lördag 28 augusti 2010

Köp den blindes sång!

I en liten bokröra som helt fräckt benämns antikvariat hittade jag en pärla.
Olof Lagercrantz´bok om vännen sedan 30-talet, Gunnar Ekelöf (1907 - 1968), Jag bor i en annan värld men du bor ju i samma.
Ett porträtt som bygger på dagboksanteckningar och brev.
Och bra är det. Och tid tar det. Jag har umgåtts intensivt med denna bok och en volym med samlade dikter av Gunnar Ekelöf i flera dagar. All annan läsning har fått stå tillbaka.
Olof Lagercranrz´vackra, klara prosa är som vanligt en njutning att läsa. Och de kunskaper han har om poeten Gunnar Ekelöf och hans familj, hustru Ingrid och dotter Suzanne, är unika.
Dessutom är han avlägset släkt med GE och delar erfarenheten av att ha en galen förälder med honom. Han följer empatiskt GE:s liv och dikt; iakttar, tolkar, hjälper och stöder in i det sista.
Gunnar Ekelöf föddes rik, men förlorade allt i Kreuger- kraschen. Han visste att han var en utvald, en svan, trots det. Han såg alltid tillbaka till Österlandet och antiken. Att gå tillbaka är att börja om. "Konung av det förflutna" kallar han sig.
Gunnar Ekelöf har liknats vid T. S. Eliot och Ezra Pound. Musik och mystik är genomgående teman i hans diktning. Swedenborg och den besjälade naturen har betytt mycket.
(Olof Lagercrantz har skrivit en bok om Emanuel Swedenborg också, Dikten om livet på den andra sidan.)http://mrscalloway.blogspot.com/2010/06/hata-mamma-bli-forfattare.html
Debutsamlingen heter Sent på jorden och den sista lämpligt nog Vägvisare till underjorden
Gunnar Ekelöf uppfostras i en kvinnodominerad värld. Han är inte främmande för nål och tråd och han har även en liten dampuderdosa för sin röda näsa... Han hatade sin mamma men närmade sig i slutet av sitt liv en försoning.
Spritmissbruket var av det svåra slaget hustrun måste jämt spä ut whiskyn med vatten.
GE stod i överförfriskat tillstånd ständigt på näsan vilket det ärrade ansiktet bar vittne om.
Favoritläsning: Edith Södergran, Årstafruns dagbok, Mme de Sévigné.
GE dog i cancer. Han var tålmodig och stoisk också inför smärtan. ..." håll sällskap med din smärta --- förströ den ända till den gråa morgonen."
Olof Lagercrantz´bok inspirerar till vidare fördjupning i Gunnar Ekelöfs diktning.
Och kanske också till ett medlemskap i Gunnar Ekelöf - sällskapet?
Och visst borde någon instifta ett Ingrid Flodquist Ekelöf - sällskap?!

3 kommentarer:

 1. Håller helt med att denna lilla volym av Lagercrantz är oemotståndlig - jag noterade inte minst hans avundsjuka inför Ekelöfs inval i Svenska akademien vilket på den tiden var stor sak. Han kan inte dölja det fast det aldrig sägs rent ut: Ekelöf som aldrig haft ett jobb, inte hade nån fin titel, helst var berusad, aldrig slitit i vingården under alla år som Lagercrantz med recensioner och kulturartiklar, han blev alltså invald.
  Så går han bakom ryggen på Ekelöf och vänder sig till den ständige sekreteraren med påståendet att Ekelöf aldrig skulle klara installeringen med inträdestal och allt.
  Tvivlar inte en sekund på att Ekelöf genomskådade honom till inte så litet njutning.
  Undrar vad det blev av dottern.

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar, Margareta.
  Avundsjukan och intrigerna i den litterära världen upphör aldrig att förvåna. Läste nyss Espmarks Minnena ljuger och förundrades. Till exempel.
  Jag undrar också hur dottern upplevde sin uppväxt och vart hon tog vägen.

  SvaraRadera