fredag 28 november 2014

Bokbloggsjerka 28 november - 1 december

Annikas fråga i Bokbloggsjerkan 28 november - 1 december lyder så här: Vilka nobelpristagare kan man hitta i din bokhylla? alt. vilka nobelpristagare har du läst? Hur jerkan går till kan man läsa HÄR
Det var riktigt roligt att gå igenom alla pristagarna och tänka efter vilka jag läst och sedan göra en inventering av hyllorna.

Av de 108 nobelpristagarna i litteratur har jag läst hälften. 
39 nobelpristagare står i min hylla och de är lästa. Undantag: Nobelpristagarna 1980 och 1981, d.v.s. Czeslaw Milosz, Issadalen och Elias Canetti, Förbländningen. Några pristagare  har vi läst i läsecirkeln, t. ex. Selma Lagerlöf, Thomas Mann, Albert Camus, John Steinbeck, le Clézio, Herta Müller och Alice Munro. Första boken till diskussion i januari 2015 är Patrick Modiano, Lilla smycket. Sigrid Undsets trilogi om Kristin Lavransdotter läste jag som mycket ung - flera gånger - liksom Pearl Bucks trilogi om kinesiskt bondeliv, Den goda jorden, Sönerna, Wang Lungs barnbarn. Yasunari Kawabata har jag nyligen läst om och omläsning av Patrick White, Stormens öga ligger på lut. Strändernas svall av Eyvind Johnson var inget mindre än en läsupplevelse och Harry Martinsons lyrik är aldrig långt borta. Mannen utan öde av Imre Kertez är bland det starkaste jag läst. Coetzee, Onåd berörde mig också djupt. Doris Lessing borde ha fått priset mycket tidigare, det kunde man väl hålla med henne om. Sällan har väl så många varit så överens som när kanadensiska Alice Munro fick sitt pris.

16 kommentarer:

 1. SV: Tack för tipset om Fyrtio dagar utan skugga. Skall kika närmare på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag också. det är så märkligt att en fransman skriver om Kautokeino

   Radera
 2. Pearl Buck borde jag läsa och definitivt Sigrid Undset! Jag tyckte också det var roligt att gå igenom listan på nobelpristagarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. man friskar upp minnet på mer än ett sätt. jag köpte ett ex av The good Earth i Beijing bara för att jag var där.

   Radera
 3. Tänk så många bra det finns! Jag har glömt makens hyllor... men böckerna är inte i alfabetisk ordning där heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej, det är svårt med ordningen i makens hyllor. han påstår att det finns ett system, men han kan inte riktigt redogöra för vilket...

   Radera
  2. Milosz bok läste jag, fick den av min älskare, halvtråkig... boken alltså.

   Radera
  3. jag förstod - naturligtvis - att du åsyftade boken

   Radera
 4. Du påminner mig om att det är dags att ordna hyllorna! Det blev uppenbart när jag fick för mig att fota en trave nobelpristagare idag.

  SvaraRadera
 5. ibland påminns man om det ja. och att det är dags att damma av... bokstavligen och bildligen

  SvaraRadera
 6. Vilken imponerande samling lästa nobelpristagare. Låter som om jag borde läsa Mannen utan öde av Imre Kertez. Ska ha den i åtanke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. den var otroligt bra! man läste som hypnotiserad.

   Radera
 7. Johanna och Anna: jag blev lite förvånad själv när jag räknade efter! men jag har ju ganska många kvar

  SvaraRadera