Ugglor tycks alltid ha fascinerat människan. Redan de gamla grekerna hade ugglan som symbol för vishet. Det finns ugglor på 20 000 år gamla grottmålningar i Frankrike. I en del andra kulturer ses ugglan som symbol för ondska och död.
Poeten Aase Berg har skrivit essäsamlingen Uggla och hon jämför ugglans stora stirrande ögon med det lilla barnets fasta outgrundliga blick.
Ugglor förekommer i många barnprogram, på kläder och som leksaker. Vem minns inte Tv-programmen Fablernas värld och Från A till Ö med Jakob Uggla respektive Helge. I Twin Peaks myntades det kryptiska uttrycket: "The owls are not what they seem". 15 oktober har filmen Legenden om ugglornas rike svensk premiär.
Läs om detta och mer därtill i den intressanta artikeln om ugglan som kulturbärare skriven av Karin Svensson HÄR
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tjusig bakgrund!
SvaraRaderaHar just gjort ett uppehåll i Maria Langs Ugglor i mossen, tyckte att den var lite pratig.
Klävitt från Pomegranate
Det är ugglor i mossen är mycket pratig och alla pladdrar likadant. Men den är ändå ganska kuslig med mossen - mossar är lömska! - och ugglornas olycksbådande hoanden. Och det är kul att återvända till äldre författare och se vad man tycker nu.
SvaraRaderaJag tror att jag ska återuppta läsningen senare i höst, det är onekligen en fin stämning med dimman och mossen.
SvaraRaderaApropå ugglor var jag på Skansen tidigare i sommar, och lite oväntat blev den största upplevelsen att få se lappugglorna på riktigt nära håll, typ en meter. Helt otroligt häftiga djur.