lördag 21 januari 2012

Det kostar att vara rebell

Felicia Feldt, tredje dotter till barnuppfostringsgurun Anna Wahlgren, har dokumenterat sitt modersuppror i den omdiskuterade romanen Felicia försvann.
Hur man än väljer att läsa den boken är det skakande läsning.
Det ärt naturligtvis en partsinlaga och man vet att minnen inte alltid är att lita på. Men här finns så många ovedersägliga fakta att det räcker för att man ska bli djupt berörd. Och Felicia Feldt kan skriva.
Kronologin är uppbruten. Men det gör ingenting. Det illustrerar röran i familjens liv. Under Felicias första femton år bor familjen på 19 olika adresser.
Och styvpapporna avlöser varandra och spriten flödar.
Anna Wahlgrens mest kännbara bestraffning är uteslutning ur flocken. Rädsla och osäkerhet är Felicias eviga följeslagare. Mamma är expert på vassa, kalla blickar och hon är inte främmande för kroppsaga.

Felicia Feldt gör försök att protestera men får inget av syskonen att backa upp.
Så är det tydligen nu också. Som vuxen har Felicia Feldt dragits med depressioner, gått i terapi, medicinerat och haft svårigheter i sina egna relationer med män.
Hennes egen son tar avstånd från henne och väljer aktivt att bo med sin pappa.
Felicia Feldt blir naturligtvis sårad. Men hon förstår. Och gläds åt att sonen är stark nog att skydda sig själv.
Felicia Feldt är ärlig och skoningslös även mot sig själv. Det rör sig om sorg. Inte hämnd. Och hon har bestämt sig. Det blir ingen försoning.

Några klipp (ej recensioner) om Felicia Feldt och Felicia försvann:

Fiktionen har råd med frågetecken tycker Elise Karlsson

Intervju med Felicia Feldt

Karin Thunberg: Om Felicia Feldt hade varit man

Yngre systrar försvarar sin mor

7 kommentarer:

 1. jag har flyttat 25 gånger (15 med föräldrarna) :)

  Min dotter som blev uppfostrad efter Barnaboken (??) läser den nu. Jag blir förvånad över Anna Wahlgrens liberalism mot alkohol och rökning under graviditet... jag läste på 1980-talet att foster får baksmälla och hjärtat stannar vid varje halsbloss. Markligt att boken var så väglednade... Men det fanns inte mycket annat då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. konstigt nog läste jag aldrig Barnaboken när barnen var små. och ja, mormor Hannele, man kan förvåna sig över rökningen speciellt. det säger väl sunda förnuftet att foster inte kan må bra av det.
   det var ett imponerande antal flyttar!

   Radera
 2. P.S.
  Felicia är sur för att hon blev så exponerad, även hennes pappa är med i ett par mindre fördelaktiga böcker... jag tänker lite på hur många lägger ut allt om sin familj och barn på internet nu, utan att fråga barnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Felicia försvann tillägnas pappan. och han framställs verkligen inte fördelaktigt av Anna Wahlgren. och visst, du har alldeles rätt Hannele, förvånansvärt många exponerar barnen på nätet.

   Radera
 3. Ja, visst kan Felicia Feldt skriva! Det är en viktig synvinkel hon representerar, tycker jag, den att man faktiskt inte kan försonas i alla lägen. Men jag tycker också att det faktum att hon faktiskt skriver riktigt bra har fått för lite uppmärksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det har du alldeles rätt i, Spectatia!
   det har det inte sagts så mycket om att hon skriver bra. men det var faktiskt det första som slog mig

   Radera