tisdag 4 november 2014

Top Ten Tuesday: Re - reading

THE BROKE AND THE BOOKISH frågar i sin Top Ten Tuesday efter tio böcker vi skulle kunna tänka oss att läsa omDet är inte så svårt, men somliga böcker vågar man inte riktigt läsa om för att man inte vill ha sitt goda första intryck förstört. Mitt första val är en typisk sådan
1. Idioten av Fjodor Dostojevskij läste jag för länge sedan och minns den som en läsupplevelse.
2.  Trilogin om figurerna i Barnhans land och i föreningen Vad lever man för: Vems lilla mössa flyger; Korken flyger och VLMF av Barbro LindgrenFantastiska högläsningsböcker som jag gärna skulle läsa högt igen.
3. En dröm om Wessex av Christopher Priest. Den minns jag för att att det är en av få science fiction- romaner jag läst och tyckt om. Den var mycket speciell.
4.  Glaskupan av Sylvia Plath. Den kom förra året ut i snygg pocket i serien Albert Bonniers Klassiker som riktigt inbjuder till läsning. 
5. Trägudars land - Gryningsfolket - Offerrök, trilogin om den upproriske trälen
Holme under vikingatiden av Jan Fridegård.
6. Borta med vinden av Margaret Mitchell. Det vore inte fel att läsa om boken bakom filmen som helt dominerades av Vivien Leigh och Clarke Gable.
7. Det blåser på månen av Eric Linklater. Jag minns egentligen inte mycket av boken alls, men jag minns Dina och Dorinda och min egen stora förtjusning.
8. Stormens öga av Patrick White som fick nobelpriset i litteratur 1973 men som ganska snart föll i glömska. I Stormens öga tänker en sjuk, äldre dam tillbaka  på sitt burgna och uppburna liv.
10. Tokyo år noll av David Peace. Den läste jag för mindre än ett år sedan, men jag skulle kunna tänka mig att återuppliva den speciella Tokyo - miljön

10 kommentarer:

 1. Det blåser på månen älskade jag när jag var mindre och jag köpte faktiskt boken för något år sedan för att jag ville läsa den igen. Det har jag ju naturligtvis inte gjort. Än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej, Monica, det är svårt att få omläsningen gjord när det hela tiden kommer så många tips ifrån alla håll och kanter på sådant som man aldrig läst någon gång

   Radera
 2. Glaskupan och Borta med vinden skulle jag också kunna läsa om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag har ett gammalt engelskt ex av Glaskupan, men jag funderar på att köpa ett nytt svenskt i pocket

   Radera
 3. Borta med vinden är nog den enda jag läst här men skulle kanske kunna läsa om den också. Kommer i ärlighetens namn inte ihåg så jättemycket detaljer från den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej, det är just det. jag kommer bara ihåg filmen. den skymmer boken på något sätt

   Radera
 4. Svar
  1. Det var för länge sedan jag läste Patrick White.

   Radera
  2. jag skulle verkligen känna för att läsa om och läsa mer

   Radera