gjorde intryck på mig."

fredag 10 februari 2023

Fem en fredag v. 6 2023: Tiden går

elisamatilda: Fem en fredag v. 6: Tiden går 

1. Vad gjorde du för 10 år sen? Väntade på nytt litet barnbarn. Åkte till dottern och den lille hade den goda smaken att göra entré just då så mormor kunde ta hand om storasyster 2-åringen. Typiskt lillebror.

2. Vad är ett minne för fem år sen? Min fjärde resa till Japan

3. Vad har du gjort om tre år? Besökt Kyoto igen

4. Vad går fortast, veckan eller helgen? Veckan. Mellan måndag och fredag finns ingenting

5. Hur mycket ledig tid har du om dagarna? Det är lite olika. Ibland kan det vara lugnare än annars. När all planering ligger på plats för ett år framåt kan det bli en lucka innan planeringen för nästa års aktiviteter sätter igång. Två bokcirklar är alltid igång.

torsdag 9 februari 2023

Helgfrågan v. 6 2023

 

Mias helgfråga  v. 6:  Vad har du för tips om man kommer i en lässvacka?

Bild: Selma Stories

Svårartat. Men jag skulle bläddra i gamla Vi läser som jag har sparat, lösa sudoku, lyssna på litteraturpoddar, se filmade böcker och dokumentärer.  Det som absolut inte fungerar är feelgood och deckare.
Tack och lov brukar inte mina lässvackor komma ofta eller vara långvariga.

onsdag 8 februari 2023

Veckans kulturfråga v. 6 2023

enligt O tar i sin Veckans kulturfråga vecka 6 fasta på att det i februari är Black History Month då man, främst i USA, lyfter den afroamerikanska historien. Vilken kultur passa under Black History Month, undrar hon?

Allra först kommer jag att tänka på boken och TV - serien Rötter av Alex Haley. Jag minns att jag tyckte att den var väldigt jobbig att se. Jag minns också de Svarta Pantrarna, Malcolm X och Angela Davis som båda har skrivit självbiografier. Borta med vinden, roman av Margret Mitchell som också blev film kan väl också räknas hit. Den svenske journalisten Amat Levin startade ett instagramkonto med namnet Svart historia. Gensvaret blev enormt. Levin har idag 70 000 följare. 2022 kom han bok med samma namn. Den amerikanska vicepresidenten heter Kamala Harris och hon är den första afroamerikanska vicepresidenten över huvud taget. Hon har skrivit en bok som heter Sanningen som förenar oss: en amerikansk resa. Kathryn Stocketts bok Niceville utspelar sig i Mississippi under 60-talet. Underrubriken till boken är följande: ”Tre kvinnor, två världar, en historia”. Boken blev en bästsäljare och snart kom det en film också. Och så finns det ju Toni Morrison, Colson Whitehead, Onkel Toms stuga och många flera som jag inte kommer på just nu.

tisdag 7 februari 2023

Tisdagstrion v. 6 2023: Författare eller handling från tysktalande land


Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 6: Författare eller handling från tysktalande land (t ex Tyskland, Schweiz eller Österrike)

1. Körsbärslandet av Dörte Hansen (Tyskland). I ett gammalt korsvirkeshus med halmtak i marsklandet vid Elbe bor Vera Eckhoff sedan sextio år tillbaka. Vera och hennes mor kom som krigsflyktingar från ostpreussen efter en flykt i kyla och stort lidande. Veras lille bror frös ihjäl på vägen och lämnades i sin vagn. Vera såg död och elände omkring sig på flyktvägen och det satte naturligtvis sina spår för livet.

2. Eurotrash av Christian Kracht  (Schweiz) När jag började läsa

Eurotrash kom jag ovillkorligen att tänka på Thomas Bernhard. Han häcklade Österrike. Författaren Christian Kracht går tillrätta med Schweiz och ett par generationer bakåt i sin familj. Han skriver långa svindlande meningar som inte är ett dugg svåra att läsa. Hans gamla mor finns fortfarande i livet, lagom dement och missbrukare av sömntabletter och dåligt vitt vin, men i alla fall.

3. Väggen av Marlen Haushofer  (Österrike) Vilken märklig bok! En klassiker och ett mästarprov. Så många tankar den lämnar en med. 1963 kom

Väggen ut i Österrike. 1988 kom den på svenska och nu 2014 har den kommit ut i nyöversättning av Rebecca Lindskog på bokförlaget Thorén & Lindskog. 2012 blev Väggen film. En kvinna, vars namn aldrig avslöjas, åker på besök till sin kusin Luisas och dennas mans, Hugo Rüttlingers, jaktstuga i bergen i en kitteldal vid slutet av en ravin nedanför branta berg . Luisa och Hugo försvinner efter ett kvällsbesök i byn.

måndag 6 februari 2023

En kort berättelse om traktorer på ukrainska

Redan två år efter det att systrarna Nadjas och Veras mor dött kommer deras 84-årige far, Nikolaj, hem med en storbystad blekt blondin på 36 och hennes tonårsson, Stanislaus. Nadja och Vera har inte talat med varandra på två år eftersom de blivit osams om morsarvet. Men nu, när de fått en gemensam fiende att kämpa mot, börjar de först tala med varandra i telefon och sedan träffas de. Trots deras gemensamma ansträngningar gifter sig Nikolaj och Valentina. Ganska snart blir det tydligt för världen vad Nikolajs unga brud förväntar sig av honom i form av bilar, smycken, kosmetika och övriga presenter. Döttrarna försöker ligga steget före Valentina, men det är inte lätt. Hon är slipad. Troligtvis umgås Valentina dessutom med andra män eftersom hon är spårlöst försvunnen från tid till annan. Nikolaj, som är ingenjör, har tidigare varit intresserad av flygplan men har övergått till traktorer och arbetar med en bok som fått titeln En kort berättelse om traktorer på ukrainska innehållande såväl teknisk information som historik. Familjen är flyktingar i England i likhet med många andra ukrainare. Vera är några år äldre och minns mer än Nadja av svält och förföljelse i Ukraina under Stalins tid. Romanen är både rolig och tragisk och allteftersom tiden går ändrar en delvis uppfattning om de olika karaktärerna. Till och med Valentina kan väcka en viss motvillig beundran för sin energi och vitalitet. Hon vill ju få del av välståndet i väst och hon är utbildad apotekare. Åldrandets krassa villkor får inte Nikolaj att tappa sugen. Döttrarna ser med avsmak på hans åldrade kropp men det förefaller han inte uppfatta. Han behåller någon sorts värdighet genom tillkortakommanden och absurda situationer. Den här romanen var Marina Lewyckas debut. På svenska finns också Två husvagnar.

Titel: En kort berättelse om traktorer på ukrainska

Författare: Marina Lewycka

Översättare: Thomas Grundberg

Förlag: Prisma

Tryckår: 2006

Antal sidor: 335
 

söndag 5 februari 2023

En smakebit på søndag v. 5 2023

Läsutmaningen En smakebit på søndag går ut på att vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås. astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger håller i trådarna. Fler smakebitar HÄR

"Vera är duktig på att prata med jurister, fastighetsmäklare, byggare. Jag låter henne hållas. Åt mig överlåter hon att bli av med bilarna, hitta nya hem åt katterna och samla ihop sakerna som pappa säger att han behöver i sitt nya liv (alla hans verktyg, till att börja med, tvingarna inte att förglömma, ett bra stålmåttband och några köksredskap, skarpa knivar, och naturligtvis måste han behålla sina böcker, och fotografierna, för nu när han är färdig med traktorboken har han tänkt skriva sina memoarer, och skivspelaren och skivorna, ja, och flygarhuvan av läder, och mammas symaskin för han har planer på att bygga om den till eldrift genom att använda motorn i den elektriska konservöppnaren som Valentina lämnade kvar, som förresten ändå inte var särskilt bra, och växellådan till Francic - Barnett, som ligger insvept i en oljad duk längst bak i garaget, och kanske lite kläder) och vad som i övrigt kan få plats i hans lilla lägenhet (inte så mycket).

från sidan 332 i En kort berättelse om traktorer på ukrainska av Marina Lewycka
 

lördag 4 februari 2023

Veckans mening v. 5 2023

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord: Veckans mening v. 5: "Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på." Min mening denna vecka kommer  från På spaning efter den tid som flytt. 1. Swanns värld av Marcel Proust. (Snart utläst, btw")

"Men när hon hade rest till Dreux eller Pierrefonds - tyvärr utan att låta honom å sin sida att fara dit liksom av en händelse, ty "det skulle se förfärligt illa ut",  sade hon- fördjupade han sig i den mest spännande av alla kärleksromaner, nämligen tågtidtabellen, som upplyste honom om de sätt som fanns att få träffa henne på eftermiddagen, på kvällen eller till och med nu på förmiddagen!"

fredag 3 februari 2023

Fem en fredag v. 5 2023: Godnatt

elisamatilda: Fem en fredag v. 5: Godnatt

1. Vad håller dig uppe om kvällen? Läsning, serier på TV
2. Hur fungerar du på dålig sömn?  Jag blir kolossalt trög och håglös på morgonen
3. När sover du som bäst? När väckarklockan har ringt
4. Vilken är den mest konstiga plats du sovit på?  Ingen konstigare plats än i fåtöljen framför TV:n
5. Vad drömmer du mest om? Obehagliga saker för det mesta; pinsamma situationer, borttappade väskor

torsdag 2 februari 2023

Helgfrågan v. 5 2023

Mias helgfråga v. 5: Har ni fastnat för någon ny författare? Vad menas med ny författare? Någon vi inte läst tidigare? I så fall är det Marcel Proust, Marina Lewycka och Carl - Johan Malmberg
Norska Maria Navarro Skarangers första bok på svenska heter Emily forever. Den tycker jag verkar intressant. Det gör också Jävla karlar av Andrev Walden, debutant och krönikör i DN.
 

Björnjägarens döttrar

Anneli Jordahls senaste roman, Björnjägarens döttrar. En berättelse om sju systrar, liknar inte något hon skrivit tidigare. Men så har hon också Alexis Kivis roman Sju bröder som förebild. Björnjägaren, Heikki, är en stor och bred karlakarl som misstror samhället och myndigheter och bosätter sig allt längre från resten av befolkningen. Han jagar, dricker svär och skroderar. Den arma osynliga hustrun, Louhi, föder flicka efter flicka.  Till slut är de sju i åldrarna mellan 12 och 20. Namnen de får har vissa likheter med de sju brödernas. Johanna är äldst och leder flocken. Hårdhänt. Hennes bestraffningar liknar mest av allt misshandel. Elga är yngst; lite bräcklig men ganska besvärlig. Simone är religiös i likhet med den döda modern. Aune och Laura är tvillingar men det betyder inget för dem. Laura har bosatt sig ute under en gran. Och så är det Tanja och Tiina. Systrarna badar, brottas, slåss, dricker och jagar. Ibland besöker några av dem marknaden i staden för att sälja skinn och då passar de på att roa sig som vilken karl som helst. Alla flickorna avgudar fadern och har bara förakt till övers för modern. Romanen tilldrar sig i Finland men är flyttad till nutid. Flickorna räknar sig som en stam. De håller rådslag, bygger totempålar och blotar. Blot kräver blod. Om vi beblandar oss blir vi försvagade, säger Johanna. De bor långt inne i skogen, 15 mil från bebyggelse. Huset står inte emot vind och kyla och flickorna fryser och svälter. Någon hittar dem och tar dem till sjukhus och ger dem mat och omvårdnad. Johanna åker direkt till psykakuten. Härifrån blir berättelsen en helt annan. Tråkigare, helt enkelt. Civilisationen bekommer den inte väl. Det fanns en frisk och rå energi i vildmarksberättelsedelen av Björnjägarens döttrar. Den doftar av skog och sjö. Visserligen är klimatet obarmhärtigt men för det mesta klarar flickorna av både mat och värme. Ända tills det inte går längre. Systrarnas inbördes relationer är intressanta. De har inte gått i skolan men ett par av dem har snappat upp lite bokstäver ändå. De känner varandras svagheter och styrkor och använder sig av dem. Jag läste gärna den här boken och tycker att det var en rolig idé att ge Kivi svar på tal.

Titel:Björnjägarens döttrar

Författare: Anneli Jordahl

Förlag: Norstedts

Tryckår: 2022

Antal sidor:333 

onsdag 1 februari 2023

Veckans kulturfråga v. 5 2023

enligt O: Veckans kulturfråga v. 5 : Vilken kultur du vänder dig till när du behöver muntras upp, få energi och må bättre? Det är väldigt olika. Tina Turner, River Deep, Mountain high eller Proud Mary kan få fart på vem som helast. Eller letar jag upp en gammal favorit,
nämligen Hyacinth Bucket
/läs: Boukéi/ för hennes otroliga energi och aldrig sinande hopp om att någon very important person ska ringa och be att få komma på hennes fantastiska candlelight suppers: Eller läser jag några dikter av den dystre walesiske prästmannen RS Thomas
om fattigdom, lera och ohörsamhet hos församlingsborna. Harry Martinson fungerar alltid.