fredag 15 juni 2018

Dagens kulturella VM - spaning: Iran

enligt O:
31 dagar, 31 lag och 31 inlägg blir det i inläggsserien med kulturella VM-spaningar som inleddes igår. Klart är att de kommer att bli mer eller mindre enkla att få till. Målet är att laget ska vara kvar i turneringen när inlägget publiceras och helst av allt spela match just den dagen, men det kommer att bli omöjligt att genomföra då vissa dagar är vilodagar och några sådana har jag inte tid med om alla länder ska få sina inlägg innan turneringen är över.
Idag spelar Iran match mot Marocko. Två lag som troligen kommer att lämna turneringen ganska snabbt, men jag tror lite mer på Marocko och därför får Iran stå i centrum för dagens spaning.

Golnaz Hasemzadeh Bonde kom från Iran till Sverige som treåring.  2012 kom hennes första bok Hon är inte jag och i år har nästa roman, det var vi,  kommit. I den berättas om Nahid som är femtio år och just fått veta att hon har cancer och inte har långt kvar att leva. Nahids vrede och besvikelse är enorm. Hon har haft så många drömmar och så höga förväntningar på livet och hon tycker att hon har gått igenom så mycket svårt att hon kunde ha rätt till lite mera liv.
Saffransköket av Yasmin Crowther handlar om en kvinna, Maryam, som lever ett gott liv i London med man och dotter långt ifrån sitt iranska ursprung.
I samband med att en systerson kommer till London för att bo hos familjen och en systers död i Iran känner Maryam att hon vill återse hemlandet. Hon åker iväg och träffar ganska omgående den man som som varit hennes första kärlek i ett tidigare liv..
Reading Lolita in Teheran. A Memoir in Books av Azar Nafisi. Det var inte alldeles problemfritt att träffas och läsa skönlitteratur i aytolla Khomeinis Iran; särskilt inte om man var kvinna naturligtvis. Att läsa Lolita i Teheran kom på svenska 2005. Fantastisk läsning!

Laleh
Laleh Pourkarim, föddes  den 10 juni 1982 i Bandar-e Anzali i Iran, är en iransk-svensk musiker, sångerska, låtskrivare, producent och skådespelerska.

3 kommentarer:

  1. (mina persiska vänner ville att jag skulle hälsa på, de tipsade om var jag skulle kunna köpa billig burka... min persiska älskare ville att vi skulle gifta oss... en skulle kanske skriva en egen bok)

    SvaraRadera
  2. så fint! burka och rosa vattenkanna! ja, gör det Hannele! skriv en bok! pax för ett ex.! ett signerat.jag kommer till releasen

    SvaraRadera
  3. jo, men jag förstår att det är svettigt att författa, kanske David Lagercrantz kunde hjälpa lite

    SvaraRadera