måndag 9 juli 2012

Klassikersommar. 3


Nu gick det undan!
Plötsligt läste jag Kung Salomos skatt av Henry Rider Haggard (1856 - 1925). Och det med ett visst nöje. Den kom ut 1886;  tre år efter Skattkammarön av Robert Louis Stevenson.
Kung Salomos skatt är en äventyrs- och eller pojkroman; en blandning av Odysséen, Skattkammarön och Indiana Jones kryddat med Gamla Testamentet och Ingoldsby Legends.
Rider Haggard låter jägaren Allan Quatermain skriva boken. Han går motvilligt med på det eftersom hans båda kumpaner, Henry Curtis och John Good enträget ber honom. Han berättar för sin son Harry.
Kung Salomos skatt tilldrar sig i Kapprovinsen. Rider Haggard var väl förtrogen med Sydafrika eftersom han skickats dit efter avslutad skolgång för att göra sin lycka i den koloniala administrationen.
Den livliga miljöbeskrivningen gör att man ser berättelsen i bilder. Kung Salomos skatt är också filmad åtskilliga gånger. Senast med Richard Chamberlain som Allan Quatermain.
Den gråhårige Allan Quatermain,  den ljuse vikingen Henry Curtis och den lille, mörke John Good med monokel och löständer ger sig ut för att leta upp Henry Curtis försvunne bror. Denne i sin tur gav sig iväg efter guldet och diamanterna i Kung Salomos skattkammare. De har en bristfällig kartskiss och med den som enda hjälpmedel ger de sig iväg mot okända äventyr.
Naturligtvis har de ett antal infödda tjänare, spejare och vägvisare med sig. De möter svält, uttorkning och död. Och till slut även den elake kung Twala och den hemska, uråldriga häxan Gagool i Kukuanaland.
Kung Twalas undersåtar är helt underkuvade och närmast paralyserade av skräck. En gång om året anställs häxjakt under vilken manliga häxor godtyckligt utses av Gagool och hennes hantlangare som är gamla kvinnor med fiskblåsor i håret och ormskinn på ryggen. Jungfruoffer förekommer också.
Blodig elefantjakt och  ingående stridsskildringar får det att vända sig i magen på mig och jag hoppar över några sidor. Elfenben var mycket åtråvärt.
Kulturkrockarna är många. Kvinnor och infödingar ses med misstro, även om det finns lysande undantag. En viss godmodig humor glimtar till då och då. 
Ofta sitter männen runt lägereldar och berättar historier.

Guldet och diamanterna då? Och den försvunne?
Ja, det är sådant man får veta om man läser Kung Salomos skatt

Denna upplaga av Kung Salomos skatt är utgiven av Bonniers Folkbibliotek.
Längst bak i boken finns en frågelista: Vilka böcker har Ni inte läst?
Och så kommer listor över GFB:s ordinarie serie,  BFB:s kvartalsböcker och BFB:s Juniorserie.

Lite kul det också.

8 kommentarer:

 1. Kul med läsflyt, Stevenson hälsade jag på i Edinburgh förra månaden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag råkade vara på rätt humör, helt enkelt...

   Radera
  2. Robert Louis Stevenson tyckte kul att jag hälsade på :)
   Vi tittade på familjebilder, en berest man.

   Utan gränser : Fredrika Bremer, Ellen Key och Elin Wägner heter boken, utgiven av Ellen Keyinstitutet 2006.

   Radera
 2. Rider Haggards Allan Quatermain har jag i bokhyllan- det känns ganska frestande att läsa om efter dina rader ovan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja Ingrid, det är kul med olika sorters litteratur. kanske försöker jag få tag i filmen också

   Radera
 3. En sådan där bok som man länge tänkt läsa men det har inte blivit av ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. precis så var det för mig. jag hade länge tänkt och plötsligt var tiden mogen!

   Radera