torsdag 18 januari 2018

Olikhetsutmaningen: himmel - helvete

enligt O: "Vi har tonårsvecka på Kulturkollo och det är januari. Två skäl till att jag idag har valt ordparet himmel och helvete. Nu är det visserligen ont om det förstnämnda just nu när det är som mörkast och tråkigast, men en liten gnutta himmel finns kanske ändå." 
John Kalman Stefansson, Himmel och helvete.
Den helt underbara första delen i serien om Pojken. I ett fiskeläge strax intill bor den faderlöse Pojken medan  mor och syster bor på andra sidan berget. Brodern finns på annat håll.
Shiita och Pazo är huvudpersonerna i den animerade film, den första som gjordes av Studio Ghibli 1986, Laputa - Slottet i himlen. Shiita är i besittning av en kristallflygsten, vilket är en finare slags flygsten, och hon jagas av såväl pirater som militär.  Shiita och Pazo blir oskiljaktiga. De hjälper varandra i den vilda jakt som utbryter på jorden, i himlen och däremellan.  handlar om
Den skyddande himlen av Paul Bowles
följer vi tre rast- och rotlösa människor på resande fot i Marocko på 1940-talet. Port den äldste är mest tongivande. Kit, hans neurotiska hustru, litar i trängda lägen endast på Port. Men annars kan hon tänka sig ett litet mellanspel med den unge, leende Tanner, som är helt impulsstyrd och ganska enerverande.
Stenblödning av Ibrahim al - Kohni Libyens mest kände författare  tilldrar sig i Sahara. Herden Asouf vakar uppmärksamt över grottmålningarna i bergen så att inga turister plockar med sig något eller förstör det som faktiskt berättar hans folks historia. Det är hårt att leva i öknen. Det är himmel och helvete och ställer existensiella frågor på sin spets. Asouf tillhör det blå eller beslöjade folket, det vill säga tuaregerna.

16 kommentarer:

 1. dessa kvinnor... inför slöja på dessa män, och förbjud dem visa sig halvnakna på badstränder med sina beslöjade fruar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag fattar det som om även männen är beslöjade vad det gäller tuaregerna. men annars håller jag fullständigt med dig

   Radera
  2. men måste skydda ansiktet för sanden - en annan sak

   Radera
 2. Intressanta böcker. Och filmen måste jag se snarast! :)

  SvaraRadera
 3. de är så fina de här Ghibli - filmerna

  SvaraRadera
 4. det är ju inte så ofta en läser böcker ifrån Libyen

  SvaraRadera
 5. Verkligen kul med en bok av en libysk författare. Jag skulle inte kunna nämna en enda författare från Libyen.

  SvaraRadera
 6. ja, de växer inte på träd, men Hisham Matar finns också

  SvaraRadera
 7. (enligt O ger sällan respons, inte Lyran heller...)

  SvaraRadera
 8. Har faktiskt inte läst vidare i serien om pojken. Tack för påminnelsen. Och tack för tips om bok från Libyen. Har tänkt läsa Matar, men inte gjort det heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tyckte nästan att del ett var bäst. det är väl typiskt att det inte finns så mycket att läsa ifrån Libyen

   Radera
 9. Laputa är en väldigt fin liten film. Måste nog se om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag fick också lust att se om den. och Totoro och alla de andra

   Radera