lördag 28 januari 2017

Mias helgfråga



MIAS helgfråga 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhVSkqgEH99z2yZvVINty9fgdtAvbnxkno9zOpUwkXTJ5yYOkeOLxXlX0IxqZCDKz_572mnFOhz8l_v7iAV85IS_I9webiXOJ9I9PdaRaq6dBllTZuidROIyqTQIx5yrrWShT8aj3YPYm7c/s1600/vGenrer.jpg
Vilket ämne läser du helst? Enligt bild ovan som kommer från Bokus.
Vilken är den bästa bok du läst inom det ämnet?

Svårt. Jag läser många olika ämnen. Först och främst skönlitteratur. Men jag är också väldigt förtjust i att läsa biografier om författare och naturligtvis också memoarer.  Och där finns det mycket att välja på. 
Jag väljer Sanningens vägar. Anne Charlotte Lefflers liv och dikt av Monica Lauritzen. ACL:s liv blev kort och dramatiskt. Hon och alla hennes privilegierade väninnor levde bekvämt, men instängt och styrt av konvenansen. Hon visste tidigt att hon ville skriva. Det sågs inte med blida ögon av maken, häradsdomaren Gustaf Edgren, så hon fick vackert skriva under pseudonym. Svärföräldrarna tyckte att hon hade för mycket kunskaper och klädde sig för fint för att vara riktigt huslig. En tid ansågs hon jämte Strindberg vara de ledande författarna under det moderna genombrottet

12 kommentarer:

  1. läsa böcker om författare är intressant

    SvaraRadera
  2. Har ingen aning om vem hon var, men hon måste ha varit en intressant kvinna! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. hon tillhörde det moderna genombrottets kvinnor och de hade mycket att kämpa emot

      Radera
  3. Åh, den här boken kändes väldigt spännande! Tror jag läste hennes drama Sanna kvinnor när jag läste litteraturvetenskap :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. den är mycket välskriven och en läser den som en roman

      Radera
  4. Jag läser väldigt sällan biografier och ännu mer sällan memoarer. Måste säga att blodtrycket steg lite av "Svärföräldrarna tyckte att hon hade för mycket kunskaper och klädde sig för fint för att vara riktigt huslig."

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, det finns en hel del blodtryckshöjande i förra sekelskiftes kvinnobiografier

      Radera
  5. Svar
    1. en kan beundra kvinnorna runt förrförra sekelskiftet

      Radera
  6. Läser ibland biografier och memoarer, gärna då om starka historiska kvinnor. Så denna åker upp på vill läsa listan! =)

    SvaraRadera
  7. Oj den borde man bekanta sig med tror jag!

    SvaraRadera