fredag 16 augusti 2013

Åland - kort presensation

Åland - skärgård i Östersjön, den femte delen i serien Åländska bilder, rör sig i motsats till de tidigare fyra delarna i samtiden. Författare är  Kjell Ekström, konstnär och etnolog och Håkans Skogsjö, journalist och specialist på historiska ämnen. De otroligt vackra fotografierna står de också själva för nästan helt och hållet.Bildmaterialet är det övervägande.
Ålands 16 kommuner med mer eller mindre romantiska namn presenteras en efter en, Vad sägs om namn som Kökar, Lumparland, Kumlinge, Sottunga, Geta, Lemland och Jomala,
Sedan följer Ett år med den åländska naturen. Därefter blir det historia och kultur.
Bomarsunds fästning och Kastelholm (där Erik XIV satt fången en tid) får varsin presentation liksom de mycket speciella midsommarstängerna som står uppe året om och väderkvarnarna som förr hörde till varje gård med självaktning.
Åland - skärgård i Östersjön är ett bra stöd för minnet när man varit där eller en aptitretare om man funderar på att åka dit. Det är också en utmärkt presentbok.


4 kommentarer:

 1. Min lillebror gjorde en båtfärd runt kusten... i sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag har bara cyklat på Åland, året 1968... och blev spådd av en zigenarekvinna. Allt uppfylldes! Utom att hon sa att jag hittar en mörkhårig utlänning (!), han är blond :)

   Radera
 2. låter trevligt med båtfärd bland alla tusentals öarna

  cykling borde fungera utmärkt på Åland, Hannele
  jag blev inte spådd. hade nog inte vågat...

  SvaraRadera