måndag 31 maj 2021

Darling River

Vår minsta bokcirkel har nu diskuterat Darling River. Doloresvariationer av Sara Stridsberg. Vi såg det som en naturlig fortsättning efter att ha läst Lolita av Vladimir Nabokov. Alldeles från början flyter läsningen lätt. Lika lätt som floden flyter förbi och Los far åker ut med henne i Jaguaren. Är Lo trött sover hon i baksätet och lyssnar på faderns kurtiserande av  prostituerade i framsätet. Det är något drömskt över deras resor genom de brinnande skogarna. Fadern har en egendomlig smak för att köra över små djur. Han struntar i hur det går med dem. Den minderåriga dotterns umgänge med olika män i vassen på flodstranden besvärar honom inte heller. Romanen är bitvis poetisk särskilt i början. Sedan mörknar det och allt blir gyttja och förnedring. Darling River innehåller många speglar, ljusfenomen, rosor och fjärilar. Färgen vit går igen. Los mor har packat sin kappsäck och gett sig iväg och ägnar sig åt fotografering. Dottern undrar alltid var hon är. "Din mor var en dröm jag inte kunde hålla kvar", säger fadern. Dolores är den döda modern från juldagen 1952 som vi känner igen ifrån Lolita. Ett annat huvudspår är vetenskapsmannen som försöker lära en schimpans att teckna. Hon sitter i en bur och underkastar sig till synes eftergivet alla hans instruktioner för att när det verkligen gäller lämna honom i sticket. Darling River är indelad i fem avdelningar som i sin tur är uppdelade i underavdelningar. Vi hade lite svårt med alla dessa rubriker och vad meningen var med dem. Vi undrade också över vart det var tänkt att romanen skulle föra oss. Doloresvariationer är ju visserligen underrubriken, men det hjälpte oss inte så mycket. En svår bok, enades vi om. Och inte Stridsbergs bästa.

söndag 30 maj 2021

Mamman

 Mamman

Jag ber så mycket om ursinne

för de glömda orden och de gömda stegen

den spillda mjölken den slösade slanten

det okramade barnet och den okysste maken.

Jag ber så mycket om ursinne

för maten i vrångstrupen rapen i handen

fisen vid spisen boken i såsen

såsen på vaxduken och otvättade halsar.

Jag ber så mycket om ursinne

för sömnlösa nätter och kylslagna knull

för sönderkokt potatis och stekt gröt

för torgskräck bilskräck äppelskräck och vatten

för krokig rygg och dålig mage

för ljummet lavemang och andnöd

för skröppelkropp och spinkelben

för tandlösa ordlösa

undantag och död.


Agneta Klingspor

En smakebit på søndag v. 21 2021

" Ett stulet pas kan ta dig en bit på vägen. I mitt fall var det förbi tullen på Heathrow där jag stod u EU - kön och hoppades att jag skulle slippa fejka en svensk accent när en tjänsteman med tom blick kontrollerade mina papper. "Du ska vara här i tre veckor." Hon kastade en blick på mitt landing card. "Och varför är du här?" - "Semester." Det finns vissa fördelar med att vara 1.80 centimeterlång blondin  som stiger av ett plan från Reykjavik. Tulltjänstemannen nickade, sköt tillbaka passet över disken och bytte fokus till personen som stod bakom mig. I en vinttnesidentifiering skulle man kunna förväxla mig med kvinnan på det svenska passet, vi var bådalånga med axellångt stripigt hår och gråblö ögon. Den största skillnade var att Cassandra Neary från New York  kunde åtalas för medhjälp till fler än ett mord. Dagny Ahlstrand från Uppsala, Sverige, missbrukare. men så vitt jag visste hade hon inte mördat någon. Inte än."

Från sidan 10 i Skarpt ljus av Elizabeth Hand

 
Läsutmaningen En smakebit på søndag går ut på att vi delar med oss av det vi just läser  utan att för den skull avslöja något. Den här veckan är det Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten som håller i trådarna. Fler smakebitar HÄR


lördag 29 maj 2021

Veckans mening v. 21 2021

MIN





Robert på bloggen Mina skrivna ord presenterar varje lördag Veckans mening ur det han för tillfället läser. Det är en mening han av någon anledning stannat upp inför. Robert uppmanar oss andra att hänga på.

"Så länge de är på väg är allt fortfarande möjligt och han vill att de ska få uppehålla sig så länge det bara går i drömmen om Alaska, vitheten, ett oskrivet, förtrollat blad."

Ur Darling River av Sara Stridsberg

fredag 28 maj 2021

Fem en fredag v. 21 2021: Prestation

 elisamatilda: Fem en fredag

1. Vad bidrar du med lite mer än vad dina grannar gör?
Träd och grönt

2. Vad senast gjorde du som du blev stolt över?
Japansk cheesecake

3. Vad gör andra bättre än du?
Det mesta. Städar, lagar mat, springer, virkar mormorsrutor, botar sjuka...

4. När presterar du som bäst?
Under viss press
 
5. Vilken idrottsgren presterade du bäst i under skoltiden?
Längdhopp, kortdistanslöpning

torsdag 27 maj 2021

Villebråd

Villebråd är titeln på filmatiseringen av nobelpristagaren i litteratur Olga Tokarczuks fantastiska roman Styr din plog över de dödas ben upptäckte jag när jag började se den polska filmen på SVT2. Vackra djur - och naturbilder och själva stämningen gör att en känner väl igen sig. Den excentriska läraren och djurvännen Janina Duszejko står i centrum tillsammans med några speciella vänner av vilka en är entymolog, en annan är granne och en tredje översätter hon William Blake tillsammans med. Hon anmäler tjuvjakter och sina försvunna hundar. Prästen,  polisen och jaktlaget har hon inte mycket till övers för. Janina Duszejko är kunnig astrolog och hon har läst mycket om hur djur kan hämnas på människor. De döda människornas öden förbryllar. Senapssoppan som alla minns ifrån boken finns kanske finns men uppmärksammas inte. Jag har haft stort nöje både av boken och filmen.

onsdag 26 maj 2021

Veckans kulturfråga v. 21 2021

 

I Veckans kulturfråga frågar enligt O om vår inställning till böcker skrivna med mycken dialekt. Själv har hon haft problem med Karin Smirnoffs böcker och med Nina Wähäs Testamente. Jag hade inga som helst problem med Smirnoff och Wähä. Är nog ganska förtjust i dialekt rent allmänt. 

En bok som jag lyssnade på och som innehöll en hel del dialekt är Koka björn av Mikael Niemi. Den skulle jag kunna tipsa om. Jag trodde aldrig att jag skulle gilla den men det blev tvärtom. Jag blev jätteförtjust. Författaren läser själv.

tisdag 25 maj 2021

Vecka 21 2021: Ljus & mörker

Ugglan & Bokens Tisdagstrio har temat Ljus & mörker

1. Se mörkret Författaren Elizabeth Hand beskriver sin protagonist Cass Neary så här: Amoral speedfreak crankhead kleptomaniac murderous rage - filled alcoholic bisexual heavily tattooed American female photographer. Det stämmer. En möter Cass Neary under 70 - talet i New York där hon skaffat sig en kort berömmelse i punkvärlden genom en fotobok. Generation Loss, Se mörkret (det är alltid som mörkast innan det blir helt svart) och Skarpt ljus är de tre romanerna om Cass Neary som hittills kommit på svenska.

2. Jon Kalman Stefánsson började som lyriker. Debutromanen är Sommarljus - och sen kommer natten som skildrar människor i en liten by på den isländska västkusten eller för den delen i bankkrisernas Reykjavik med humor och empati och viss inblandning av folktro. 

 

3. Dikter om ljus och mörker av Harry Martinson. Nobelpristagaren Harry Martinson är en fantastisk naturpoet. Hans dikter handlar gärna om det lilla i vardagen; en oansenlig blomma, en daggmask, en skogssjö eller en enbuske. Sjömanslivet speglas också i många dikter

 

måndag 24 maj 2021

Snöstorm

Tomas, huvudpersonen, i Augustin Erbas roman Snöstorm, befinner sig på tågresa. Plötsligt står tåget stilla och det luttrade tågresenären vet att det här kommer att ta tid. Tomas beger sig omedelbart iväg mot restaurangvagnen. På väg dit drar någon honom i ärmen och det visar sig vara ingen mindre än hans stora kärlek från ungdomsåren, den vackra kolossalt begåvade Livli. Det är härifrån berättelsen tar sin början. Tomas växte upp i en dysfunktionell familj. Mamma är psykiskt instabil och envisas med att vilja försörja sig som healer.  Pappa vänder ryggen åt allt och alla och emigrerar till USA.  Tomas morbror David, som är mäklare, blir Tomas vårdnadshavare. Han är vänlig och snäll, men Tomas upplever honom som alltför närgången. Tomas har svårt med kroppskontakter och kan inte se folk i ögonen. Tomas älskar matematik och lägger ner hur mycken tid som helst lutad över matteböckerna. Redan som åttaåring har han lovat sig själv att inte bli kär. Det leder inte till något gott. Det har han sett med egna ögon. Han kommer in på KTH och ska läsa teknisk fysik. Det är här han träffar Livli, Joakim, Eva och alla de andra. Tomas har mycket att lära av det levnadsglada gänget. En vet att gänget kommer att splittras. Om inget annat kommer flera att hoppa av. Det blir för svårt. Augustin Erba har egna erfarenheter av studier på KTH. Livli lindar Tomas kring sitt lillfinger. Men vad får han tillbaka? Är det så viktigt, undrar jag? Kanske är det viktigare att älska än att bli älskad? Tomas är ingen företagsam man. Han föredrar att låta andra fatta besluten. Det ligger en stor frihet i att göra som en blir tillsagd, tycker han. Tomas är en duglig medelmåtta. Jag tycker att Snöstorm är välskriven och temperamentslös; alldeles i stil med protagonisten. Och när jag kom på det började jag tycka att Snöstorm inte var så tokig i alla fall även om hans tidigare roman Blodsbunden är mycket bättre.

söndag 23 maj 2021

En smakebit på søndag

"Vart kommer man när man dör? Är det här verkligen slutet? Jag vägrara tro det. Kroppen som ligger där i kistan är bara skalet av den människa som var du. Det som blev kvar när själen for någon annanstans. Kanske finns du här bredvid mig nu soch ser på mig och alla de som står intill och gräter. Farfar. Förstår du varför inga tårar finns i mina ögon? Därför att jag vet att du inte finns i den där kistan. Ibland bara vet man saker. Som den dagen du dog. Jag pratade med dig samma morgon. Du bad mig komma hem till dig efter mitt jobb på bilverkstaden. Maten skulle vara klar. Renköttsoppa med klimp. Ingen kunde laga den som du. Jag hann aldrig komma. Din  granne ringde mig bara några timmar senare. Hon hade funnit dig liggande på gården, framstupa med krattan i ena handen, hart knuten. Men det där visste jag redan innan, hade känt det på mig. En ilning längs ryggraden som inte ville släppa. Om jag bara vågat lita på den känslan. Litat på vad jag känt och skyndat mig."  Från sidan 7 i Den första frosten av Anna Kuru. Kiruna - trilogin Bok #1

Läsutmaningen En smakebit på søndag går ut på att vi delar med oss av det vi just läser  utan att för den skull avslöja något. Den här veckan är det astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger som håller i trådarna. Fler smakebitar HÄR

lördag 22 maj 2021

Veckans mening

Min

Robert på Mina skrivna ord driver läsutmaningen  Veckans mening.

Jag hittade flera lite roliga meningar i Snöstorm av Augustin Erba. Det kan inte hjälpas att det blir någon mening för mycket.

"Kan man inte rita det har man inte begripit det, " sa han medan han skissade en förenklad bild av kaffemuggens plats i universum, sen gjorde han den ännu enklare,  fast utan att förlora vare sig koppen eller universum. Sen tog han isär universum framför våra ögon. Han tog den värld som vi alla kände,  och monterade ner den i beståndsdelar jag aldrig hade tänkt på."

fredag 21 maj 2021

Fem en fredag v. 20 2021: Oväntat besök


elisamatilda: Fem en fredag v. 20: Oväntat besök

1. Om 20 minuter får du oväntat besök, vad skulle du behöva städa?
Förmodligen allt. Men jag skulle välja att se över gästtoaletten

2.Vad skulle du kunna bjuda på för fika?
Hembakat bröd med Blå Jungfruns muffins och skrädmjölsdrömmar till efterrätt. Råkar ha kakor. Det händer nästan aldrig annars.

3. Hur skulle du behöva fixa till dig?
Borste genom håret och lite läppstift. Kanske

 4. På frågan hur dagen varit, vad skulle du svara?
Rörig. All planering har redan gått åt pipsvängen. Men det gör ingenting.
 
5. Vad använder du för skäl till att ditt besök behöver gå?
Inget. 

torsdag 20 maj 2021

Helgfrågan v. 20


 Mias helgfråga v. 20: Var läser du helst?

Jag sitter vid ett fönster som vetter mot trädgården om det är för kallt att sitta på altanen. (Bilden föreställer Läsande kvinna vid fönster av Carl Vilhelm Holsøe)

Bonusfrågan: Längtar du efter sommaren och solen?

Solen , men inte nödvändigtvis sommaren. Våren är egentligen härligare. På sommaren blir det läsning på altanen eller i trädgården under de skuggande träden.

onsdag 19 maj 2021

Veckans kulturfråga v. 20 2021

Bucks Fizz Making your mind up vann Eurovision Song contest 1981. Utmärkt gympalåt.

ABBA vann 1974 med Waterloo. Den tröttnar jag aldrig på.

enligt O undrar i veckans kulturfråga vilket bidrag från Eurovision vi gillar bäst? Jag gör som hon själv och svarar med två bidrag som jag verkligen gillar. Sedan har jag ett israeliskt bidrag i bakhuvudet som jag inte kan komma på just nu.

tisdag 18 maj 2021

Tisdagstrion v. 20 2021: Klassiker jag har läst eller vill läsa

 

Ugglan & Boken: Tisdagstrion: Klassiker jag har läst eller vill läsa. Utan att jag tänkte på det ser jag nu att det blev tre nobelpristagare i litteratur jag vill läsa!


Michail Sjolochov, Stilla flyter Don 1 - 4, 1928 - 1940. Sjolochov fick det mest omdiskuterade Nobelpriset i litteratur någonsin 1965. Han skrev om kosacksamhällets sönder fall under revolution och inbördeskrig. Senare skrev han också om romanen så att den blev politiskt korrekt. Sjolochov anklagades för plagiat, men blev rentvådd av olika experter.

"The Nobel Prize in Literature 1965 was awarded to Mikhail Aleksandrovich Sholokhov "for the artistic power and integrity with which, in his epic of the Don, he has given expression to a historic phase in the life of the Russian people."

Albert Camus, Pesten, 1947, i ny översättning av Jan Stolpe 2020. Camus fick Nobelpriset i litteratur 1957. Mest känd och läst är väl Främlingen. Sartre och Camus räknas som de främsta existentialisterna. Camus skriver om alltings slumpmässighet och människans ensamhet. Han har tagit starka intryck av Nietzsche. Pesten handlar om en pest som utbrutit i staden Oran i Algeriet. Läkaren Bernard Rieux för dagboksanteckningar om människors olika sätt att möta sjukdomen. Motiveringen till Nobelpriset i litteratur:
”För hans betydelsefulla författarskap, som med skarpsynt allvar belyser mänskliga samvetsproblem i vår tid”.

Toni Morrison, Älskade, 1987, blev 1993 den första svarta kvinna som mottagit Nobelpriset i litteratur. För romanen Älskade fick hon också Pulitzerpriset. Romanen är filmad också. Älskade behandlar slaveriet i Amerika. Jag brukar inte vara så förtjust i Toni Morrisons romaner, men jag ska ge henne en ny chans. Litteraturprismotiveringen:
”genom en romankonst präglad av visionär kraft och poetisk pregnans levandegör en väsentlig sida av amerikansk verklighet”.

måndag 17 maj 2021

Bönderna del 4: Sommaren

Sommaren är sista delen i Wladislaw Reymonts serie Bönderna 1- 4; en del för varje årstid. Tiden, platsen och personerna är desamma. Värmen håller på att knäcka människorna. De flyttar ut i sina apelgårdar för att försöka få lite sömn. Men tyskarna har lämnat godset och godsherren. Senare kommer byn att få ovälkommet besök av soldater och kosacker. Unge Szymek är envis som en åsna och bestämmer sig för att flickvännen Nastka och han ska gifta sig. Han har ingen mark men köper billigt en usel jordlott av godsherren. Hans egen mor släpper inte till hans farsarv, men Szymek krusar inte. Gamla, fattiga Agata kommer äntligen till skott och dör mycket nöjd med att hon under sitt liv lyckats samla ihop alla ingredienser som behövs för att dö en värdig död i en riktig säng som en bondkvinna. Vi får bevista en stor begravning med allt vad därtill hör av ceremonier och mässor. Arsvskiftet som följer är också en komplicerad historia. Vackra Jagna blir änka. Hon är en orolig själ som har svårt att finna sin plats i byn. Byborna dömer henne hårt och obarmhärtigt. Här ser en det lilla samhällets avigsida. Byn Lipce kan visa medkänsla med svältande och nödlidande, men Jagna är för vacker, för spotsk och lockar männen från deras kvinnor. På något obegripligt sätt glider hon också vid sidan om vad det gäller sysslorna på gården Boryna, vilket naturligtvis också väcker ont blod. En lever med människorna i romansviten i ur och skur; glädje och sorg. De utvecklas och förändras och hela tiden är de hårt arbetande. Jag kommer att sakna dem, men jag får väl göra som Vilhelm Moberg: läsa om.

Titel: Bönderna del 4: Sommaren

Författare: Wladislaw S Reymont.

Översättare: E. Weer

Förlag: Albert Bonniers förlag

Tryckår: 1924

Antal sidor: 335

söndag 16 maj 2021

En smakebit på søndag

"När jag var liten var juli min älsklingsmånad. Det var inte så konstigt, det är ju den barnsligaste och enklaste månaden, med sina långa dagar fulla av ljus och värme. När jag blev tonåring var det hösten jag tyckte om, mörkret och regnet, kanske för att det tillförde livet ett allvar som jag fann romantiskt och kunde hävda mig emot. Barndomen var tiden att springa omkring och bara finnas, ungdomen var upptäckten av dödens underliga sötma. Nu var det augusti jag tyckte bäst om. Det var väl heller inte så konstigt; jag befann mig mitt i livet, på den plats i tiden där mycket fullbordas, i det sakta växande överflödets stagnation, ögonblicket innan det börjar tömmas och klinga ut i ett lika långsamt förfall. Åh, augusti med ditt mörker och din värme, dina söta plommon och ditt gulbrända gräs! Åh, augusti med dina dödsmärkta fjärilar och sockergalna getingar!" Från sidan 14 i Morgonstjärnan av Karl Ove Knausgård.


Läsutmaningen En smakebit på søndag går ut på att vi bjuder varandra på smakebitar av det vi just läser. Utan spoilers, förstås. Den här veckan är det Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten som håller i trådarna. Fler smakebitar HÄR

lördag 15 maj 2021

Moder liv

Skådespelaren Ewa Frölings bok, Moder Liv, handlar om hennes besök i cancerlandet, mötet med svensk sjukvård (hon skräder inte orden), barndomen, livet som ensam mor, yrkeslivet, resorna och åldrandet. Hon älskar att flytta och packa upp. "Jag är en nomad som haft hundra olika utsiktspunkter", säger hon. En känner omedelbart igen Ewa Frölings röst. Sakligt, öppet, sårigt, poetiskt och ibland roligt redogör hon för sin kamp mot cancern. Kort och koncist berättar hon om sin krigsplan. Hennes två flickor är till stor hjälp och tröst. Hon protesterar högt och ljudligt när det är något hon inte gillar; byter läkare och sjukhus och blir rasande när vårdhemmet där hennes dementa mor finns förebrår henne för att hon inte besökt tillräckligt ofta. Det är svårt att veta var hon får sina krafter ifrån. Ewa Fröling har sitt alldeles egna språk. Och sin humor. Moder Liv är en bok som berör. Väldigt mycket. Jag läste andlöst. Hoppas att många som arbetar med sjukvård hittar boken.

Titel: Moder Liv

Författare: Ewa Fröling

Förlag: Romanus & Selling

Tryckår: 2021

Antal sidor: 256 sidor
 

fredag 14 maj 2021

Fem en fredag v. 19 2021: Överflöd

elisamatilda: Fem en fredag v. 19: Överflöd
 

1. Vad har du för mycket av hemma?
Klipp. Anteckningsböcker. Lappar med viktiga anteckningar

2. Vad skulle gärna få fyllas på automatiskt i din kyl?
Apelsinjuice till maken. Den är alltid slut. Jag äter helst apelsinerna

3. Vad är det mest onödiga i världen?
Killgissningar

4. Vad är något du alltid har att ge till andra?
Ett lyssnande öra och en kopp kaffe
 
5. Vad kan du göra hur många gånger som helst utan att tröttna?                       
Äta en surdegsknäckemacka med Abbas tonfisk i olja - väl avtorkad - på

torsdag 13 maj 2021

Helgfrågan v. 19 2021

Mia undrar i helgfrågan 19 om det är någon speciell sommarbok vi väntar på?

"Semester.
Ett sommarhus i oväntad radioskugga.
Två privilegierade familjer som plötsligt tvingas dela på utrymmet.
En katastrof. Rumaan Alams "Lämna världen bakom dig" nominerades till National Book Award, klättrade på försäljningslistorna och hyllades av en enig kritikerkår när den kom ut i USA hösten 2020. Netflix har köpt tv-rättigheterna, Julia Roberts och Denzel Washington ska spela huvudrollerna."  Albert Bonniers förlag. Juni.

Bonusfrågan gäller tips om bra serier i TV och på streamingtjänster.

Mare of Easttown är en jättebra serie på HBO med Kate Winslet i huvudrollen. Nytt avsnitt varje måndag

17/5 kommer en efterlängtad ny säsong av Line of Duty på SVT Play  Säsong 6

onsdag 12 maj 2021

Veckans kulturfråga v. 19 2021

enligt O: Veckans kulturfråga v. 19: Vad läser du under den kommande långhelgen?

Ja, om jag det visste. Idag läser jag ut sista delen av Bönderna av Reymont. Den blir svår att ersätta. Men jag har lånat hem Förmöget folk, första delen av Forsytesagan, av 1932 års nobelpristagare John Galsworthy. Och jag har reserverat på biblioteket de två första delarna av kosackeposet Stilla flyter Don av Michail Sjolochov, som fick Nobelpriset 1965. Filmen såg jag som nattbio i Malmö en kall och snöig vinternatt för väldigt länge sedan. Hela lokalen luktade vått ylle och sammantaget var det en helt underbar upplevelse. Jag har inte skjutit in mig på nobelpristagare. Det har bara blivit så. Eventuellt fortsätter jag med Markens gröda av Knut Hamsun. Hamsun fick Nobelpriset 1920. De gamla nobelpristagarna varvar jag med Darling River av Sara Stridsberg och Snöstorm av Augustin Erba.

tisdag 11 maj 2021

Tisdagstrion v. 19 2021: Guld, silver eller annan metall i titeln


 Ugglan & Boken: Tisdagstrion v.19: Guld, silver eller annan metall i titeln


 

1. Om snö och guld. Ny bok av Inger Edelfeldt. Miranda har en strulig uppväxt. Hennes överlevnadsstrategi är fantasier och teckning. Föräldrarna finner hon obegripliga. Förhållandet till modern är sårigt. I nutid ser hon tillbaka på uppväxten. Hur kan en begripa den form en stöpts i är frågan hon ställer sig.

2. Kvicksilver av Karl Johan Nilsson från 2000. Den tilldrar sig på 1700 - talet i staden Dunst. Bartolomeus Kaiser har ägnat sitt liv åt läkekonsten. De flesta sjukdomar behandlar han med sitt eget kvicksilverpreparat. Hustrun går det inte så bra för. Hon tappar både hår och tänder. 

3. Jord av järn, himmel av koppar av Yasar Kemal. Den tilldrar sig i en turkisk by på 1950 - talet. Vintern är hård. Förra årets bomullsskörd var dålig och folk har det väldigt fattigt och alla står i skuld till handelsmannen.

måndag 10 maj 2021

Stormvarning

I spänningsromanen Stormvarning, del två i Doggerlandserien, av Maria Adolfsson, har kriminalinspektör Karen Eiken Hornby två mord att hantera på Doggerlands nordligaste ö Noorö, ganska långt ifrån hennes eget hem på Heimö. På Noorö har hon sin mamma och en del andra, inte helt pålitliga släktingar. En av hennes kusiner har till exempel nära förbindelse med ett fruktat MC - gäng. Karen Eiken Hornby när en stilla önskan att ingen av dem ska vara inblandade. Det ena mordet sker i julhelgen och det andra i nyårshelgen. Polisens personalstyrka är kraftigt begränsad på grund av en influensepidemi och Karens chef, den inte genomtrevlige Jounas Stuub, finner sig nödsakad att be den sjukskrivna Karen hoppa in. Det gör hon. Det passar henne riktigt bra, eftersom hon då med gott samvete kan tacka nej till den jul - och släktmiddag hennes barska faster Ingeborg inbjudit till. Som grädden på moset får Karen veta att hennes goda vän Aylin Ramnes befinner sig i fara. Hon hotas av sin våldsamme man och Karen griper in. Till all lycka har Karen fått en trevlig och kompetent medarbetare i Karl Björken. När de väl kommit över vissa initiala svårigheter känner Karen att hon kan lita på Karl; både yrkesmässigt och personligen. Han har ett sätt som gör att hon till och med gläntar på dörren till den djupa sorg hon bär inom sig och som inte talat med någon om. Ett whiskydestilleri och dess historia är ett sorts nav i handlingen. Karen har många snårigheter att reda ut och många fasader att genomskåda. Stormvarning är lika spännande och välskriven som Felsteg. Intrigen är trovärdig och välkomponerad och miljön är intressant. Missa inte kartan på insidan av bakre omslaget. Delar av persongalleriet känner en igen sedan Felsteg. Och det är bara en av orsakerna till att jag tycker att en ska läsa Doggerlandseriens delar i tur och ordning. Det står visserligen att Stormvarning kan läsas fristående. Det kan den så klart om en är villig att missa en del. Nästa del i serien heter Mellan djävulen och havet. Det behöver inte sägas att jag ser fram emot att läsa den.

söndag 9 maj 2021

En smakebit på søndag


"När en Forsyte förlovade sig, gifte sig eller föddes - var alltid de andra Forsytarna närvarande. När en Forsyte dog  - men ingen Forsyte hade ännu dött, de dog över huvud taget inte. Döden var något, som alldeles stred mot deras grundsatser, de vidtog försiktighetsmått mot den, instinktiva försiktighetsmått, naturliga för personer med högt uppdriven livskänsla,  som inte kunde finna sig i att man gjorde intrång på deras äganderätt. De Forsytar som denna dag blandade sig i skaran av övriga gäster hade en mer än vanligt välvårdat, en spörjande vaken säkerhet, en magnifik värdighet, som om de hade rustat .sig för att motstå ett anfall. Det var som om Soames Forsytes sedvanliga rynkning på näsan hade spritt sig till de övriga. De tycktes vara på sin vakt. Denna undermedvetna en-gard-stämning gjorde gamle Jolyons mottagning till det psykologiska ögonblicket i familjens historia och gjorde den till förspelet i  dess drama."

Från sidan 16 i Förmöget folk av Nobelpristagaren 1932 författaren John Galsworthy. Serien kallas Forsytesagan

Läsutmaningen på søndagar går ut på att vi bjuder varandra på smakebitar av det vi just läser. Utan spoilers, förstås! Denna veckan är det Mari på den norska bokbloggen Betraktninger som håller i trådarna. Fler smakebitar HÄR                                                                                                                       

lördag 8 maj 2021

Wladislaw Reymont, Bönderna - Våren

                                                                  Bild: Niklas Sennerteg

Tredje delen av Wladislaw S. Reymonts romanserie Bönderna behandlar Våren. Det är en annan stämning i boken kan jag tycka. Lite lättare; lite ljusare. Platsen är som i tidigare delar byn Lipec och persongalleriet känner en också igen. Våren är påfrestande. Maten börjar ta slut både för människor och djur; vårnöd eller föreskördnöd talar man om. Det är ovanligt kallt, solen skiner, det regnar och snöar. Byns bönder sitter fängslade efter ett bråk med godsherren om skogen. Ingen vet när de släpps. Kvinnorna sitter i trångmål, men de får hjälp från oväntat håll. Påskfirandet  får stort utrymme. Det är intressant att läsa om skärtorsdagens storstädning och långfredagens matlagning. Alla hjälper till stora som små. Våren blir händelserik på alla sätt. Godsägarens uthus brinner ner. Byborna ser på. Byns starke man, Boryna, ligger orörlig och tyst i sin säng. Ända tills han plötsligt en dag stiger upp. Hans äldste son, Antek, sitter fortfarande i fängelse. Som läsare hoppas en fortfarande på en försoning dem emellan. Det bryter ut bråk mellan familjer och inom familjer. Det smygs med otillåtna kärleksaffärer (till bybornas stora förnöjelse). Inget kan hållas hemligt i byn Lipce. Reymonts natur - och miljöskildringar är fullständigt lysande. En ser, hör och känner dofter; det är otroligt poetiskt och vackert. Karaktärsskildringen är inte mindre lysande . Människorna lever, tar plats hos läsaren och stannar kvar. Jag är inte ensam om att bli begeistrad av Reymont. Så här tyckte Vilhelm Moberg som inspirerats av Reymont:

”Vid den tid då jag grubblade över hur genuint folkliv skulle framställas i dikten tog jag starkt intryck av en av världslitteraturens största berättare, polacken W.S. Reymont, Nobelpristagare 1924, enligt uppgift upptäckt av (Fredrik) Böök. (…) Reymonts människor lever – och de levde kvar hos mig länge efter varje avslutad genomläsning av ‘Bönderna’ – några av dem gör det ännu. Och detta är det högsta målet för en berättare: Att skapa en egen värld med levande människor, som stannar kvar hos läsaren. När jag hade läst W.S. Reymonts epos tänkte jag: En sådan mäktig bok skulle jag vilja skriva!”

Titel: Bönderna. del 3. Våren

Författare: Wladislaw S Reymont

Översättare: E Weer

Förlag: Albert Bonniers

Tryckår: 1924

Antal sidor: 401

fredag 7 maj 2021

Fem en fredag v. 18 2021: Hänt i veckan

 elisamatilda: Fem en fredag: Hänt i veckan 


1. Vad i veckan fick dig att längta efter något?
I det utmärkta TV - programmet Trädgårdstider proppade Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt i sig pannkakor. Och då kom jag på att det är evigheter sedan jag åt våfflor. Utan socker och grädde. Bara sylt.
 
2.Vad i veckan fick dig att sakna något?
En liten söt videofilm från flickbarnbarnet fick mig att längta ännu mera efter barnbarnen
 
3. Vad i veckan gav dig lyckokänslor?
De underbara naturskildringarna och det fullständigt grandiosa slutet i Bönderna del 3. Våren av Wladislaw Reymont, nobelpristagare 2924.

4. Vad i veckan fick dig att fundera?
IS - kvinnorna och deras barn

5.Vad i veckan fick dig att vilja testa något nytt? En kurs i den urgamla japanska broderitekniken sashiko, vilket betyder små stygn. Hemslöjden anordnar kurser med jämna mellanrum                                              

torsdag 6 maj 2021

Ariel

Ariel

Stagnation i mörker.

Sedan substanslösa blå

strömmar av avstånd och sten.


Guds lejoninna,

hur vi blir ett

nav av hälar och knän! - Fåran


klyvs och drar förbi, syster till

halsens bruna båge

som jag inte kan fånga,


svartögda

bär kastar mörka

krokar -


munfullar svart sött blod,

skuggor.

Något annat


slungar mig i luften -

lår, hår,

flagor från mina hälar.


Vita

Godiva, jag skalar av -

döda händer, död stränghet


Och jag

fradgar nu till vete, ett havsglitter.

Barnets gråt


smälter i muren.

Och jag

är pilen,


daggen som flyger

suicidal, ett med driften

in i det röda


ögat ja,

morgonens kittel

Stagnation i mörker. 

 

Skriven 27 oktober 1962. Ännu en dikt från hästryggen, säger Sylvia Plath. Ariel var en häst hon tyckte mycket om. Hon var elev vid en ridskola i Dartmoor.                                                                            

onsdag 5 maj 2021

Veckans kulturfråga v. 18 2021

enligt O: Veckans kulturfråga v. 18: Vilka författare läser du när du behöver något mera lättsmält och lättläst.


Feelgood är inte min tekopp, men nyligen läste jag en i alla fall eftersom den tilldrog sig på Åland. Pia Lindroos, I lögn och lust. Den var inte så tokig. I min hylla står Lucy Dillon, Ensamma hjärtan och hemlösa hundar (oläst), tre titlar - två olästa en läst -  av Jenny Colgan och Den glömda rosenträdgården av Marita Conlon - McKenna. Läst. Annars går det bra med med en deckare av Louise Penny eller en av Elly Griffiths

tisdag 4 maj 2021

Tisdagstrion: Vecka 18 2021: Böcker av författare eller med huvudperson som har namnsdag den här veckan

Ugglan & Boken: Tisdagstrion Vecka 18: Böcker av författare eller med huvudperson som har namnsdag den här veckan
 
1.  John Kennedy Toole, Dumskallarnas sammansvärjning
En obeskrivlig roman om den förfärlige Ignatius, hans mor och hennes gräsliga väninna som gör gatorna osäkra i New Orleans. Bland det absolut roligaste jag läst. Huvudpersonen beskrivs så här: Han beskrivs så här: "En grön jägarmössa klämde ihop övre delen av huvudet, som liknade en köttig ballong. De gröna öronlapparna svämmade över av stora öron, oklippt hår och de tunna borst som växte inne i själva öronen och stack ut åt båda sidorna likt körriktningsvisare som pekade åt två håll samtidigt. Tjocka, putande läppar framträdde under den buskiga svarta mustaschen och övergick i små veck i mungiporna, fulla av ogillande och smulor av potatischips."
Här porträtteras en kejsarinna, en författare, änkan till en shogun, en amma, en läkare, bl. a. Och Fredrika Bremer som var stor bland japanska feminister.
 
3. Carina Burman
är litteraturvetare, kritiker och prisbelönt författare samt anstiftare till läppstiftsupproret. Hon har skrivit biografier om Frederika Bremer, Klara Johansson, Bellman och den finska Sapho, Catharina Charlotta Swedenmarck. Hon har också skrivit lärda deckare som tilldrar sig i gamla städer med spännande historia. Hon är aktuell med en biografi om Bellmans väninna Anna Charlotta von Stapelmohr. Godnatt Madame är titeln på den boken.