fredag 27 juli 2012

Ovanligt välskrivet och spännande

I Åsa Larssons fjärde fristående roman med kriminalinspektör Anna - Maria Mella och åklagaren Rebecca Martinsson i huvudrollerna, Till dess din vrede upphör 2008, kommer det förflutna ikapp nutiden.
Åsa Larsson är född i Uppsala 1966 men flyttade som fyraåring med sina föräldrar till Kiruna.
Numera bor hon i Mariefred och har lämnat sitt arbete som skattejurist och är författare på heltid.
Till dess din vrede upphör är en välskriven kriminalroman som utspelar sig i en vidunderlig natur med mycket snö, kyla och is. 
Wilma och pojkvännen Simon har uppdagat en väl bevarad hemlighet i Vittangijärvi i Kiruna kommun. Någon eller några vill inte att de ska forska vidare och ser till att tysta de båda ungdomarna.
Och det finns även andra som känner till det Wilma och Simon just upptäckt. Men i Vittangijärvi förväntas man hålla ihop. Och man ska inte prata. Framför allt inte med poliser.
Polisutredarna som leds av den energiska Anna - Maria Mella är inga stereotyper. De är helt vanliga levande människor med fel och brister; sympatier och antipatier.
 I Vittangijärvi finns också en del äldre människor som är originella och präglade av det storslagna landskapet. Och de bär på många minnen. Interiörerna skildras så målande att man tycker sig vara med i de gamla ensligt belägna husen.
Företeelser i tiden får sin naturliga plats; glesbygdsproblem, mobbning i skolan och  bristfälligheter inom äldrevården. 
Kärleken till djur är också ett tema.
Till dess din vrede upphör fick jag i min hand av en ren händelse och jag gav den en chans.
Och det är jag glad för.

5 kommentarer:

 1. Åsa Larsson är ju bra, kul med Kiruna, allt sker inte i huvudstaden... inte ens mord :)

  SvaraRadera
 2. hr läst hennes två första men kommer absolut att läsa fler. Hon skriver väldigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag blev glatt överraskad! ska också fortsätta, Lena

   Radera