måndag 2 mars 2020

Utmaning: Authors&Characters: David

 
Lyran : Dagens namn är David. En författare och en fiktiv person

David Peace
David Peace kommer egentligen från Yorkshire och har bl. a. skrivit  Red Riding Quartet som tilldrar sig i Yorkshire sedan han kommit till Tokyo och fått mera perspektiv på hemmiljön. Det var dessa mörka kriminalromaner, som också utgår ifrån verkliga brott, som blev hans internationella genombrott.
Tokyo-trilogin däremot kunde aldrig skrivas någon annanstans än i Tokyo. David Peace vet för han flyttade tillbaka till Yorkshire under tre år och försökte skriva om Tokyo där. Men han gav upp och flyttade tillbaka.

David

heter den försupne mannen i Aase Bergs novell Svart glitter. David får en isblå blick när han är berusad och ansiktet glittrar svart. Kvinnan börjar känna sig dåsig. Hon vaknar av att lille sonen Vidar ropar på henne. Nej, jag sover. - Jamen, var är min matsäck? Vi har utflykt idag. Det finns inga smörgåsar och ingen yoghurt heller. Det var alltså det hon skulle ha gjort igår.  Handlat matsäck. Inte så bra att dricka rödvin till klockan tolv på natten en helt vanlig tisdag.  

8 kommentarer:

  1. den boken har jag missat av Aase Berg

    SvaraRadera
  2. David Peace kände jag inte till. Aase Berg har jag inte läst, men hon var överallt på Bokmässan 2019 och gjorde ett starkt intryck.

    SvaraRadera
    Svar
    1. David Peace och Aase Berg är två favoriter; mycket olika men favoriter

      Radera
  3. "Ansiktet glittrar svart" var en intressant formulering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, onekligen. men en kan ju föreställa sig

      Radera
  4. Spännande med böcker som utspelar sig i Tokyo.

    SvaraRadera