måndag 4 februari 2019

Mormor vidareutbildas

Högläsning ur Pokemon - handboken rekommenderas inte. Barnet kan allt. Mormor fattar ingenting. Högläsning ur Lätta fakta om småkryp går bra mycket bättre. Barnet kan allting och mormor begriper åtminstone vad det är frågan om.
Här behövs minsann ingen högläsning. Det större barnet läser själv. Det utgår ingen direkt information om läsupplevelsen.
Kalaha - ett förfärligt brädspel som det lilla barnet behärskar till fullo; alla regler, strategier och  tjyv - och rackarknep som kan tillämpas när det är läge. Mormor fattar ingenting. Barnet tar sig för pannan och suckar. Suckar gör mormor också och ber att få lära sig Den försvunna diamanten i hopp om att det skall vara mera begripligt. Men då är barnets krafter uttömda. Vi tar nya tag imorgon. Eller inte.

8 kommentarer:

 1. Hahaha, underbart! "Det utgår ingen direkt information om läsupplevelsen"...

  "Den försvunna diamanten" gillade jag när jag var liten. "Cluedo" är annars ett bra sällskapsspel som mormor sannolikt KAN och därmed får lära barnbarnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack för rådet. ska försöka införa Cluedo

   Radera
 2. Det fanns en tid, inte alls längesen faktiskt, då barn gick till mormor eller farfar för att få hjälp med något. Hur man gräver mask eller hur man stickar.

  Idag är det mormor och farfar som går till barnbarnen med sina mobiltelefoner och ber om hjälp.

  Vad som återstår finns klart angivet i Hasse&Tages Stetsonhatt:

  "Man får väl vänta vid sitt vattenhål
  på döden, som en gammal elefant."

  SvaraRadera
  Svar
  1. det minsta barnet visade faktiskt intresse för stickning vid tidig ålder.
   i julas sydde han sig i all hast en julgransprydnad. och visst är det bäst att fråga barnbarnen om det tekniska. särskilt som barnen utnämnt en till elektronisk baglady

   Radera
 3. (denna mormor har ärvt sonens gamla mobil, kanske tio år, avancerad på sin tid men tror inte funkar med Pokémon

  SvaraRadera
  Svar
  1. vi har inte kommit så långt med Pokémon-undervisningen. det är ju invecklat och en måste lära sig en massa underliga namn

   Radera
 4. (sonen sydde gosedjur med symaskin med 3- och 5-åringen, först fick de rita mönster av papper, blev söta katter, deras mormor har inte samma tålamod...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ibland har denna mormor tålamod med vissa pilliga saker, men det ena barnet har inte så väldigt mycket tålamod

   Radera