torsdag 13 juli 2017

Hett i hyllan

Monika på bloggen Bokföring enligt Monika: Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
I museets dolda vrår är  Kate Atkinsons debutroman som jag läst till dels. Om jag inte är alldeles fel ute har den gått som TV - serie. I museets dolda vrår är en familjehistoria och har undertiteln En familjesaga. På Kate Atkinsons eget vis, det vill säga en anti - familjekrönika i det närmaste. Berättare är Ruby Lennox som ständigt återkommer till att "verkligheten är en relativ sak, precis som tid". Någon kronologi kan en inte räkna med. Folk dör i det en kapitlet och återuppstår som barn i nästa. Ruby blir till nyårsnatten 1951 (samma år som Kate Atkinson) och hon bevittnar själv det kritiska ögonblicket och utbrister: "Jag finns till!" Föräldrarna driver en zoologisk affär i bottenvåningen på det hus där de bor i York. I museets dolda vrår blev ett stort nationellt genombrott när den kom 1995. Mitt ex är en liten pocketbok i serien En bok för alla. Stilen är minst sagt jobbig men kan troligtvis läsas i somrigt dagsljus. Översättare är Lena Torndahl.

8 kommentarer:

 1. Den finns oläst i min bokhylla också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag brukar gilla Atkinson. har läst flera av hennes senaste

   Radera
 2. Svar
  1. den är mycket speciell. jag tänker läsa vidare medan sommaren varar

   Radera
 3. Den boken känner jag inte igen. Tack för tipset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. här finns ett mysterium också om jag minns rätt

   Radera
 4. Har inte läst något av henne och just den här låter som en bok jag skulle ha väldigt svårt för. Kronologi är underskattat :)

  SvaraRadera
 5. ibland är det lite intressant med olika tidsplan och inte alldeles kronologiskt. det blir lite som att lägga pussel

  SvaraRadera