torsdag 31 oktober 2024

Helgfrågan v. 44 2024: Tipsa om en bra skräckbok

Mias bokhörna: Helgfrågan v. 44: Idag är det Halloween. Tipsa om en bra skräckbok!

Skräck är inte min starkaste gren. Men jag har två titlar som jag tycker är riktigt obehagliga, nämligen Triffidernas dag av John Wyndham. Den handlar om Bill Masen som efter en sjukhusvistelse vandrar omkring i ett kaotiskt London fullt av blinda
människor skadade av triffidernas "spottande". Den andra titeln, I Am Legend, är en science-fiction-roman skriven av den amerikanske författaren Richard Matheson, publicerad 1954. Den handlar om det postapokalyptiska Los Angeles 1976. Alla har efter en pandemi förvandlats till vampyrer. Fruktansvärt obehaglig dystopisk film.

onsdag 30 oktober 2024

Veckans kulturfråga v. 44 2024

enligt O: Veckans kulturfråga v. 44: Vilken är den bästa svenska bok du läst i år?

Först kommer jag endast på Ridzén, Lisa, Tranorna flyger söderut som  enligt O påminner om. Men när jag sedan bläddrar vidare bland mina lästa i år hittar jag flera jag tyckt mycket om. Carl - Johan Vallgren, Din tid kommer blev jag positivt överraskad av. David Norlin, Vikarien, är en spännande berättelse om vardagen; en man som skriver om en kvinna. Ebba Witt - Brattströms dubbelbiografi om Moa och Harry Martinson, Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd,  tyckte jag väldigt mycket om. Hon har verkligen ansträngt sig för att göra båda rättvisa.

Utav de nominerade till Augustpriset har jag läst Samma, mamma av Hanna Rajs och Hundnätter av Mirja Unge

tisdag 29 oktober 2024

Tisdagstrion v. 44: 2024

Mina skrivna ord: Tisdagstrion v. 44: Böcker jag börjat på men inte orkat/velat läsa klart.

1. Färskt vatten till blommorna av Valéri Perrin. Eftersom alla lovprisade den här boken köpte jag den och ville också läsa. Jag började med friskt mod men tappade sugen ganska snart. Den engagerade över huvud taget inte. Snopet

2. Orlando av självaste Virginia Woolf. En klassiker, förvisso, men det går inte. Jag har köpt boken, påbörjat läsningen och  sett filmen ett antal gånger, men jag förstår inte. Vill gärna. Så tråkigt.


3. Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov är ett annat ofullbordat projekt. Jag har lånat och köpt och försökt läsa. Det senaste försöket var Storytel i uppläsning av Tomas Bolme. Där tänkte jag möjligen ta nya tag. Någon gång.

måndag 28 oktober 2024

Bygdedjuret

Bygdedjuret av Sven Olov Karlsson är en autofiktiv berättelse från norra delarna av Västmanland; en familjeroman och landsbygdsroman. Författaren deklarerar redan från början: Var inte rädd. Detta är en solskenshistoria! Vet inte riktigt om jag håller med. Men det är i alla fall en hel del som ordnar upp sig med tiden. Och det är en fantastiskt bra bok som engagerar genom alla 478 sidorna. Karl Sven Olov har en bror som heter Lars Erik. Han är klumpig, långsam och rättså obegriplig. Mamma håller styvt på sin yngste son och han är långtifrån dum. Modern har väldigt svårt att någonsin säga något positivt till Sven Olov. Han har däremot en bundsförvant i pappan som dessvärre dör tidigt. Sonen tror, att både modern och brodern lider av något likartat syndrom. Sven Olov har en mängd olika sysselsättningar innan han får en fast anställning som journalist på Konsumentverket. Och han börjar skriva. Hans debut, Italienaren, som kommer ut 2006, är en skildring av faderns liv. Det blir en succé, vilket är mer än vad som kan sägas om andra boken, Amerikabrevet, trots goda recensioner. Samma år kommer Ödehuset som han skrivit tillsammans med en fotograferande vän. Författaren och hans sambo Tarja försöker förtvivlat att få barn, men det blir bara missfall. Tarja har barn sedan tidigare men för Sven Olov är det väldigt viktigt. Under en tid när han vistas i Berlin på ett författarstipendium fattar Tarja ett beslut åt honom. De ska sära på sig. Sven Olov träffar Nina som är rena drömmen. Hon bortser ifrån att han är lönnfet och tunnhårig och lyckan är total. Men - när barn ganska snart kommer på tal är det blankt nej! ifrån Nina. Med tiden får Sven Olof ytterligare problem. Han får kramper, han tappar minnet och medvetandegraden sviktar. Hans stressade liv gör att han får svåra problem med sömnen. Han går hos terapeuter och det han i första hand lär sig där är hur han ska hantera sin krävande mamma: reträtt och acceptans är det som gäller. Hon är hoarder och kräver allt av sin äldste son. Han ska köpa bilar åt henne, reparera på gården där hon bor, betala hennes räkningar och ringa till henne varje dag. Bygdedjuret är humoristisk, sorglig, vemodig, varm och väldigt sympatisk skildring av en pojkes utveckling till ung man till en fast anställning till ett författarskap och ett efterlängtat föräldraskap. Författarskapet växer och leder till nya uppdrag. Sven Olov Karlsson har ett egensinnigt, livfullt språk och en speciell humor. Ibland kan jag tycka att jag skymtar en bitterhet som hos ett sårat barn. Bygdedjuret då? Begreppet är lånat från den norske författaren Tor Jonsson som också kände till det. Det är landsbygdens svar på jantelagen. För Sven Olov blir det så att bygdedjuret krymper bort; hatkärleken byts i överseende. Platsen är förlorad men släpper honom aldrig fri.

Titel: Bygdedjuret

Författare: Sven Olov Karlsson

Förlag: Natur & Kultur

Tryckår: 2024

Antal sidor: 478

söndag 27 oktober 2024

En smakebit på søndag v. 43 2024

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar söndagens bokutmaning En smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås.

"I juli 1998 inträder fyra veckors sommarvikariat på Bärgslagsbladet i Köping. Som riktig journalist på en riktig redaktion. Köping är riksbekant för att ingenting händer där. Passande. Vem kan händelselöshet bättre än han? Åtta krokiga mil från byn: för lång väg för att dagspendla och för kort tid för ett tillfälligt boende. Så han bjuder in sig till morbror Gunnar i Köpings grannstad Hallstahammar.  Morbrodern kommer inte på  några argument för att säga nej, ensammen som Gunarius är sedan morfars bortgång."                    Fler smakebitar HÄR

lördag 26 oktober 2024

Veckans mening v. 43 2024

MIN

Robert  på bokbloggen Mina skrivna ord  har en lördagsutmaning som går ut på att en väljer en mening ur det en just läser. En mening som av någon anledning fått en att stanna upp. Min Veckans mening vecka 43 kommer även denna vecka från Bygdedjuret av Sven Olov Karlsson: "Hans blick är avstängt blekblå, nunan glåmig, vilket han hoppas ska misstas för konstnärligt djup i stället för de symtom på slitage och vanskötsel det är."

fredag 25 oktober 2024

Fem en fredag v. 43 2024: Bokstavsläxa

elisamatilda: Fem en fredag v. 43: Bokstavsläxa

  1. Vad använder du i din närhet som börjar på S? Sodastreamer
  2. Vad har du många av som börjar på E? Elektroniska prylar
  3. Vilket land eller stad skulle du vilja besöka på bokstaven M? Marrakech
  4. Vad köpte du senast som börjar på K? Kaffe
  5. Vilket djur på bokstaven L tycker du är mest fascinerande? Ladusvala

torsdag 24 oktober 2024

Helgfrågan v. 43 2024


Mias bokhörna: Helgfrågan v. 43: Mia uppmärksammar FN - dagen idag den 24/10 och vill ha tips om en bra bok som handlar om krig eller fred.

Då klämmer jag till med en storslagen roman från Napoleons dagar, nämligen Krig och fred av Leo Tolstoj. Den handlar om tre generationer adelsfamiljer och är filmad många gånger.

onsdag 23 oktober 2024

Veckans kulturfråga v. 43 2024

enligt O: Veckans kulturfråga v. 43: Vilka böcker står näst i tur att bli lästa?

Jag tyckte väldigt mycket om Folk som sår i snö av Tina Harnesk och därför väntar jag på hennes senaste bok Mödramärg. Den behandlar också samisk historia om än på ett annat sätt. Aska i munnen av Brenda Navarro, född 1982 i Mexico City, numera boende i Madrid. Romanen handlar om två syskon i Mexico City vars mamma arbetar i Madrid. Stora syster tar hand om sin bror. De kommer att få åka till Spanien, men de blir besvikna. Detta är en bok ifrån Tranans förlag och jag förväntar mig mycket av den. Nina Bouraouis nyutkomna roman Sorgen har ett minne handlar om hennes tankar och minnen omkring faderns död.
 

tisdag 22 oktober 2024

Tisdagstrion v. 43 2024: Höstfärger

Mina skrivna ord: Tisdagstrion v. 43: Höstfärger
 
1. Höstvisa ur Nu ska vi läsa

Det glimmar i guld och klaraste rött,
det prasslar så sakta i parken,
ty hösten är kommen, och almar och lönn
de fälla nu bladen till marken:
"Så fall, våra blad , fall mjukt och lätt!
Vi väva ett täcke så varmt och så tätt,
vi väva ett täcke åt marken.

Se vintern är nära, och vädret är grått,
nu måste vi värma och lysa!
Vi väva ett täcke så varmt och så gott,
att blombarnen icke må frysa.
Sov gott alla blombarn, sov gott, sov sött,
vi väva ett täcke i gyllene rött,
vi väva ett täcke åt marken."

Elsa Beskow
2.
"Och  hararna vitna och rönndruvan glöder..." Ur Flyttfåglarna av E Tegnér
 
2 1/2.

Stewe Claeson skrev en väldigt fin roman om Tegnér och hans kärlek till den unga trettio år yngre Emili Selldén. Tegnér är 56 och står på toppen av sin karriär.

3. How green was my valley av Richard Llewellyn 
utspelar sig i södra Wales. Huvudpersonen Huw ser tillbaka på sitt liv i gruvsamhället där han växte upp. Det är en vardagsskildring av hur man levde i ett gruvsamhälle med hårt, smutsigt och farligt arbete under 1930-talet (boken kom ut 1939; filmen 1941), kampen för överlevnad och den fackliga kampen.

måndag 21 oktober 2024

Glad måndag v. 43 2024

 Glad måndag v. 43:

Debutsky´s Blog: "Jag startade den här utmaningen för många år sedan då jag tyckte att måndagen kanske ha lite oförtjänt dålig rykte som en jobbig dag. Den är ju en dag bland alla andra och kan ses som en god start på en ny vecka."

Det är ett härligt väder om än lite grått här idag. Sommarjackan räckte gott på promenaden under förmiddagen. Det är bra. Eftermiddagens filmstudio ser jag verkligen fram emot. Vi ska se en film från Georgien som fått väldigt många lovord, nämligen Smak av björnbär. Regissör: Elene Naveriani. 

söndag 20 oktober 2024

En smakebit på søndag v. 42 2024

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar söndagens bokutmaning En smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås.

"Nalkas slummern? Då blir han som en katt inpå bytet. För då kan det komma någon! Ett efterlängtat avbrott, ett kärt återseende, bud av enkel handfast natur eller bara nyfikenhet som sticker in. Att utsikten till oanmälda besök kan ha flera ansikten fattar han inte, att besök kan vara av olika karaktär för de vuxna. Han blir bara glad om det går i farstun, han springer och tittar efter. De har aldrig låst. Det har ingen. Det vore högfärdigt, skulle väcka misstro, leda till prat. Har de blivit paranoida och stänger in sig? Eller har de nå jävla hemligheter för sig på det där stället? Förutom att dörren alltid kan flängas upp så knackar folk aldrig. Det gör bara främmande, finfolk, figurer som inte hör hemma här. Det gör knackningen till ett varningsecken. Alla lystrar till det sällsynta ljudet."                                                 Fler smakebitar HÄR

lördag 19 oktober 2024

Veckans mening v. 42 2024

MIN 

                                                                                                                      Robert  på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som går ut på att en väljer en mening ur det en just läser. En mening som av någon anledning fått en att stanna upp. Min mening v. 42 kommer från Bygdedjuret av Sven Olov Karlsson. 

" Larsas enorma siluett tornar upp sig i baksätet, med den gröna jägarmössan trofast nerklämd på huvudet."


fredag 18 oktober 2024

Fem en fredag v. 42 2024: Nya ting

elisamatilda: Fem en fredag v. 42: Nya ting

  1. Vad är den senaste teknologin du testat? Robotar som svarar goddag yxskaft när en vill veta något
  2. Vilken plats var den senaste du besökte för första gången? Glyptoteket, Köpenhamn
  3. Vad var den nyaste bok eller film/serie du läst eller sett? Håller på med Pythian talar av Liv Strömquist
  4. Vilken händelse i ditt liv hade du gärna upplevt på nytt? Japanresorna
  5. Vad är nytt i ditt hem? Mina nya glasögon som jag hämtat ut idag. Med smala röda ramar. (Det går mycket lättare att lösa korsord när en kan läsa ledorden!)

onsdag 16 oktober 2024

Veckans kulturfråga v. 42 2024


enligt O: Veckans kulturfråga v. 42: Hur får du hösten att bli riktigt bra?

Jag tänkte börja med att skaffa ett par nya stövlar och mer ved till kakelugnen. Olja till oljelampan finns liksom värmeljus till diabasljushållaren. De röd/gröna raggsockorna med glittertråd ska plockas fram. Ljus och värme.

Fåniga julfilmer och spännande serier hör hösten till. Och Middlemarch känns som väldigt lämplig höstläsning. Och framåt hösten brukar det bli fart på konsertlivet.

tisdag 15 oktober 2024

Tisdagstrion v. 42 2024: Frukt och bär (på omslaget, i titeln eller i handlingen)

Robert på bloggen Mina skrivna ord: Tisdagstrion v. 42: Frukt och bär (på omslaget, i titeln eller i handlingen

1. Tre äpplen föll från himlen av  Narine Abgarjan

2. Vredens druvor av John Steinbeck

3. Körsbärslandet av Dorte Hansen

söndag 13 oktober 2024

En smakebit på søndg v. 41 2024

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar söndagens bokutmaning En smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås.

"Cuilan och farbror Wei hade lärt känna varandra ett år tidigare på ett spahotell där man också tillhandahöll tjänster av sexuellt slag. Den dagen var Cuilan där för att bada, och när hon var färdig med det tog hon sig lite dåsig upp ur vattnet och traskade bort mot omklädningsrummet, där hon klädde på sig och gjorde sig redo att åka hem. Det var fortfarande mycket tidigt, och i den disiga vattenångan skymtade andra gäster fram och försvann som fladdrande spöken. Några knuffade till henne på armen på ett ganska otrevligt sätt. Det gjorde henne mycket upprörd och hon spottade flera gånger på golvet efter dem."

Ur Can Xue, Kärlek ur det nya årtusendet. Fler smakebitar HÄR

lördag 12 oktober 2024

Veckans mening v. 41 2024

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som går ut på att en väljer en mening ur det en just läser. En mening som av någon anledning fått en att stanna upp.
Min mening vecka 41 kommer ifrån Kärlek i det nya årtusendet av kinesiska Can Xue, som jag trodde möjligen skulle fått Nobelpriset i litteratur.

"Änkan Niu Chilan steg upp i gryningen, borstade håret och klädde på sig, för den här dagen skulle hennes gamle älskare, farbror Wei, kanske komma på besök."

fredag 11 oktober 2024

Fem en fredag v. 41 2024

elisamatilda: Fem en fredag v 41

 

  1. Vad är din favoritaktivitet att göra på hösten? sparka i lövhögar
  2. Vilken doft eller smak förknippar du mest med hösten, och har du något särskilt minne kopplat till den? Gråpäron
  3. Om du skulle planera en perfekt höstdag, hur skulle den se ut från morgon till kväll? Promenad, lunch, höstmarknad, afternoon tea, god middag.
  4. Vilket höstplagg är du mest förtjust i? En gammal, grön jacka som är varm, rätt i färg och ingången
  5. Har du någon höstritual eller tradition som du ser fram emot varje år? Konserter

torsdag 10 oktober 2024

Han Kang


Greek Lessons och Vegetarianen var de två titlar som fanns på Pocketshopen på Centralen i Stockholm av årets nobelpristagare i litteratur, Han Kang från Sydkorea. Vegetarianen läste jag 2017 och var mycket förtjust i. Jag hade också läst en artikel om Han Kang av Lina Kalmteg och lyssnat på Lundströms bokradio

Fru Gregorius

Nyss kunde en läsa Bengt Ohlsson bok om Helga Gregorius; han som tidigare skrivit om pastor Gregorius. Nu finns också Fru Gregorius av Åsa Nilsonne, professor emerita i medicinsk psykologi, psykoterapeut, och författare. Hon tar ett överraskande grepp och låter paret Gregorius leva i ett lyckligt äktenskap. Han är ful och klumpig och mycket äldre än hon som är vacker och ung. Men Helga ser bakom pastor Gregorius yttre och han ser aldrig till andra människors utseenden. Det enda paret Gregorius sörjer är att de aldrig fått något barn. Pastor Gregorius ber till Gud. Helga talar med sin faster. Helga beslutar sig för att göra något åt barnlösheten och tar till slut till en rad desperata åtgärder. Det slutar med att hon förför en man hon tror ska kunna ge dem ett barn som inte är alltför olika dem. Klas Recke är en fulländad narcissist. Helga är totalt ointresserad av honom som man men gör det hon tror är nödvändigt. Klas Recke är en utbytbar statist. Efter en tid behöver Helga hjälp och hon beslutar sig för att konsultera dr Glas, husläkaren. Han är lätt att lura.  Helga vecklar in sig i en härva av lögner vilket leder till att doktor Glas skickar pastor Gregorius till Porla med ett fiktivt hjärtfel. Och sen blir allt så fel som det någonsin kunde bli. Åsa Nilsonnes tankelek slutar tragiskt. Men det gör ju Hjalmar Söderbergs Doktor Glas också. Fast på ett helt annat sätt. Åsa Nilsonne skriver enkelt, klart och vackert. Om jag ska invända något så är det att förhållandet mellan pastor Gregorius och hans vackra Helga är lite väl gulligt. Det skaver lite. 

Titel: Fru Gregorius

Författare: Åsa Nilsonne

Förlag: Natur&Kultur

Tryckår: 2024

Antal sidor: 116

onsdag 9 oktober 2024

Veckans kulturfråga v. 41 2024


enligt O: Veckans kulturfråga v. 41: Vem önskar och/eller tror du blir årets nobelpristagare i litteratur?

Det vore verkligen dags att Margaret Atwood fick priset. Hon skriver romaner, noveller, lyrik och essäer och har en märklig förmåga att se framåt. Hon är med andra ord ovanligt mångsidig. Naturligtvis hade det varit lite kul om Haruki Murakami hade fått priset, men han har ju inte nämnts någonstans, tycker jag. Fransk - senegalesiska Marie Ndiaye tyckte 2014 att hon kunde vänta lite till med Nobelpriset. Men nu 10 år senare kunde det väl vara dags? Men nu fick ju Annie Ernaux priset för två år sedan. Alldeles som av en händelse lånade jag  Kärlek i det nya årtusendet  av kinesiska Can Xue. Australiern Gerald Murnane dyker plötsligt upp både här och där. Romanen Inlandet kommer ut i ny svensk utgåva i slutet av oktober. Banana Yoshimoto, född 1964, har skrivit en mängd romaner och noveller. Kan endast se att den uppmärksammade och prisbelönta romanen Kök är utgiven på svenska och där tycks inte heller vara någon på gång.

tisdag 8 oktober 2024

Tisdagstrion v. 41 2024


Mina skrivna ord: Tisdagstrion v. 41: Författare vars för - eller efternamn börjar på G. Jag väljer tre böcker som ligger i att - läsa - högen och som jag ser mycket fram emot att ta del av.så jag köpte den.

1. Georgi Gospodinov, Tidstillflykt. Den lånade jag och började läsa men jag fann att dn var omöjlig att läsa om en inte fick stryka under. Den handlar om Gaustin som är en gåtfull flanör och resenär i tiden. Han bestämmer sig för att öppna en klinik för alzhaimersjuka utanför Zürich.

2. George Eliot, Middlemarch. Jag har evt läst den tidigare och definitivt  sett åtminstone en filmatisering  men nu ämnar jag föreslå den i läsecirkeln eftersom den kommit i nyöversättning av Hans - Jakob Nilsson på Albert Bonniers förlag.

3. Doiriann Ní Ghríofa, Ett spöke i strupen. Författaren är född 1981 i Galway i Irland. Hon har skrivit sex diktsamlingar men debuterar nu som romanförfattare med den självbiografiska Ett spöke i srupen. Den finns nu i pocket på svenska i översättning av Erik Andersson. (Tack Hannele för tipset!)

måndag 7 oktober 2024

Tre äpplen föll från himlen

Tre äpplen föll från himlen av Narine Abgarjan handlar om en liten isolerad bergsby i Armenien. Författaren är född i Armenien men delar nu sin tid mellan Tyskland och Armenien. Hon skriver på ryska och har fått det prestigefyllda ryska litteraturpriset Jasnaja Poljana - priset. I den lilla byn, Maran, finns inte många familjer kvar och alla yngre människor har lämnat. Sevojants Anatolia är femtioåtta år och yngst i byn. Som läsare kommer man snart in i det enkla bylivet och deltar i människornas göranden och låtanden och fäster sig vid de olika personerna och deras berättelser. De har utstått mycket av krig, svält, naturkatastrofer och död. Alla känner förstås varandra och hjälper varandra när det behövs och man känner till varandras släkter och familjer. Det finns kvinnor som kan hjälpa med örtmedicin. Att beställa en ambulans tar en evighet och är inte riktigt något alternativ. Ibland när läget är väldigt trängt efter till exempel en lång tids torka får man hjälp nerifrån dalen. Det kan till exempel komma en last med fjäderfän. Romanen innehåller såväl magisk realism som ett mirakel och präglas av  värme och vemod. Och det är så vackert skildrat. Översättaren Lina Bysell är utbildad litterär översättare och detta är hennes första publicerade översättning. Romanen har fått sin titel från det armeniska sättet att avsluta en saga: tre äpplen föll från himlen – ett för den som såg på, ett för den som berättade och ett för den som lyssnade.
 
Titel: Tre äpplen föll från himlen
Författare: Narine Abgarjan
Översättare: Lina Bysell
Förlag: Tranan
Tryckår: 2024
Antal sidor: 271

söndag 6 oktober 2024

En smakebit på søndag v. 40 2024

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar söndagens bokutmaning En smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås.  Min smakebit v. 40 kommer från Victoria Benedictsson. Hemma och i världen. Bo Svensson (red.) ellerströms 2024

"Senare, under hösten 1886, vistades Victoria en längre tid i Köpenhamn och lärde känna Georg Brandes. Hon mötte där både danska och svenska författare, bland de senare Alfhild Agrell och Stella Kleve. I december skrev hon i dagboken att hon var " kär som en galning". Ddet gällde då Georg Brandes och några dagar senare skrev hon att hon var "alldeles vanvettig af längtan". I april reste hon till Paris, promenerade i Luxembourgträdgården och mötte konstnärer och författare vid frukostar och middagar, besökte teatrar, Triumfbågen och Invaliddomen med Napoleons grav. - Sommaren 1887 gavs Fru Marianne ut. Georg Brandes recenserade och menade att den var en "Dam-Roman". I sin almanacka skrev Victoria: "Fick dödsdomen över mitt författarskap, kanske över mig själv". Hon skrev en biljett till Brandes och bad om ett samtal. Nu började tankarna på självmord virvla runt för henne."             Fler smakebitar HÄR

lördag 5 oktober 2024

Veckans mening v. 40 2024

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som går ut på att en väljer en mening ur det en just läser. En mening som av någon anledning fått en att stanna upp. Min  Veckans mening v. 40 kommer från Tre äpplen föll från himlen av Narine Abgarjan

"När morgonen kom hade Valinka hunnit bli klar med nästan alla sina sysslor: hon hade släppt ut fjäderfäna ur hönsgården - de hade snabbt skingrats över gårdsplanen och kacklande och skrockande börjat kika in under vartenda litet grässtrå i jakt på senfärdiga daggmaskar eller någon obetänksam skalbagge -, hon hade mjölkat korna och drivit ihop dem, hon hade i all hast rensat trädgårdslandet."

fredag 4 oktober 2024

Fem en fredag v. 40 2024: Hälften vunnet

elisamatilda: Fem en fredag v. 40: Hälften vunnet

  1. Vilken bok ligger halvt utläst? Tre äpplen föll från himlen av Narine Abgarjan. den blir utläst inom kort
  2. Vad har du endast gjort halvdant i veckan? städat, förstås
  3. Tar du den stora eller lilla halvan när du delat något ätligt med någon? beror på vad jag delar och med vem. och så är det ju så att den ene delar och den andre väljer först
  4. Vad är du halvfärdig med? X antal yllebroderier. till exempel Stjärnor från Färs
  5. Om du kunde spara hälften av din inkomst, vad skulle du göra med pengarna?  hälften av min inkomst blir inga stora summor så jag skulle få spara länge till ett nytt tak

onsdag 2 oktober 2024

Veckans kulturfråga v. 40 2024


enligt O: Veckans kulturfråga v. 40: Vilka författare önskar du ger ut en ny bok . Det finns ju åtskilliga författare såväl svenska som från andra länder som jag gärna skulle se nya titlar av. En ny roman av Margaret Atwood (som äntligen borde få Nobelpriset i litteratur) hade inte varit fel. Marilynne Robinson (en annan nobelpriskandidat). Giles Blunt skriver väldigt spännande polisromaner från Algonquin Bay i södra Kanada. Flera av hans böcker har kriminalkommissarien John Cardinal som huvudperson. Giles Blunt är väldigt skicklig på att skildra obarmhärtig kyla, snö och is och obehagliga personer. Indiske Vikram Seth borde snart komma med något. Det var länge sedan han skrev En lämplig ung man och Kärlekens musik.

tisdag 1 oktober 2024

Tisdagstrion v. 40 2024

Mina skrivna ord: Tisdagstrion v. 40: Böcker utgivna på 1800 - talet

1/ Corinne av Madame de Staël kom ut 1807 och är den första kvinnliga konstnärsromanen. Den prisades av ingen mindre än Georg Brandes i Danmark eftersom den innehöll något som han saknat i andrfa romaner. Corinne kom att betyda mycket för läsande och skrivande kvinnor. Det var också Corinne som Gösta Berling kastade i gapet på vargarna som förföljde honom och Anna Stjärnhök när de var ute och åkte släde.


2/ Middlemarch vs Wives and Daughters George Eliot vs Mrs Gaskell ska imorgon diskuteras i The Gaskell Society. Middlemarch skildrar en medelstor stad och livet där på 1830 - talet. Den kom ut 1871 - 72. George Eliots egen uppväxtmiljö har fått lämna stoff till romanen, som nyligen kommit ut i  nyöversättning på Modernista. Hustrur och döttrar av Mrs Gaskell kom ut 1865 och jag vill minnas att romanen gått som väldigt roande TV - serie också.
3/ En vinter på Mallorca av George Sand. En sorglig historia om Chopins och Aurore Dudevants och hennes barns vistelse på Mallorca på grund av Chopins hälsa. Det blev en veritabel kulturkrock mellan storstadsmänniskorna och de inkrökta religiösa mallorkianerna, vilket inte hindrar att Chopin skrev några av sina vackraste musikstycken här. Boken gavs ut 1842 men skildrar vintern 1838.