söndag 17 februari 2019

En smakebit på søndag

Läsutmaningen En smakebit på søndag går ut på att vi bjuder varandra på smakbitar utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås. Den här veckan är det Marie på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten som håller i trådarna.

"Shi Guifang hade kommit till Familjen Wangs by från Shijiaqiao tjugo år tidigare, och under åren som passerat hade hon fött sju döttrar åt Wang Lianfang. Detta inte medräknat de tre foster hon förlorat i förtid. Shi Guifang brukade säga att de tre som inte klarat sig antagligen varit pojkar, eftersom dessa graviditeter hade yttrat sig annorlunda. Till och med hennes smaklökar hade förändrats. Varje gång hon pratade om detta var det med en känsla av sorg över de goda chanser som hade gått henne förbi. Om hon bara hade lyckats behålla ett enda av dessa foster hade hennes livsvärv varit fullbordat. En gång hade hon rest till centralorten med särskild avsikt att gå till botten med problemet, och på sjukhuset hade hon fått sina teorier bekräftade.  Den glasögonprydde läkaren hade använt ett mycket vetenskapligt språk som skulle ha förbryllat de flesta, men som Shi Guifang lyckligtvis varit varit intelligent nog att förstå. För att uttrycka det enkelt så är manliga foster känsligare, det är svårare att få dem att fästa, och även om kvinnan får behålla barnet så är en del blödning oundvikligt. Shi Guifeng suckade efter att ha lyssnat till läkarens utläggning, och tänkte för sig själv att redan i magen är en pojke att betrakta som en ömtålig dyrbarhet."

Från sidan 6 i Tre systrar av Bi Feiyu. Fler smakebitar HÄR

26 kommentarer:

 1. jaha, tre söner har jag haft i magen, tack för smakbiten

  SvaraRadera
 2. Egentligen en förfärlig smakebit. Kände inte till den här boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. visst är det! och det kommer mera. men den är bra

   Radera
 3. Intressant smakbit, och intressant slutsats. Undrar om den stämmer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. det gör nog det. en mycket intressant bok

   Radera
 4. Det er fælt at gutter skal ha så mye større verdi enn jenter, men jeg vet jo det er sånn i noen kulturer. Eller i ganske mange kulturer når jeg tenker meg om.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. visst är det helt galet. men det sitter djupt

   Radera
 5. Tack för smakbiten! Håller med AstridTerese här ovan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. visst är det upprörande, men en kan ju hoppas att det blivit något bättre sedan den här tiden

   Radera
 6. Huva, det var en hemsk smakbit, håller med Astrid Terese och Åsa. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. visst är den förfärlig! kvinnor är inte mycket värda. men jag har gott hopp om en målmedveten flicka som tänker skaffa sig makt

   Radera
 7. Tack för smakbiten. Har alltid varit fascinerad över de som säger de kunde känna vilket kön barnet de väntade var. Jag hade verkligen ingen aning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag bara tog för givet att jag skulle föda pojkar. den förste var en gosse men dottern kom som en verklig överraskning

   Radera
 8. Är detta också en kinesisk författare? Att pojkar är mer värda är lika vanligt som idiotiskt i många kulturer. Ta till exempel länder där familjerna bara får skaffa ett enda barn och de aborterar alla flickfoster för att de vill ha en son. Detta leder sedan till kvinnobrist så de stackars karlarna har svårt att hitta en partner...tack för smakbit, trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. det var inte alls något lyckat system det där med att bara få föda ett barn. rika människor tog böterna och fick flera barn.

   Radera
 9. Hm, det är ju en teori, att det skulle kännas olika om barnet i magen är en pojke än en flicka? Låter skumt. Fast vad vet jag, jag har aldrig fått nån flicka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. gossen sitter på ryggraden medan flickan blir en bula på magen. i mitt fall stämde det (fast jag inte förstod det)

   Radera
 10. Om jag förstått det rätt så är de flesta missfallen pojkfoster. De flesta dödfödda barnen är pojkar. De flesta barn som dör i plötslig spädbarnsdöd är pojkar. Så det är tur att de flesta befruktade äggen är pojkembryon, annars hade det blivit en väldig snedfördelning av andelen män och kvinnor. Sedan dör männen tidigare också. Vi är ena svaga stackare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. vi kvinnor är ju allmänt segare. men vad det gäller medellivslängden så knappar ju männen in på kvinnorna

   Radera
 11. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 12. väldigt intressant bok. snart slut

  SvaraRadera