torsdag 30 oktober 2014

Hannah Arendt

Margaretha von Trottas film Hannah Arendt (2012) lovar mer än den håller, tycker jag. Den behandlar egentligen Hanna Arendt, rättegången mot Adolf Eichmann i Jerusalem 1961 och hennes bok Den banala ondskan och stormen omkring den. Vi får veta mycket litet om Hanna Arendts liv före och efter. Intressant i sammanhanget är att hon var filosofen Martin Heideggers favoritlärjunge och älskarinna och att hon efter landsflykten till USA var nära väninna till författaren Mary McCarthy, hon som skrev romanen Gruppen. Heidegger anslöt sig sig till NSDAP strax efter det att Hitler blivit dess ledare. Detta kom naturligtvis också att ligga Hannah Arendt i fatet när hon försökte förklara att Eichmann ingenting annat var än en byråkrat som var oförmögen till eget tänkande. Han gjorde de uppgifter som ålagts honom utan att tänka på konsekvenserna. Eichmann var en nobody som uttryckte sig med kanslispråk, tyckte Hanna Arendt. Många av hennes judiska vänner tog avstånd ifrån henne efter boken. De ansåg att hon försvarade nazismen. En som förstod vad hon menade var däremot hennes andre man, den marxistiske filosofen och poeten Heinrich Blücher, som var Hanna Arendts stora kärlek enligt henne själv i filmen. Hannah Arendt spelas av Barbara Sukowa som jag minns väldigt väl från Berlin Alexanderplatz där hon spelade Mieze. Mary McCarthy spelas av den tjusiga Janet McTeer som också spelar med i filmatiseringen av The Woman in black av Susan Hill.

5 kommentarer:

 1. Kände faktiskt inte till denna men jag kan ju inte bli annat än nyfiken då jag läst Arendts bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag har inte läst boken, men blev definitivt intresserad efter att ha sett filmen

   Radera
 2. Så fort jag hörde talas om den ville jag se den. Men, filmer som blir kriiikerrosade väntar jag gärna med att se. Det kan gå ett år innan jag känner att det är dags. Då befriad från andra människors omdömen och filmkritikers åsikter.

  SvaraRadera
 3. Dessutom, von Trottas filmer har hittills aldrig gjort mig beskriven, så vi får väl se hur det artar sig när det är dags.

  SvaraRadera