onsdag 27 september 2017

Min fantastiska väninna

Äntligen har jag också läst Min fantastiska väninna av pseudonymen Elena Ferrante. Och vi har diskuterat romanen i bokcirkeln. Meningarna var väldigt delade. De flesta tyckte relativt bra om den. Någon tyckte väldigt bra om den, men flera tyckte att den var riktigt dålig och att språket var skräp. 
Vi var fjorton stycken i gruppen varav fyra män. Det de flesta gillade var miljö- och tidsskildringen. Jag tyckte att skildringen av den tidiga ungdomstiden var bra och den sega vänskapen flickorna Elena Greco och Lila Cerullo emellan är trovärdig. Men det var det inte alla som tyckte. En deltagare hade just varit i Neapel sett mängder av brudpar just där brudparet på bilden står. Jag undrar mycket över Lilas plötsliga förvandling ifrån gränsöverskridare till offerlamm; ifrån tanig outvecklad flicka till yppig skönhet. Elenas far hjälper henne så att hon får studera trots moderns ilskna motstånd. Lilas föräldrar är stenhårda på den punkten. Inga studier för Lila. Flickorna lever i en patriarkal verklighet. Deras kvarter är laglöst land. Ett par rika familjer styr. Elena påbörjar en klassresa med sina studier och Lila skaffar sig inflytande på annat sätt. Ett par cirkeldeltagare hade redan läst vidare; några andra sade sig inte vilja fortsätta med de följande delarna. Men jag tror att en tränger djupare in i de olika personligheterna genom att läsa vidare. Och en vill ju absolut ha svar på gåtan som inleder Min fantastiska väninna. En sak var tretton av fjorton deltagare överens om och det var att vi inte förstod oss på den s. k. Ferrante - febern.

11 kommentarer:

 1. fängslande läsning om två kvinnors fattiga uppväxt från 1950-talet till idag, en riktig bladvändare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hanneles bokparadis27 september 2017 22:12

   (författarens identitet är oväsentligt)

   Radera
 2. alla var inte överens om det. men jag fortsätter med tvåan. det var så klart lite spännande att författaren var så hemlig.

  SvaraRadera
 3. (kanske inte bra skriva om maffian med sitt eget namn)

  SvaraRadera
  Svar
  1. spoiler! visste inte att hon kommer att skriva om maffian. det kan ju vara ett skäl att inte använda sitt eget land

   Radera
  2. (maffiabröderna är med redan i första boken)

   Radera
 4. Så skönt att upptäcka att jag inte är helt ensam om att vara tämligen skeptisk till Ferrante. Har bara läst ettan, blir nog inte fler.

  SvaraRadera
 5. det var fler cirkeldeltagare som sade att de inte heller tänkte läsa vidare. någon hade läst alla fyra och en annan väntade på fyran. jag läser vidare i tvåan sen får jag se

  SvaraRadera
 6. Jag tillhör den icke-frälsta delen av befolkningen men jag läste ändå alla delarna i förhoppningen om att jag plötsligt skulle falla pladask för dessa böcker jag också. Med facit i hand kunde jag stått över ;)

  SvaraRadera
 7. intressant. nej, jag tror inte att jag faller pladask, men jag är tillräckligt intresserad för att läsa en stund till. sedan får jag se med del tre

  SvaraRadera