måndag 24 november 2014

Tematrio - Naturskildringar

Lyran vill ha naturskildringar i sin tematrio idag med anledning av att Lars Lerin fick Augustpriset i fackboksklassen för sin fina Naturlära.
Läs hur det hela ska gå till HÄR

1. Walden av Henry David Thoreau. En klassiker från 1854 som jag alldeles nyligen läst för första gången. Skildringen av naturen omkring skogstjärnen Walden, där Thoreau levde relativt isolerad under två år, är i det närmaste förälskad. Som läsare smittas man av fräschören i framställningen. Läs vad jag tyckte om Walden HÄR.
2. Beckomberga av Sara Stridsberg. Visserligen fick hon inte Augustpriset i skönlitterära klassen i år heller, men detta är en fin bok där man möter en ny eller åtminstone annorlunda Sara Stridsberg. Tidigare har hon inte precis gjort sig känd som naturskildrare, men i Beckomberga visar hon framfötterna även på det området. 
3. Heden av Thomas Hardy; även utgiven med titeln Hemkomsten. Denna klassiker från 1878 inleds så här: “A Saturday afternoon in November was approaching the time of twilight, and the vast tract of unenclosed wild known as Egdon Heath embrowned itself moment by moment”. Egdon Heath är romanens verkliga huvudkaraktär. Thomas Hardy frambesvärjer ett magiskt, uråldrigt landskap fullt av liv.

27 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av böckerna i din trio.

  SvaraRadera
 2. Har inte läst dina författare, blir väldigt få klassiker nu för tiden...

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. det är precis det som var avsikten! Walden har jag tjatat om så flera i min omgivning har börjat läsa den. imorgon ska vi diskutera den i läsecirkeln.

   Radera
 4. Jamen Walden, så klart! Och Thomas Hardy är också ett jättebra exempel. Beekomberga har jag inte läst, är inte väldigt förtjust i Stridsberg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. men denna Stridsberg liknar inte de övriga, Sanna! den är lyrik, finstämd och vemodig

   Radera
 5. Säkert jättebra tips men inget jag läst. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. men nu har du fått tipsen i alla fall!

   Radera
 6. Walden är jag nyfiken på! Och Beckomberga väntar på mig i bokhyllan -Sara Stridsberg är helt enkelt otroligt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stridsberg är jättebra! och Walden är underbar!

   Radera
 7. Tre mycket intressanta tips här. Walden känner jag till men aldrig förrän nu känt mig sugen på att läsa den! Din rec fick mig verkligen att känna att detta måste jag läsa, jag letar efter något som kräver lite tid, lite eftertänksamhet, något lugnande och finstämt. Detta skulle kunna vara det kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det tror jag faktiskt Helena! även om jag tyckte att det dammar om Thoreaus åsikter ibland så finns det en fräschör och en underbar djur - och naturskildring i Walden som jag uppskattar mycket. förk

   Radera
 8. Tack för spännande tips. :)

  SvaraRadera
 9. så lite så! gillade dina också. det är kul med bokbloggar

  SvaraRadera
 10. Tre för mig okända titlar. Tack för tipsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. håll till godo, Lena! jag tror att du skulle gilla Beckomberg

   Radera
 11. Böckerna känner jag inte till, även om jag hört talas om Walden, jag får ta dem som tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. du får sortera in dem i kartoteket över böcker att läsa! i min omgivning är det lite Walden - feber. det är kö på mitt vällästa pocketex...

   Radera
 12. Beckomberga vill jag läsa. Och de två andra känns som något jag borde läsa, jag tänkte få in fler klassiker på läs-listan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag är väldigt glad att jag äntligen läst Walden! det var faktiskt flera i läsecirkeln som sade detsamma. jag kommer att läsa om den

   Radera
 13. Inga böcker jag läst, men Beckomberga är jag sugen på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. den ska du läsa, Anna! den är så fin på så många sätt

   Radera